2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Shakespeare és Vigadalom Gyulán

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72510"><img class="image image-_original" src="/files/images/G%20(1)_0.JPG" border="0" width="469" height="312" /></a></span><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> </p><p>Az élet szép... tenéked magyarázzam? - mondta volna Setét Lajos. De nem mondta. Az égen megjelent feje felett hatalmas dörgéssel a szabadtéri színházak hóhéra, a vihar és senkit sem kímélő esőzéssel, széllel szétkergetett színészt, nézőt, mindenkit. Történt mindez Gyulán, a nevezetes 50. évad nyitóelőadásán. <strong>Updated 2013-07-07 06:12:22</strong>

g%20(1) 0

Az élet szép… tenéked magyarázzam? – mondta volna Setét Lajos. De nem mondta. Az égen megjelent feje felett hatalmas dörgéssel a szabadtéri színházak hóhéra, a vihar és senkit sem kímélő esőzéssel, széllel szétkergetett színészt, nézőt, mindenkit. Történt mindez Gyulán, a nevezetes 50. évad nyitóelőadásán. Updated 2013-07-07 06:12:22

g%20(1) 0

Az élet szép… tenéked magyarázzam? – mondta volna Setét Lajos. De nem mondta. Az égen megjelent feje felett hatalmas dörgéssel a szabadtéri színházak hóhéra, a vihar és senkit sem kímélő esőzéssel, széllel szétkergetett színészt, nézőt, mindenkit. Történt mindez Gyulán, a nevezetes 50. évad nyitóelőadásán. Updated 2013-07-07 06:12:22

 

Pedig olyan szépen indult. Kellemes, vihar utáni fülledtség lengte körül a gyulai Tószínpadot, végre „setétedett", és az elévülhetetlen békák is hangos nászba kezdtek, megadva az alaphangulatot a Néma Leventének. (bár a békák maradtak volna némák!).

 

No de félre a tréfával, ünnepélyes keretek között a gyulai Vár előtti réten indult útjára a Gyulai Várszínház 50. évada. A nyári eső miatt a tervezettnél később kezdődött az ünnepség. dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter köszöntötte a majálisos hangulatú közönséget.

 

A Gyulai Várszínház története nem más, mint a színház folyamatos megújulási kényszerének allegóriája… A várszínház újra és újra meg kell feleljen a kor kihívásainak ahhoz, hogy a következő ötven évad épp oly sikeres lehessen, mint a mögöttünk hagyott fél évszázad. A múlt értékeit, a jelen sikereit és a jövő nemzedék elismerő figyelmét tekintve bizton állítható, hogy a Gyulai Várszínház következő ötven évada is aranybetűs fejezetekkel ajándékozza meg a magyar kultúrát" – mondta többek között dr. Görgényi Ernő.

 

„Az Önök várszínháza nem csak arra lehet büszke, hogy színészóriások és hatalmas rendezőegyéniségek köthetők a városhoz. A nemzet nyári színháza bebizonyította, hogy ez egy igazán jó, színvonalas színház" – emelte ki köszöntőjében Balog Zoltán.

 

A beszédek után a felcsendülő Hazám, hazám dallamára felvonták a várfalra a színház zászlaját, majd öt lövés dördült el, szimbolizálva az ötven napig tartó 50. évadot. (lásd: http://euroastra.hu/node/71775)

A színpadon a gyulai Royal Dixieland Band muzsikája örvendeztette meg a nézőket.

 

A látványos megnyitó után zenei alappal fényfestés és vetítés kápráztatta el a szemeket, füleket, csodáskodott is mindenki, kicsik és nagyok egyaránt. A vetítésben az elmúlt évek legjelentősebb eseményeinek képei elevenedtek meg. Valóban remekül sikerült és a látványt tűzijáték zárta. Ezt követően ballagtunk át a Tószínpadra, ahol a már említett Heltai Jenő: A néma levente című romantikus történelmi vígjátéka vette kezdetét a szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékában. A darab érdekessége, hogy 1966-ban láthatták először itt, Gyulán a nézők Latinovits Zoltán és Stefanik Irén főszereplésével.

 

„Romantikus történet Mátyás király idejéből. Agárdi Péter magyar vitéz beleszeret a szép, olasz özvegyasszonyba, Zilia Ducába. Az erényes hölgy csak barátnői rábeszélésére és a vitéz csatlósának, Bepponak a furfangja révén fogadja az idegent. Agárdi Péter szerelmes vallomását a nemes hölgy elutasítja. A vitéz ekkor egy régi piemonti népszokásra hivatkozva csókot kér az aszzonytól. Zilia egyetlen csókjáért három évig tartó némaságot követel tőle."

 

A megnyitó után egy ugrás a jelenbe, hiszen túl vagyunk a Gálaesten és a Bánk Bán előadáson, sőt a Körös-völgyi Sokadalom is véget ért, és július 4-én a Képeslap Szonettekkel kezdetét vette a IX. Shakespeare Fesztivál.

 

2013. július 5-én délután kezdődött a Színházi Vigadalom a Várkertben, és még két napon át július 6-7-én a Vár előtt 16-24 óráig várja közönségét a Vigadalom. 16 órától éjfélig borkóstolás, de lesz ott utcaszínház, zene, bor, kenyérlángos, kürtőskalács és lepény is, mi szem szájnak ingere. Vasárnap, július 7-én 18:30 órától zenei koncert a Kepenyes Pál – Szigeti Attila – Vicze Gabriella trió fellépésével.

 

És megkezdődött a IX. Shakespeare Fesztivál.

A Shakespeare Fesztivál keretében Shakespeare legismertebb művét, a Hamletet

mutatták be a Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös produkciójaként. (lásd: http://euroastra.hu/node/72355)

Az első nap rendezvényei után a második napon tartott premiert csendes eső késleltette. De mindössze fél órát kellett várni és megszólalt a jól ismert fanfárzene a gyulai Vár felől.

Az alabárdosok sorfalat álltak és a közönség beülhetett a viharsebesen felszárított székekre. Egyesek szerint az esőt maga a rendező intézte, hogy Hamlet atyjának szelleme valóban éji sötétben kéljen ki a sírból, ami valóságos süllyesztő ebben az előadásban. Úgy, ahogy a Shakespeare korabeli színpadokon is volt.

A víz – és nem feltétlenül csak az eső – amúgy nagy szerepet kapott Bocsárdi László Hamlet-rendezésében.

Még két estén, szombaton és vasárnap is ez a program 20.30-tól, és úgy tűnik, az égiek kedvelik a közönséget: Gyulán langy szellőben közeleg az este és vele az újabb előadás, melyet még a naplemente fényében megelőz a "Windsori vígjátékok Shakespeare" nyomán című harsány utcaszínházi produkció a békéscsabai Színitanház hallgatóinak előadásában, és a vele járó  borkóstoló, kenyérlángos, kürtöskalács csipegetés vasárnap éjfélig.

Hétfőn örömünnep, dal és könny, szerelem, rágalom, cselszövés és megbocsátás, vágyódás a titokzatos személy(ek) iránt, aki(k)hez szól (vagy nem szól?) a szonettkoszorú.

Eredeti nyelvezet (mintha maga a szerző dalolná), és eredeti zene (mert nagyon más, mint amit a korról gondoltunk eddig , de nagyon illik a korhoz, amelyben élünk).

Előtte egy világhírű előadás filmfelvétele látható.

Jól kezdődik a hét Gyulán.

 

http://www.gyulaivarszinhaz.hu/
http://www.shakespearefesztival.hu/

http://www.visitgyula.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.