2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Júliusi programzuhatag

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72350"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_361.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>Talán több a szabadidőnk így a szabadságolások alatt, de ha nem, hát az sem baj. A programok nagy része hétvégi, vagy éppen délutánba, estébe nyúló. Igazán nem találhatunk kifogást.</p> <p> 

images 361Talán több a szabadidőnk így a szabadságolások alatt, de ha nem, hát az sem baj. A programok nagy része hétvégi, vagy éppen délutánba, estébe nyúló. Igazán nem találhatunk kifogást.

 

images 361Talán több a szabadidőnk így a szabadságolások alatt, de ha nem, hát az sem baj. A programok nagy része hétvégi, vagy éppen délutánba, estébe nyúló. Igazán nem találhatunk kifogást.

 

IDBF Sárkányhajó Világbajnokság; Július 24-28.; Szeged, www.hungary2013.dragonboat.hu ; A Magyar Sárkányhajó Szövetség és a VB Szervezőbizottság óriási kihívás elé néznek, hisz már most 25 nemzet válogatottja adta le nevezését a világbajnokságra. A nevezők között olyan nemzetek csapatai is vannak, akik még soha, vagy hosszú ideje nem indultak a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) versenyein.

 

Szegedi Szabadtéri Játékok; július 5 – augusztus 20.; Szeged, Dóm tér; www.szegediszabadteri.hu

 

baja 1Bajai Halfőző Fesztivál; július 11-14.; Baja, Szentháromság tér, Petőfi- sziget; www.bajaihalfozofesztival.hu ; Baja, a halászlé fővárosa. Július második szombatján évről-évre közel kétezer helyi és vidéki alkalmi szakács vendégeli meg barátait halászlevével a belvárosban. A fesztivál négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz. A bekebelezett étek mennyisége is gigászi: több mint húszezer adag bajai halászlé készül. Az ízletes ünnephez mintegy 14 tonna halra, 12 mázsa vöröshagymára, közel 600 kiló őrölt pirospaprikára, 14 ezer liter vízre és 12 mázsa halászlétésztára van szükség.

 

Gastroblues Fesztivál; július 5-7.; Paks; www.gastroblues.hu ; Paks a harmadik évezred első évtizedének végén is várja a bor, a gasztronómia és a zene szerelmeseit, rajongóit vagy a pusztán óvatosan kíváncsiskodókat. A Gastroblues Fesztivál úgy tartja meg hagyományait, hogy közben egy-egy apróbb újítással szolgál a visszajáró vendégeknek és persze várja az újabb érdeklődőket.

 

Villányi RozéMaraton; július 19-20.; www.villanyiborvidek.hu ; 100 Hosszúlépés Villányban. Rozéfesztivál játékos futóversennyel és fiatalos programokkal.

 

krisna 1.thumbnailKrisna-völgyi búcsú; július 19-21.;  Somogyvámos; www.bucsu.krisnavolgy.hu ; Több mint másfél évtizedes hagyománya van már annak, hogy búcsúi sokadalom gyűlik össze a Krisna-völgyben. A programok minden alkalommal igazán színesek: kisvasút, előadások, koncertek, zenei-, tánc- és harcművészeti bemutatók, pantomim és gyerekműsorok.

 

Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban; július 6. 20 óra; Helyszín: Zselic, Hotel Kardosfa; www.ddnp.hu ; A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.

A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges. Telefon: 30/405-4571. Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra.

Éjszakai kisvasutazás és medence party; július 20.; Kaszó; www.kaszort.hu ; A HM Kaszó Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút éjszakai kisvasutazásra hívja az érdeklődőket. A résztvevők kedvezményesen vehetnek részt a Kaszó Vadászház és Üdülő medence party-ján, amely első alkalommal kerül megrendezésre éjszakai fürdéssel, koktélokkal és DJ-vel.

 

II. Bárándi Kenyérfesztivál; július 6.; www.alfolditurizmus.hu ; Programok:  Kenyér, kalács és péksütemények versenye;  A falu kemencéinek névadása;  Bográcsozás;  Néprajzi kiállítás; a színpadon egész nap népzene, néptánc, Este koncert. Kiegészítő programok: Kézművesek vására, Pékség és faluszemle szekéren, Népi játszóház kicsiknek és nagyoknak, stb.

 

Tisza-parti Nyár; július 06.,13.,20.,27., Szolnok, Tiszai Hajósok tere; www.ankk.hu ; A Tisza-Parti Nyárral a korábbi hagyományokat folytatva olyan rendezvényt kínálnak a városi és városba látogató közönségnek, amiben a stílusok váltakozása, a hagyományos és modern művészet találkozása és a generációk egymásra találása is megvalósul. Színvonalas és változatos koncertek, bulihangulat a Tisza Hajósok terén

 

Hortobágyi Lovasnapok; július 6-7.; Mátai Ménes; www.hortobagy.eu ; Az 1965 óta élő Hortobágyi Lovasnapok eleinte a Hortobágy környéki pásztorok, sportolók, fogatok részvételével zajló esemény volt, mely népi gyökereit egyre inkább megtalálva a térség meghatározó, majd nemzetközi ismertséget és elismerést szerző rendezvényévé vált. Tartós sikerének alapja a helyszín – a kultúrtáj kategóriában Világörökség címet elnyert Hortobágy -, a világon egyedülálló komplexitású, a pásztorélet egészét felölelő hagyománykör és a megújulásra való folyamatos készség adja.  

 

Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál; július 13-14.; Nyírbátor; http://www.szarnyas-sarkany.hu ; Délutánonként zenészek, zsonglőrök, mutatványosok szórakoztatják a nagyérdeműt, iparművészek kínálják termékeiket. 

 

Debreceni Jazznapok; július 19-21.; Hal köz; www.fonixinfo.hu;  A Debreceni Jazznapok az egyik legrangosabb jazz esemény Közép-Európában. Az 1972 óta megrendezett 34 fesztivál már több millió érdeklődőt vonzott a cívisvárosba. A rendezvényen a jazz legkülönbözőbb stílusait játszó hazai- és világsztárok lépnek színpadra.

 

Campus Fesztivál; július 24-28.; Debrecen, Nagyerdő; www.campusfesztival.hu; A zenei programok mellett fontos szerepet kap a humor, a sport, a mozi, valamint a tudomány és a művészetek, sportok várják a látogatókat.

15. Szatmári Fesztivál: 11. Nemzetközi Diófesztivál; július 27.; Milota, Sportcentrum; http://www.milota.hu; A fesztivál olyan gasztronómiai értéket képvisel, amely a település híres terményének a diónak a népszerűsítését szolgálja. A fesztivál középpontjában a dióból készült ételek főzőversenye áll. A fesztivál kísérő rendezvényeként kulturális programok is megtalálhatóak.

 

Kisnánai Várjátékok; július 6.; www.kisnanavar.hu; Vitézi bemutatók, boszorkányégetés, boszorkányverseny, középkori táncok, zenék, mutatványosok, kézműves vásár, középkori gasztronómia, borkóstolás és vásár.

 

XVII. Egri Bikavér Ünnep; júius 11-14.; www.egrihegykozseg.hu; Az Érsekkertben felállított sátrakban gasztronómiai élvezeteknek is hódolhatnak a látogatók, fellépőkkel, koncertekkel, immár 17. alkalommal.

 

Parádi Palóc napok; Parádfürdő; július 12-14. www.parad.hu; Vadétel főző verseny, palóc lakodalmas, népi kézműves kirakodóvásár.

 

VIII. Kiscsőszi Pajtafesztivál; július 11.- 14.; www.hidakforum.hu; Népzenei koncertek, néptánc műsorok, néphagyománnyal kapcsolatos programok négy napon át a Somló térségének legkisebb falujában, Kiscsőszön.

 

Szent Péter Napi Halászbúcsú; július 13.; Sáregres Rétimajor; www.retimajor.hu; Idén 13. alkalommal rendezik meg „Halország" mára méltán híres, tradicionális halfesztiválját. Hogy mit kap az ide látogató? A megszokott, színvonalas színpadi és egyéb családi szórakoztató programot, az elmaradhatatlan halászlé-főző versenyt, népművészeti kirakodóvásárt, finom halat és megannyi élményt, amit valódi természeti környezetben, szíves vendéglátás mellett élvezhet. 

 

XV. Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál; július 13.- 17. www.kocs.hu ; Fő látványossága az a verseny, melyben 5 fős csapatok egy több száz kilós kocsit próbálnak az 1800 méter hosszú pályán a legrövidebb időn belül célba juttatni.

 

VeszprémFest; Július 16.- 20.;  www.veszpreminfo.hu , www.veszpremfest.hu ; Ez egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a magas minőségű magyar és nemzetközi produkciókat a klasszikus zenétől a jazz-en át az operáig kívánja bemutatni nézőinek évről évre.

 

FEZEN-Fehérvári Zenei Napok; Székesfehérvár; július 31.- augusztus 03.; www.zeneinapok.hu ; A kisebb helyi bandáktól kezdve a magyar zenevilág krémjén át, egészen a világsztárokig mindenki megtalálható a Fehérvári Zenei Napokon. Koncertek, dumaszínház, karaoke és a már hagyománynak számító tehetségkutató egyaránt fellelhető a palettán. A program szinte minden zenei stílust felölel.

 

VOLT Fesztivál; Sopron; július 3 – 6.; www.volt.hu ; 2013-ban 21. alkalommal kerül megrendezésre a VOLT Fesztivál, Magyarország egyik legnagyobb hagyományú, vidéki fesztiválja Sopronban. A programsorozat célja a Nyugat-Európában elterjedt, nyitott, összetett és változatos programkínálatot nyújtó, több helyszínes szabadtéri fesztiválkultúra elterjesztése, illetve a nemzetközi szinten is nívós könnyűzenei koncertkínálatnak a vidéki közönség számára is elérhetővé tétele. A 2013-as VOLT Fesztivál eddig bejelentett fellépői: Queens of the Stone Age, Thirty Seconds to Mars, Example, Jamie Woon, Parov Stelar Band, Ákos 2084 koncert.

 

Győrkőcfesztivál; július 5 – 7.; www.gyorkoc.hu ; Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy egy élhető, családbarát városhoz méltóan folyamatosan kiszolgálja a gyermekek, fiatal családok, unokákkal szórakozni vágyó nagypapák és nagymamák igényeit. A 2008 óta megrendezett fesztivál koncepciója, hogy minden év júliusában a gyerekek fennhatósága alá kerülhessen Győr teljes belvárosa. A tíz tematikus helyszínen megrendezett csaknem ezer program minden, a városba látogató gyerek számára ingyenes, sőt a fesztivál idején Győr egyes szállodáiban és éttermeiben is térítésmentesen szállhatnak meg illetve étkezhetnek a Győrkőcfesztiválra érkező gyerekek. A karszalag „ára" egy mosolygós fotó a gyerekekről, melyet a fesztivál munkatársai „mosolytablókon" rendeznek el, és ezzel Győr főutcáját „mosolyutcává" változtatják. A Győrkőcfesztivál elsődleges célja, hogy a Győrbe érkező családokat három napon keresztül színvonalas programokkal lássa el, mégpedig mindvégig a gyerekek érdeklődését, szempontjai szem előtt tartva.

 

Lipóti Kenyér és Halfesztivál, Lipót; július 19 – 20.; www.lipotifesztival.hu ; A rendezvény fő célja, hogy az emberekkel megismertessék a kenyér készítés módját, bemutassák történetét, felidézzék múltját és felhívják a figyelmet jelentőségére. Más fesztiváloktól jelentős különbséget mutat, hogy ez a fesztivál a kenyér mellett, a környezet illetve a víz szeretetének jegyében is telik. A fesztivál 2 napja alatt mindenki megismerkedhet Lipót természeti kincseivel és a Szigetköz ősi mesterségeivel. Hogy ne csak az ismeretek gyarapodjanak halászléfőző versennyel, horgászattal, friss kenyérrel és sok- sok fellépővel készülnek a szervezők.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.