2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megválasztották az Év festőjét és a Trilak Év lakberendezőjét

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72441"><img class="image image-_original" src="/files/images/tr%20(1).jpg" border="0" width="466" height="226" /></a></span>Második alkalommal hirdették ki az Év festője, első ízben a Trilak Év lakberendezője címeket nemrégiben Lajosmizsén, a Festőmester Találkozón. Míg az építőipari szakmák jelentős átrendeződésen mennek át, addig a megrendelők már a legújabb nemzetközi trendeket keresik.</p> <p><em> </em>

tr%20(1)Második alkalommal hirdették ki az Év festője, első ízben a Trilak Év lakberendezője címeket nemrégiben Lajosmizsén, a Festőmester Találkozón. Míg az építőipari szakmák jelentős átrendeződésen mennek át, addig a megrendelők már a legújabb nemzetközi trendeket keresik.

 

tr%20(1)Második alkalommal hirdették ki az Év festője, első ízben a Trilak Év lakberendezője címeket nemrégiben Lajosmizsén, a Festőmester Találkozón. Míg az építőipari szakmák jelentős átrendeződésen mennek át, addig a megrendelők már a legújabb nemzetközi trendeket keresik.

 

„Az elmúlt időszak szelektálta a festőtársadalmat. Az első figyelmeztető jel az volt, amikor a tisztasági festések ötéves periódusa elkezdett nyolc-tíz évre tolódni, azaz gyakorlatilag megfeleződött a munka mennyisége. Az építőipar és ennek az egykor divatszakmának a presztízse ezzel párhuzamosan esett vissza. Sajnos csökken a szakemberképzés is, a szülők és a diákok nem a kétkezi munkát részesítik előnyben, ha pályaválasztásról van szó. Ugyanekkor visszaesett a hazai festők száma: rengeteg kolléga próbál szerencsét Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Angliában. Akik a külföldi piacon sem tudnak érvényesülni, szakmát váltanak.

Úgy gondolom, mindez azoknak kedvez, akik Magyarországon, minőségi munkát adnak ki a kezükből, vagy akik most választják ezt a pályát. Aki valahol letette a névjegyét, az biztosan meg tudja szerezni a biztos megélhetéshez szükséges munkamennyiséget" – vélekedik Csáki Csaba, a Trilak Kft. külsős szakértője, a festőakadémiai képzések egyik állandó oktatója, aki a képzési rendszerben is részt vesz. 

(a pályázatról lásd korábbi írásom: http://euroastra.hu/node/64694)

 

Az Év festője: Mészáros Ádám

 

Mindennek élő példája a kunszigeti Mészáros Ádám, aki épp csak kijött az iskolapadból, kézről kézre adták a megrendelők, majd 21 évesen első helyezést ért el az Év festője versenyen. A zsűri úgy jellemezte, hogy született tehetség. Öt-hat nap alatt életet varázsol a falra. Ezer festőből jó, ha egy rendelkezik olyan térlátással és kézügyességgel, mint ő, mindez szerénységgel és a szakma szeretetével, az anyagok pontos ismeretével párosul. Munkái ráadásul ahhoz a nemzetközi trendhez közelítenek, amely az elmúlt két-három évben nálunk is nagyon népszerű.

 

„Érdekes, hogy ahogy az év divatszínei is alkalmazkodnak a gazdasági helyzethez, az emberek hangulatához – az idei smaragdzöld például a megújulást és a megfiatalodást hordozza magában -, úgy az ügyfeleim is csupa pozitív, megnyugtató dolgot kérnek. Hogy varázsoljak őserdőt, balatoni tájat vagy épp magát Buddhát otthonuk falaira. Ennél jobb munkát el sem tudnék képzelni!" – mondta.

 

A Trilak Év lakberendezője: Varga Katalin

 

A legjobb lakberendezőnek Varga Katalint, a LOSZ tervező tagját ítélte a zsűri, aki egy Régiposta utcai polgári lakás teljes műszaki és esztétikai felújítását mutatta be. A 45 négyzetméteres, karakteres otthon berendezése egy velencei vörös kanapé és az olasz reneszánsz palotákat idéző, jellegzetes velencei aranymintás tapéta köré épült, amelybe a tulajdonos azonnal beleszeretett.

„Az időtlen eleganciát ötvözve a modern lakberendezéssel, egy egységes, 'jó itt élni'-érzésű otthont alakítottunk ki. A lakás eredeti polgári jellegét megőriztük, így a nyílászárókat, a csaphornyos parkettát felújíttattuk, a 374 cm belmagasságot csak optikailag hoztuk lejjebb. A funkcionálisan nem megfelelő belső elrendezés miatt a nappaliból nyíló fürdőszoba lett a konyha, itt a válaszfalat kibontottuk, ezáltal a közösségi teret egybenyitottuk. A legnagyobb lehetőség az egyedi bútorok tervezésével adódott, hiszen így a legoptimálisabb helykihasználás valósult meg. A fűtést is korszerűsítettük, és a világítási terv is a berendezésnek megfelelően készült"- mesélt Katalin a projekt kihívásairól.

 

www.trilak.hu

www.evfestoje.hu

www.facebook.com/trilakaszinmester

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.