2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Égitestek bronzon, agyagon… a Régészeti Parkban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72522"><img class="image image-_original" src="/files/images/Sz%20(3)_1.jpg" border="0" width="458" height="640" /></a></span> A „Hold napjához" kapcsolódva különleges témával folytatódik Százhalombattán 2013. július 21-én, vasárnap a „XVII. Családi Napok" rendezvénysorozat. </p> <p> 

sz%20(3) 1 A „Hold napjához" kapcsolódva különleges témával folytatódik Százhalombattán 2013. július 21-én, vasárnap a „XVII. Családi Napok" rendezvénysorozat.

 

sz%20(3) 1 A „Hold napjához" kapcsolódva különleges témával folytatódik Százhalombattán 2013. július 21-én, vasárnap a „XVII. Családi Napok" rendezvénysorozat.

 

A Régészeti Parkban 10-17 óráig tartó családi napon a látogatók megismerkedhetnek néhány, az őskori napkultuszhoz, csillagászati ismeretekhez kapcsolódó tárggyal.

 

Az őskori népek bizonyosan rendelkeztek csillagászati ismeretekkel. Az egyiptomi hitvilágban Ré napistent egy bárka szállítja. Kárpát-medencei kora vaskori díszedényeken vízimadaras bárka közepén is napkorongot láthatunk. A rézkorból, a Krisztus előtti 4. évezredből szigorúan azonos irányba fektetett halottakat, sírsorokat ismerünk.

A kora vaskori sírkamrákat a „százhalmok" területén is pontosan kelet-nyugati irányba tájolták. Egy jellegzetes alakú tárgyféleséget Holdidolnak neveznek a régészek. Az őskori Európa egyetlen égboltábrázolása a nebrai korong.

 

Egész nap bemutató, kézműves foglalkozás, játszóház, őskori étel,- és lepénykóstoló várja a látogatókat.

Ebédre „Kőkori egytálételt" kóstolhatnak őskori recept alapján.

Délelőtt, délután a témához kapcsolódóan a látogatók festhetnek kavicsra nap- és csillagmotívumokat, készíthetnek bronzkori terítőt pecsételt mintával, ékszereket napbárka mintával és madár alakú csörgőt.

 

A nap vendége 13.30 órakor Ladányi Tamás asztrofotós, aki előadást tart „Tájak és csillagok színes világáról". Az előadást fűszerezi különleges égi jelenségekkel, felvételekkel és zenével. Ladányi Tamás asztrofotó (TWAN) kiállítását 2012-ben láthatta a közönség a „Matrica" Múzeumban. Ekkor készített a Régészeti Parkról egy különleges fotót, mely a Régészeti Park éjszakai arcát mutatja meg.

 

Őskori felfedező útra indulhatnak vezetővel, egész nap megtekinthetik a városnak nevet adó 2700 éves vaskori halomsírt.

 

A Régészeti Park elől induló „Százlábú tanösvényen" túrázhatnak azok, akik a környezet régészeti, természeti kincseit, a térség különleges állat és növényvilágát szeretnék megismerni.

 

A látogatók a városban található Matrica" Múzeum (ejtsd: mátrika), „Terek, emberek, évezredek" című állandó kiállítását is látogathatják. Továbbá „Szánthó Tibor képzőművész 1000 arca" c. fotóművészeti és Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós repülésének 33. évfordulójának tiszteletére rendezett „Űrkutatás múltját, jelenét, jövőjét" bemutató

időszaki kiállításokat is megtekinthetik.

 

2013. július 21.

Égitestek, bronzon, agyagon" – Családi nap

Régészeti Park

Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 2.

 

http://www.matricamuzeum.hu/

https://www.facebook.com/matricamuzeum

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.