2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem bíznak a befektetők a vállalati jelentésekben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72251"><img class="image image-preview" src="/files/images/Understanding%20investors%20directions%20for%20corporate%20reporting.preview.jpg" border="0" width="452" height="640" /></a></span>Jelentősen csökkent a befektetők bizalma a vállalati jelentések hitelességében: a megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint az éves jelentéseknek nincsen hozzáadott értéke, kétharmaduk pedig jóval szkeptikusabban kezeli a vállalatok által publikált pénzügyi információkat a válság kirobbanása óta - derül ki az ACCA, a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásából. <strong>(A tanulmány elérhető a cikk végében található linkről!)</strong>

understanding%20investors%20directions%20for%20corporate%20reporting.previewJelentősen csökkent a befektetők bizalma a vállalati jelentések hitelességében: a megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint az éves jelentéseknek nincsen hozzáadott értéke, kétharmaduk pedig jóval szkeptikusabban kezeli a vállalatok által publikált pénzügyi információkat a válság kirobbanása óta – derül ki az ACCA, a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásából. (A tanulmány elérhető a cikk végében található linkről!)

understanding%20investors%20directions%20for%20corporate%20reporting.previewJelentősen csökkent a befektetők bizalma a vállalati jelentések hitelességében: a megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint az éves jelentéseknek nincsen hozzáadott értéke, kétharmaduk pedig jóval szkeptikusabban kezeli a vállalatok által publikált pénzügyi információkat a válság kirobbanása óta – derül ki az ACCA, a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásából. (A tanulmány elérhető a cikk végében található linkről!)

A megkérdezett 300 európai szakember kétharmada szerint a vállalatvezetők túlságosan is diszkrét pénzügyi mutatókat publikálnak jelentéseikben, és a befektetők jelentős többsége jobban bízik a vállalatokon kívüli hírforrásokban (pl. híroldalak vagy a közösségi média), mint a tradicionális jelentésekben.

A 2013 második negyedévében készült  ACCA kutatás („A befektetők megértése: a vállalati jelentések irányvonalai" – Understanding investors: directions for corporate reporting) 150 olyan intézmény visszajelzésén alapul, melyek több mint 500 millió $ értékű alapot menedzselnek, beleértve a nyugdíjalap-kezelőket, biztosítási társaságokat, bankokat és egyéb alapkezelőket, valamint befektetési tanácsadókat, elemzőket és vállalati pénzügyi vezetőket.

A befektetők körében a legmegosztóbb téma egyértelműen a negyedéves jelentések hasznosságának megítélése volt.  Míg a saját, jellemzően rövid távú befektetési döntéseiket tekintve háromnegyedük tartja hasznosnak ezen kimutatásokat, addig 65 százalékuk egyetértett abban, hogy a piac egészét tekintve valójában csak eltereli a döntéshozók figyelmét a stratégiai célkitűzésekről. Megdöbbentő módon, a felmérésben résztvevők csaknem fele szavazna a kötelező negyedéves jelentések eltörlésére.

„A negyedéves jelentések körül kialakult kettősség komoly kihívás elé állíthatja a törvény- és döntéshozókat. Habár Európában már vannak kezdeményezések, a kötelező negyedéves jelentések megszüntetésére, abban is van ugyanakkor logika, hogy hiba lenne azt teljesen megszüntetni, különösen a vállalatokra és a piacra gyakorolt rövid távú hatásait figyelembe véve." – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

A kutatás a külső auditok magas támogatottságára is felhívja a figyelmet, amelyre a befektetők az egyik fő garanciaként tekintenek a bizalom hanyatlásának ellensúlyozásában. Csak az olyan jellegű tájékoztatásoknál, mint pl. a profitfigyelmeztetések, gondolták úgy a válaszadók, hogy az információ gyorsasága fontosabb a hitelesítésnél. 41 százalékuk ugyanakkor az auditot a negyedéves jelentésekre is kiterjesztené.

Katka Benesova hozzátette: „A gazdaság lelassulása óta új igények jelentek meg a befektetői döntések előkészítésében. A vállalati jelentések hitelességének helyreállításában megnőtt a szerepe a külső auditálásnak. Csakhogy a befektetőknek is van min gondolkozniuk – ha tényleg központi szerepet kívánnak vállalni az aktív döntéshozatalban, úgy világosan ki kell fejezniük, hogy pontosan mit is szeretnének, és segíteniük kell a szakmát egy olyan pénzügyi jelentési rendszer megalkotásában, mely megadja a szükséges biztosítékot döntéseik felelős meghozatalában."

A kutatás egy másik fontos megállapítása, hogy hiba lenne a befektetőket homogén csoportként kezelni, hiszen a különböző befektetői típusok különböző pénzügyi információkra kíváncsiak. A rövid távú (pl. a fedezeti alapokban érdekelt) befektetők számára vélhetően teljesen más jellegű kimutatás az érdekes, mint a hosszú távra (pl. nyugdíjalapokban gondolkozó) befektetőknek. A tőzsdei vállalatok és azok pénzügyi szakembereinek érdemes tehát megfontolnia, hogy olyan pénzügyi tájékoztatást nyújtsanak, amelyek találkoznak a különböző befektetői csoportok érdekeivel, ahelyett, hogy az egész közösséget egyként kezelnék – javasolja az ACCA.

További tények a tanulmányból:

  • A befektetők 69 százaléka jóval szkeptikusabban kezeli a vállalat-alapú információkat a gazdasági világválság óta
  • 63 százalékuk jobban bízik a vállalaton kívüli információforrásokban
  • 63 százalékuk véli úgy, hogy a menedzsment túlságosan is diszkréten kezeli a tényleges számokat kimutatásaikban
  • A szakemberek 45 százaléka szerint az éves jelentéseknek nincsen hozzáadott értéke
  • 46 százaléka a válaszadóknak gondolja úgy, hogy semmi szükség a kötelező negyedéves jelentésekre
  • 93 százalékuk támogatja az integrált, egységes jelentések koncepcióját
  1. Az ACCA tanulmány elérhető innen

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.