2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tucatnyi „castingos” eleveníti meg az EGRI LEGENDÁT 2013-ban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72554"><img class="image image-_original" src="/files/images/Eg%20(1)_0.jpg" border="0" width="503" height="332" /></a></span>A Gárdonyi Emlékévben 2013. július 6-án, szombaton ismét szereplőválogatást tartottak Egerben, hogy megtalálják az Egri csillagok köztünk élő hőseit, a jól ismert gárdonyi-karakterek megformálóit.</p> <p> 

eg%20(1) 0A Gárdonyi Emlékévben 2013. július 6-án, szombaton ismét szereplőválogatást tartottak Egerben, hogy megtalálják az Egri csillagok köztünk élő hőseit, a jól ismert gárdonyi-karakterek megformálóit.

 

eg%20(1) 0A Gárdonyi Emlékévben 2013. július 6-án, szombaton ismét szereplőválogatást tartottak Egerben, hogy megtalálják az Egri csillagok köztünk élő hőseit, a jól ismert gárdonyi-karakterek megformálóit.

 

A szervezők döntése alapján a 2013-as évben Cecey Éva, Baloghné, Török Bálint és Sárközi, valamint a gyermek Vicuska és Gergő, továbbá Dobó apródja szerepére válogattak a jelentkezők közül, s a nyertesek csatlakozhatnak a 2012-ben kiválasztott Dobó Istvánhoz (Oláh Tibor „Furé"), Bornemissza Gergelyhez (Kockza Benjamin) és Jumurdzsákhoz (Csillag Péter). (lásd: http://euroastra.hu/node/63117)

 

Az Agria Park bevásárlóközpont nagy mozitermében tartott „EGER 1552 Casting" bő három órán át, kiváló hangulatban zajlott. Csaknem húsz résztvevőt hallgatott meg a zsűri, melynek elnöke Fesztbaum Béla Jászai-díjas színművész, a 2013-as egri nyár házigazdája, tiszteletbeli elnöke pedig maga Dobó István, a tavalyi válogatáson kiválasztott várkapitány volt. A grémiumban foglalt helyet Saárossy Kinga, Eger alpolgármestere, színművész, Herczeg Flóra énekművész, a 2013-as egri nyár háziasszonya, Király Júlia irodalomtörténész-muzeológus, a Gárdonyi hagyaték kezelője, és Csillag Péter (Jumurdzsák), az Egri Vitézlő Oskola oszlopos tagja.

 

Az EGER 1552 Casting "befutói":

Gyermek Gergő – Győri Kende

Gyermek Vica – Tepliczky Csenge

Dobó apródja (3) – Csuhaj Zsolt, Mikó Attila, Lugosi Csongor

Cecey Éva – Tompai Noémi

Baloghné – Bartók Gertrud

Török Bálint – Hegyes Péter

Sárközi – Bliszkó Zsófia

 

A „castingosok" az Egri Vitézlő Oskola tagjaival együtt július 11-től tartanak próbákat a Dobó téren és az Érsekkertben.

A Gárdonyi-regény egyes részleteit „élesben" július 25-től egészen augusztus 20-ig elevenítik meg városszerte.

Látható lesz Gergely és Éva esküvője, látogatást tehetünk Török Bálint udvarában, és persze rajtaütések, virtuskodás, lányrablás és gyermekrablás sem marad ki a programból. Jumurdzsák pedig igyekszik mindig a legváratlanabb pillanatokban a színre lépni. A „castingosok" ott lesznek a Gárdonyi Irodalmi Fesztiválon, a Végvári Vigasságokon, és októberben, az Egri Vár Napján is.

 

Egerben második akalommal hirdettek szereplőválogatást azzal a céllal, hogy minden eddiginél jobban a középpontba állítsák az 1552-es legendás várvédelmet, és méltó módon ünnepelhessék meg a Gárdonyi Emlékévet. (lásd: http://euroastra.hu/node/72254)

Fókuszba került ezzel Eger páratlan történelmi öröksége, mellyel ráadásul egy „saját városi regényben", Magyarország Nagy Könyvében minden kisdiák találkozik, s melyet a felnőttek is szívesen olvasgatnak.

 

Vajon melyik városnak van saját regénye, melyet ráadásul Magyarország Nagy Könyvének választottak, s kötelező olvasmányként a magyar oktatás szerves részét képezi?

 

http://www.egrivar.hu/

http://1552.eger.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.