2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre többen bíznak a flottakövetőkben — Élesben is tesztelték a GPS-rendszerek megbízhatóságát

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72463"><img class="image image-preview" src="/files/images/OBU-EASY-foto.preview.jpg" border="0" width="456" height="545" /></a></span>Fennakadás nélkül működik az adattovábbítás a flottakövetési és az e-útdíj rendszerek között - közölte a Secret Control GPS Kft. A bevallási közreműködő a bizalom erősödését tapasztalja, a fuvarozók sorban regisztrálják fedélzeti egységeiket a hu-go.hu portálon.

obu easy foto.previewFennakadás nélkül működik az adattovábbítás a flottakövetési és az e-útdíj rendszerek között – közölte a Secret Control GPS Kft. A bevallási közreműködő a bizalom erősödését tapasztalja, a fuvarozók sorban regisztrálják fedélzeti egységeiket a hu-go.hu portálon.

obu easy foto.previewFennakadás nélkül működik az adattovábbítás a flottakövetési és az e-útdíj rendszerek között – közölte a Secret Control GPS Kft. A bevallási közreműködő a bizalom erősödését tapasztalja, a fuvarozók sorban regisztrálják fedélzeti egységeiket a hu-go.hu portálon.

Szakemberek szerint stabilan működik az e-útdíj rendszere. A július 1-jei induláskor két üzemszünet történt, de miután kijavították a hibákat, nem volt több fennakadás – támasztja alá a tapasztalatokat a Secret Control GPS Kft. kereskedelmi vezetője. Szász János közölte, eddig az útdíjköteles járművekkel rendelkező ügyfeleik 40 százaléka már fedélzeti egységgel számolja el útdíját. A szakember szerint rohamosan nő majd azok száma, akik GPS-eszközzel (on board unit – OBU) teljesítik a díjfizetési kötelezettségüket, az ÁAK információja szerint a hét közepén már meghaladta a tízezret azok száma, akik bevallási közreműködőkön keresztül fizetnek.

Ahhoz, hogy az ÁAK elfogadja a bevallási közreműködő adatait, auditálni kell a flottakövető cégeket. Ez a folyamat jelenleg is tart, a 38 szerződött társaság közül eddig 14 kapta meg az engedélyt. Szász János elmondta, két fordulóban tesztelte az autópálya-kezelő a rendszerüket. Az ÁAK azt vizsgálta, a flottakövető cég mikor, hogyan állapította meg az útdíjat, az megfelelt-e az adott szakasz kategóriájának, pontos volt-e a számítás.

A Secret Control már múlt pénteken megkapta a csatlakozási engedélyt, majd a céggel szerződött fuvarozóknak ezután elküldték azt a regisztrációs kódot, amellyel rögzíthetik autóikat az e-útdíj rendszerében. Ugyanis nemcsak a jármű, valamint az üzembentartó adatait, de a fedélzeti egység kódját is be kell vinni a rendszerbe annak, aki a kényelmetlen és sok esetben többletköltséggel járó viszonylati jegy helyett fedélzeti egységgel szeretne fizetni.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem kell megszakítani az utat a jegyvásárlás miatt, ráadásul rugalmasan változtathat az útirányon a pilóta. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, sokkal könnyebb az elektronikus útdíjszámítás, nem beszélve arról, hogy nagyobb flottát működtető vállalkozások korábban is szerződtek flottakövetési, illetve biztonsági feladatokra GPS-nyomkövetőkkel. Ezeket a tevékenységeket kiegészíthetik az útdíjak elszámolásával. Ha például valaki több teherautót üzemeltet, akkor a viszonylati jegyek alapján utólag nem tudja, melyik, mikor merre járt, de a flottakövető program bármikor megmutatja a kocsik útvonalát.

Az országgyűlés június 4-én fogadta el a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt a közúti teherfuvarozók számára. A díjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elsejétől. Ezzel párhuzamosan a kormány több mint tízmilliárd forintos kompenzációs csomagot is összeállított a fuvarozóknak.

A tengelyszámtól függően a gyorsforgalmi utakon a legalsó, J2 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti díja 49,90 forint, a középső J3 kategóriában 70,02 forint, a legfelső, J4 díjkategóriában pedig 108,38 forint lesz. Főúton járműkategóriánként 21,23 forint, 36,75 forint, 67,60 forint a díj. Az útdíjat a jármű környezetvédelmi kategóriába sorolása is módosítja. A legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járműnél a legmagasabb a szorzó, 1,2, a legalacsonyabb szorzó értéke 0,8.

A sofőrök június 24-e óta regisztrálhatják járműveiket a hu-go.hu-n, több mint 70 ezren éltek is eddig a lehetőséggel.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.