2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gombos Andrea és Hajas Katinka az idei Union-Amadeus Rezidens Program nyertesei

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/72603"><img class="image image-_original" src="/files/images/Ama%20(1).jpg" border="0" width="488" height="319" /></a></span>A két fiatal magyar művész két hónapos külföldi alkotóúton vehet részt.

ama%20(1)A két fiatal magyar művész két hónapos külföldi alkotóúton vehet részt.

ama%20(1)A két fiatal magyar művész két hónapos külföldi alkotóúton vehet részt.

 

Idén második éve került meghirdetésre és elbírálásra az Union Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány közös nemzetközi kortárs képzőművészeti csereprogramja. A tavalyihoz hasonlóan ez alkalommal is az FKSE partneri segítségével pályázhattak a cseh illetve az észt rezidens programra a 35 évnél fiatalabb képzőművészek.

 

A kétfordulós zsűrizés után a prágai Cerny Alapítvány által működtetett Meet Factory kortárs képzőművészeti központba Gombos Andrea, – az észt MoKS kulturális szervezet alkotóházába pedig Hajas Katinka szobrászművészek utazhatnak. Mindkét művész az Amadeus Művészeti Alapítvány által működtetett Alkotóházban dolgozik.

 

A 2012-ben megszületett Rezidens program az Union Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködésének eredménye. Célja, hogy évente két, 35 évnél fiatalabb kortárs képzőművész számára biztosítson kelet-közép európai országokban alkotási lehetőséget, ezzel lehetőséget adva tehetségük kibontakoztatására és nemzetközi tapasztalatszerzésre. A program első évében (lásd: http://www.euroastra.hu/node/68657) a prágai ösztöndíjat Balázs József Tamás a bukarestit pedig Hory Gergely nyertre, kiknek közös bemutatkozó rezidens kiállítására idén februárban került sor az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítótermében, az amaTáR-ban.

 

„A kortárs képzőművészet terén hiánypótló kezdeményezésként indítottuk útjára tavaly a Rezidens programot, mely a fiatal művészek számára biztosít esélyt művészi pályájuk kiteljesítésére. A külföldön szerzett tapasztalatokkal gazdagodva a pályázat tavalyi nyertesei kiemelkedő munkákkal tértek haza. Fontosnak tartjuk, hogy ezekkel a nagyközönség is megismerkedhessen, így nagy örömünkre szolgál, hogy nem csak az ösztöndíj finanszírozásával, de a külföldi tartózkodás során született művek bemutatásával is segíthetjük a művészeket – hivatalos kiállítóterük, az amaTáR szintén együttműködésünk eredményeképpen jött létre." – mondta Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója.

 

Hagyományosan idén is a magyarországi nyertes művészeket a zsűri által javasolt rövidített listából a két külföldi intézmény, a külföldi művészeket ugyanezen elvek alapján a hazai szakmai bizottság választotta ki. Az idei évben a prágai MeetFactory mellett az észt MoKS kulturális szervezetet választotta partneréül, melynek bázisa Észtország dél-keleti részén, Tartu városától 40 km-re található egy Mooste nevű faluban. A MoKS egy művészek által működtetett projekt, melynek fókuszában a nemzetközi kooperáció mellett a lokális hagyományok ápolása, az ökológiai/társadalmi felelősségvállalás és a művészi kísérletezés támogatása áll. A csereprogram megállapodása szerint az észt művész Justin Tyler Tate már július elsejétől megkezdte két hónapos magyarországi tartózkodását.

 

Hajas Katinka és Gombos Andrea szobrászok csereprogramon való részvételéhez szükséges 1000 Eurós ösztöndíjat, szállást, valamint műtermet és kiállítási lehetőséget biztosít az Amadeus Művészeti Alapítvány és az Union Biztosító. A program a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, akik részt vesznek a pályázó hazai és külföldi művészek elbírálásában is.

 

„A fiatal magyar kortárs képzőművészek számára a legnagyobb problémát a pályájuk elindítása jelenti, ebben próbálunk a pályakezdő programjainkkal több mint tíz éve segíteni számukra. Különös örömmel tölt el bennünket, hogy ebben az Union Biztosító mint együttműködő partner nem csak anyagilag, de erkölcsileg is támogat bennünket. A nemzetközi rezidens programunk is kiváló példa erre. A közös munkánk gyümölcseként idén ismét két fiatal művésznek tudunk két hónap kiemelkedő tapasztalatszerzési forrást biztosítani. A művészi eredmények magukért beszélnek, mely mindannyiunkat lelkesít a további munkánkban."- mondta dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

A hosszú távra tervezett Union-Amadeus Rezidens program második sikeres éve után a tervek között további célországok szerepelnek, többek között Lettország, Szlovákia és Ausztria is. Szokásosan az évi két csereprogramot is közös kiállítás zárja majd, melyet a tervek szerint 2013. december közepén tekinthetnek meg az érdeklődők az amaTáR kiállítótérben.

 

Az Union Esélyt adunk! programja keretében szerteágazóan és aktívan támogatja mindazon gyermekeket és fiatalokat, akik önhibájukon kívül hátrányos helyzetből indulnak a jövőépítés irányába. A kezdeményezés a szociálisan hátrányos helyzetű, valamint a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeknek nyújt segítséget, emellett pedig elkötelezetten támogatja a fiatal magyar kortárs képzőművészek könnyedebb boldogulását. Célja, hogy segítsen megteremteni számukra azokat a lehetőségeket, amelyek megadják az alapot vagy éppen a kellő lökést az eredményes jövőtervezés irányába. Az Union Biztosító 2009-ben indított komplex kortárs művészeti együttműködési programot az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal, a hazai fiatal pályakezdő művészek támogatására. Az együttműködés keretében az Amadeus Alkotóház (AmA Ház) közös működtetése és fenntartása megfelelő alkotói környezetet biztosít az ott dolgozó fiatal festők és szobrászművészek számára, emellett a program része a 2012-ben elindított Union-Amadeus Rezidens csereprogram is. Az együttműködés eredménye továbbá az alapítvány hivatalos kiállítótere, az amaTáR, mely szintén az Union Biztosító támogatásával jött létre.

 

Az Amadeus Művészeti Alapítvány, Magyarország legnagyobb magánalapítványa 1999 óta elkötelezett támogatója a hazai kortárs művészetnek. Hallgatói Programja révén három illetve két hallgatót egy éves ösztöndíjjal támogat a hazai művészeti felsőoktatás két neves intézményében, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és Pécsi Egyetem Művészei Karán. Az alapítvány a Pályakezdő Programjának keretén belül nagy sikerrel üzemelteti a 11 művésznek műtermet nyújtó Amadeus Alkotóházat, annak Szoborparkjával és Könyvtárával. Ezen tevékenységét 2012-ben az alapítvány az Union-Amadeus Rezidens Programmal bővítette. Számos művészeti kezdeményezéseire évek óta felfigyel a művészeti szcéna, ilyen a Magyar Képzőművészeti Egyetemhez kapcsolódó Restaura Program, Katedra Díj, és a Diplomakatalógus hiánypótló kiadványának létrehozása és gondozása.

 

www.amadeusalapitvany.hu

https://www.facebook.com/pages/Amadeus-M%C5%B1v%C3%A9szeti-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/111265138955151

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.