2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vilmos készül, mert Gyula Vára várja: 2013. július 4-én kezdődik a IX. Shakespeare Fesztivál.

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/72354"><img class="image image-_original" src="/files/images/Sh%20(1).jpg" border="0" width="470" height="334" /></a></span>Szonettek, szerelmek, ármányok - 12 napon át színházi és zenei  produkciók egyedülálló sorozata fogadja a látogatókat a gyulai Shakespeare Fesztiválon. A hazai és a  nemzetközi előadások kíséretében filmek, gyerekprogramok, szakmai konferencia és  persze a vendégbarát város várja az újságírókat is.

sh%20(1)Szonettek, szerelmek, ármányok – 12 napon át színházi és zenei  produkciók egyedülálló sorozata fogadja a látogatókat a gyulai Shakespeare Fesztiválon. A hazai és a  nemzetközi előadások kíséretében filmek, gyerekprogramok, szakmai konferencia és  persze a vendégbarát város várja az újságírókat is.

sh%20(1)Szonettek, szerelmek, ármányok – 12 napon át színházi és zenei  produkciók egyedülálló sorozata fogadja a látogatókat a gyulai Shakespeare Fesztiválon. A hazai és a  nemzetközi előadások kíséretében filmek, gyerekprogramok, szakmai konferencia és  persze a vendégbarát város várja az újságírókat is.

 

A gyulai IX. Shakespeare Fesztivált 2013. július 4. és 15. között rendezik meg világhírű produkciókkal, a legjobb magyar előadásokkal, fókuszban a Hamlettel és a Szonettekkel.

Új Hamlet  a IX. Shakespeare Fesztiválon: július 5-én, a Várszínpadon a  Gyulai Várszínház a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közös produkcióban  mutatja be Mátray Lászlóval a címszerepben, rendező a román UNITER-díjas sepsziszentgyörgyi Bocsárdi László.  Ez a Gyulai Várszínház 2013-as évadának első bemutatója.

 

„A Hamlet számomra egyértelműen a legmélyebb színházi szöveg, amellyel valaha is dolgom volt. A fesztivál kerek évfordulójára való tekintettel úgy éreztem, ez lesz a legjobb választás. Néhány évvel ezelőtt már rendeztem egy előadást Bukarestben, a Metropolis Színházban, de egy ideje készültem már újra elővenni ezt a darabot, mert számomra azóta új arcát sejteti. Ezt a sejtést szeretném ezzel a mostani rendezéssel a magam és mások számára is láthatóvá tenni. Nem hiszem, hogy amíg ember él ezen a földön, eljöhet az az idő, amikor a Hamlet szövege elavulttá válik. Jelen pillanatban a darab víziószerűsége ragad meg. A címszereplőnek a királynőhöz való viszonyában keresem a szöveg nyitját. Azonban nem a szokásos, tudatalatti anya-fiú kapcsolat izgat, hanem az, ahogyan a bűnbeesés, az ősi egyensúly visszaállításának vágya szakrálissá feszítik a szöveget. A mű politikai aktualizálása ezúttal sem érdekel, viszont az előadás hangulata reményem szerint, nem lesz mentes attól a közérzettől, amely korunkat jellemzi. Ilyen értelemben az álomszerűség és valóság közötti határ feloldódásával is szeretném tetten érni a szövegben rejlő titokzatos mélységet." (Bocsárdi László)

 

Még két Hamlet várja a közönséget idén: az egyik az idei kőszínházi szezon eseménye volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (2010-2015) III. éves színművész osztályának vizsgaelőadása, Zsótér Sándor rendezésében. E mellett vendégünk lesz a Miskolci Nemzeti Színház előadása is, a rendező Kiss Csaba.

 

Shakespeare Makrancos Katája – A hárpia megzabolázása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával érkezik, Sorin Militaru rendezésében. Az előadásban a román színházi nyelv jellegzetes látvány-, mozgás- és ízlésvilága találkozik a magyar színházi hagyománnyal: izgalmas Shakespeare-értelmezés, amelynek lényeges alkotóeleme a Nádasdy Ádám-féle zamatos fordítás is, több díjat is nyert a kisvárdai fesztiválon.

 

A IX. Shakespeare Fesztiválra világhírű produkciókat is meghívtak. Nagy nemzetközi sikert ért el az utóbbi években a Song of the Goat Theatre lengyel-angol társulat, Európa egyik leginnovatívabb együttese. Egyedi hangvételükkel meghódították a fesztiválok közönségét. A társulatot 1996-ban alapított Grzegorz Bral rendező és Anna Zubryczki színésznő. Előadásaikban nagyon fontos szerepe van a különleges színészi játék mellett a zenének, az éneknek, a ritmusnak. Gyulán a Lear dalai című produkciójukat mutatják be, amely Shakespeare drámáján alapul. A produkció premierje 2012 nyarán, Edinburghban volt, ahol három fontos díjat nyertek el.

 

Szenzációnak ígérkezik a 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobb produkciója, egyben Nagy- Britanniában az év színházi eseményének választott Szeget szeggel, Jurij Butuszov rendezésében a moszkvai Vahtangov Színház előadásában.

Az orosz színházi kultúra mindig is a világ élvonalába tartozott. Gyulára most egy kiváló előadás érkezik Moszkvából a Vahtangov Színházból, amely a híres utcán, az Arbaton található nagy hagyományú színház. Itt készült az a Shakespeare produkció, a Szeget szeggel, amely tavaly a legnagyobb siker volt Londonban az olimpia évében a Globe Színházban megrendezett világfesztiválon, ahol 37 nemzetközi társulat mutatkozott be egy-egy Shakespeare előadással. A The Guardian az év színházi eseményének választotta ezt az
előadást Nagy-Britanniában. A darabot Jurij Butuszov rendezte, aki a középgeneráció legnevesebb színházi rendezőjének számít Oroszországban. Az orosz színház minden ismérvét magában foglaló darabot július 13-án adják elő a várszínpadon. A lírai, szép előadás megtekintése nagy élmény lesz minden színházkedvelőnek.

 

Az idei Shakespeare Fesztivált a Szonettek nyitja, Mándy Ildikó Társulatának előadásában és a továbbiakban a szerelmes mellett a cselszövőt és a filozofikust is megismerheti a közönség egy-egy szóló produkcióból. Láthatnak egy összeállítást Shakespeare szövegeiből Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő címmel, amelyet Emil Boroghina román színész ad elő, aki egyben a Craiovai Shakespeare Fesztivál művészeti vezetője.

 

Egy világhírű angol színész, Steven Berkoff mutatja be önálló estjét Shakespeare cselszövői címmel. A londoni West-Enden és a világ számos fesztiválján 1991 óta sikerrel játszott előadás Shakespeare híres cselszövőit mutatja be szerepeiken keresztül: Jágót, III. Richárdot, Macbethet, Shylockot. Ezzel a produkcióval Berkoff nagy sikert él el a világ fontos fesztiváljain, New Yorkban és a londoni West-Enden is. Erről az előadásról a New York Times kritikusa azt írta: „Berkoff Shylockja lélegzetelállítóan összetett."

Steven Berkoff színész, drámaíró, rendező számtalan színpadi és film szerepben aratott sikert, de láthattuk őt olyan szórakoztató filmekben is, mint a Rambo 2, 007-Polipka, Beverly Hills-i zsaru.

 

Két kontratenor: Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton Shakespeare szövegeire írt Purcell, Liszt, Haydn, Schubert dalokat fog énekelni, Balog József zongorakíséretével.   A W.H. együttes korábbi sikerük folytatásaként  Shakespeare szonetteket és dalokat adnak elő most megjelent második lemezükről. A Márkos Albert vezette együttestől a jazz, a kortárs zene, a modern zene, az ének sajátos műfajában előadott produkciót kapunk.

A zene és Shakespeare találkozása a belga jazzénekesnő Caroll Vanwelden szonettekből álló koncertje is. Az ő lemeze az év sikere volt tavaly Németországban, a kritikusok őt tartják az európai Diana Krallnak.

 

A 10 nap alatt világhírű filmeket is láthatnak az előadásokhoz kötődően, és érdemes a konferencián is részt venni, ez alkalommal Lenni vagy nem lenni – Shakespeare monológok témakörben folyik majd a beszélgetés.

 

Vendég lesz a kitűnő költő-műfordító Nádasdy Ádám, akivel a Shakespeare szövegek magyar nyelvre való átültetéséről beszélgetünk.  

 

Gondoltak a gyerekekre is, lesznek kiegészítő programok: tánc, utcaszínház és gasztronómia is – Shakespeare konyhája a Patrióta étteremben kóstolható meg.

A IX. Shakespeare Fesztivál július 4. és 15. között különböző helyszíneken, naponta több programot kínál minden korosztálynak.

Shakespeare nyáron – Gyulán várom!

 

Gyulai Várszínház 50. évad

Összművészeti Fesztivál – 2013. június 22 – augusztus 11.

IX. Shakespeare Fesztivál – 2013. július 4 -15.

 

www.shakespearefesztival.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.