2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BORTRIATLON – Rizling Vakáció

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72449"><img class="image image-_original" src="/files/images/Badacsony.JPG" border="0" width="501" height="355" /></a></span>A badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként született meg a májusban kezdődött Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében 3 „bortúrával" 3 hónap -3 hétvégéjére hívták/hívják a kalandra vágyókat. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal került sor a borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására.

badacsonyA badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként született meg a májusban kezdődött Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében 3 „bortúrával" 3 hónap -3 hétvégéjére hívták/hívják a kalandra vágyókat. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal került sor a borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására.

badacsonyA badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként született meg a májusban kezdődött Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében 3 „bortúrával" 3 hónap -3 hétvégéjére hívták/hívják a kalandra vágyókat. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal került sor a borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására.

A 3 rendezvény alkalmával a borospincék mélyén, hamisíthatatlan környezetben, a boros gazdák rejtett kincsei mellett megismerhettük az igazi badacsonyi Szürkebarátot a Szürkebarát túra, a Kéknyelűt a Kéknyelű Virágzás Ünnepe rendezvényen. És most következik a befejező, utolsó állomás 2013. július 6-7. között, barátkozás az Olaszrizlinggel a Rizling Vakáció keretében. (lásd: http://euroastra.hu/node/71907)

 

A rendezvényekhez játék is párosul. Vegyen részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjtsön össze minél több boros címkét, bélyeget és pecsétet. A pecsétet ott keresse, ahol a rizling bor lelőhelyeit találja. Amennyiben sikeresen rátalált a rejtekhelyekre, kérje a pecsétet és értékes nyeremények gazdája lehet. Három különböző pecsétet kitűzőre, hat különböző pecsétet pedig egy palack BORRA válthat.

 

Érkezzen a kedves vendég akár autóval, akár vonattal, ha valóságosan ki akarja venni részét a badacsonyi borok – jelenleg az olaszrizling – élvezetéből, célszerűnek látszik legalább egy éjszakát a helyszínen tölteni. Ha ugyan nem kettőt! Nem kell messzi vidéken keresgélni, hiszen Badacsonyban a Hotel Bonvino, úgymond direkt az ilyen vendégek rendelkezésére áll.

 

Bor, mámor, Badacsony és egy négy évszakos szálloda a Balatonon. Könnyed nyári szellő, napsütés, friss "roppanós ", ásványos borok és az idillt fokozó gyönyörű balatoni panoráma. Igen ez Badacsony, és az élményt a Hotel Bonvino teszi teljessé. Igen, a Hotel Bonvino borkultúrát megelevenítő kényelmes design szobái, a 450 nm wellness részlege, és a balatoni napfény minden jóságát megőrző helyi alapanyagokból készülő gourmet falatok. A szálloda az aktív kikapcsolódás mellett a bor és gasztrokultúra szerelmeseinek kínál megannyi lehetőséget a minőségi pihenésre, feltöltődésre.
(De nemcsak nyáron érdemes a Hotel Bonvinot választani. Télen a kandalló pattogó tüze mellett kóstolhatják végig a környék jobbnál jobb borait, andalító jazz ölelésében vagy személyesen a pincészeteknél a kiváló borvacsorák és gasztrokalandok során.)

 

2011 júniusában nyitott meg Badacsonyban a Hotel Bonvino Wine & Spa, mint Magyarország első aktív és borszállodája! A hotel a festői borvidéken, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. 36 kétágyas és 2 luxus szoba, valamint 8 két légteres apartman, 1 nászutas és egy családi lakosztály, és 2 db kétágyas szobájuk ikerszobaként közös előtérből nyílik. 2 szoba kifejezetten mozgásukban korlátozott vendégeik kényelmét szolgálja.

Céljuk, hogy bemutassák Badacsony, a Vulkánok völgye és a Balaton romantikus, sokaknak ismeretlen arcát, szépségét. Különleges kirándulásokra, nordic walking túrákra, pincelátogatásokra, borvacsorákra, lovaglásra, vártúrára és még számtalan különleges programra csábítják vendégeiket a bor és az aktivitás jegyében. Nyáron heti 3 alkalommal, egész évben pedig legalább heti egyszer túrán vehetnek részt, természetesen díjtalan túravezetéssel.

A szálloda sok apró szeglete mesél a környékről, a Balatonról, a bor és szőlőkultúráról. A szobák stílusát a borkészítés kétféle módja határozza meg: a fahordós hagyományos valamint a korszerű reduktív. Ennek megfelelően a szobák rusztikus valamint modern jelleget mutatnak, mely a berendezésben és az anyagokban is visszaköszön. 

A jó konyha az alapoknál kezdődik, így kizárólag friss és lehetőleg helyi alapanyagokból készítik ételeiket. A borszálloda lelke a borbár, ahol a badacsonyi borvidék legkiválóbb borainak széles választéka, a térség legjobb pincészeteinek szinte teljes kínálata megtalálható. Ez a Borbár egyben közösségi tér is, itt kerül sor a borbeszélgetésekre, ahol egy-egy bor vagy pincészet mutatkozik be, de ez lehet egy délutáni kellemes kávé, újságolvasás vagy egy esti kártyaparti helyszíne is.

A 450 nm-es wellnessük élményelemekkel is felszerelt úszómedencével, jacuzzival, gyermekpancsolóval, pihenőágyakkal, finn és infra szaunákkal, szauna szeánszokkal, gőzkabinnal, masszázs és szépségkezelésekkel várja a családokat, hölgyeket, urakat.

Egy 49 szobás szálloda nem alkalmas több száz fős rendezvény megtartására, viszont a méretéből adódóan meghitt környezetben dolgozhat kollégáival, vagy élvezheti szerettei társaságát a várva-várt menyegző alkalmával. A kis házak meghittsége és családias hangulata megteremtődhet Badacsony szívében.
(Négy évszakos szállodaként nemcsak nyáron, de az év további 9 hónapjában is aktív kikapcsolódást kínálnak a Balaton nyugodt arcára építve. A kellemes őszi, tavaszi időben a golfozás, vitorlázás és túrázás szerelmesei minőségi feltöltődést élvezhetnek, a borkultúráért rajongók pedig bármely évszakban megtalálják az ízlésüknek legmegfelelőbb tematikus kóstolót, gasztrotúrát vagy borvacsorát.)

Ez tehát a Hotel Bonvino Wine Spa Badacsonyban a Park utcában. Innen indulva könnyűszerrel bejárhatók a kétnapos rendezvény borászatai, pincéi.

Ne feledjék, hogy közlekedik a Badacsonyi Régiójáró busz is, amely a Badacsonyi Borvidék 10 településén keresztül pincétől-pincéig viszi az utasokat. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, bemutatva a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát.

És ha már elmentünk Badacsonyba, a borok mellet szakítsunk időt rá, és tekintsük meg az Egry József Emlékmúzeumot.

Az Egry József Emlékmúzeum Badacsony központjában, közel a Balaton parthoz, az Egry sétányon található Egry József festőnek és családjának egykor otthont adó villaépület, mely 1973 óta múzeumként fogadja a látogatókat. Egry a Balaton megszállottja volt, a Balaton festőjének is nevezik.  Számtalan nézőpontból, szinte minden napszakban megfestette a tó végtelen víztükrét, a balatoni párás fényeket, a kilátást Fonyód felé. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.
A huszadik századi magyar festészet történetének sugárzó remekműveket alkotó nagy egyénisége volt Egry József. Képein keresztül a művészet prófétikus ereje hat ránk: azóta, hogy ő megfestette, másképp látjuk Badacsony sarló vonalú öblét, a fonyódi kettős hegycsúcsot, a tó opálos színeit – másképp látjuk Egry szemével a világot.

„ A Balaton azoknak a festőknek, akik nem a belső értékével foglalkoznak, csak külső, tetszetős banalitását adja… A Balatonból nem lehet iskolát csinálni. Nem lehet hivatalos piktúrához idomítani… Aki csak részleteiben ismeri a Balatont, és nem egészében, az soha nem ismerheti meg valójában… Én nem a Balatont, hanem annak világát festem!"

 

Nézzük meg mit kínálnak a hétvégi Rizling Vakációban részt vevő pincészetek:

 

NÉMETH pince
A finom borok mellé változatos borkorcsolyákat kínálnak, diót, mandulát, különleges sajtokat
olívabogyóval, a háziasszony finom kencéit ropogós kenyérrel, valamint kézműves csokoládékat. Megnyitják Pista bácsi rejtett kincseinek gyűjteményét és bemutatnak néhányat a korábbi évjáratok kitűnő tételeiből.

 

BORBÉLY családi pincészet
Dűlő túra az ültetvényekbe, amerikaí Weber Grill bemutató kóstolóval, muzeális szőlészet- borászati eszközök bemutatója, zenés Borterasz, a gyermekeknek szőlőlé és játszótér.

 

Válibor

A szabadonfőzés rejtelmeire tanítják vendégeiket a környékbeli nyersanyagokból.

 

Istvándy pincészet

Szombaton 15 órakor Barkas-os birtoklátogatás, majd 18 órától Jazz Est a teraszon. Vasárnap ízelítő a szőlőmag sokoldalú felhasználásáról.

 

Laposa birtok

2001, 2004, 2006-os évjárat Szürkebarátjainak bemutatója,kóstolása és könnyű nyári lecsó „Pali módra"

 

Málik pince

Vaddisznópörkölt kóstoló

 

Skizo borászat

Borkóstolás, edukáció 6 tételben, a tisztább ízlésért

 

Szent György pince

Ghymes kulturális rendezvény

 

Sadar Dűlő borház – Badacsonyi Bortár

Friss fokhagymás, tejfölös tócsnival és bortotóval várják vendégeiket.

 

Természetesen a fentiek mellett a Sipos Borház, a Badacsonyi Pálinkaház, a Szeremley Borház, a Lénárt pince, és az Imre Borpince is meglepetésekkel várják a vendégeket. Erre bővebben nem térek ki, legyen a helyszínen a meglepetés.

 

És Badacsony mindig tárt karokkal vár, hiszen július 19-én kezdődnek a Badacsonyi Borhetek, tehát kísérjék figyelemmel magazinunkat, mert írni fogok róla. 

2013. július 6.-7.

BORTRIATLON – Rizling Vakáció
Badacsonyi Borvidék pincéi

 

http://www.badacsony.com/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.