2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. július 11-én megkezdődött a XVII. Egri Bikavér Ünnep

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72627"><img class="image image-_original" src="/files/images/B%20(1)_18.jpg" border="0" width="463" height="615" /></a></span>Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Összegyűlünk, jó zene mellett kóstolgatjuk kiváló borainkat, egyszerűen csak jól érezzük magunkat, idén immár tizenhetedik alkalommal.</p> <p> 

b%20(1) 18Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Összegyűlünk, jó zene mellett kóstolgatjuk kiváló borainkat, egyszerűen csak jól érezzük magunkat, idén immár tizenhetedik alkalommal.

 

b%20(1) 18Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Összegyűlünk, jó zene mellett kóstolgatjuk kiváló borainkat, egyszerűen csak jól érezzük magunkat, idén immár tizenhetedik alkalommal.

 

Évről évre fontos alkalom ez, hiszen amellett, hogy Eger város egyik legnagyobb rendezvénye, az Egri Bikavér és most már az Egri Csillag is az Egri borvidék legismertebb bormárkája.

Régi és közkedvelt hagyománya a Bikavér Ünnepnek, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel, igazi borgasztronómiai gála.

Ezért nem véletlen a Ünnep szlogenje, hogy Egy bikavér, egy egri étel.

 

„A feljegyzések szerint 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett. Az elmúlt száz évben azonban a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok az elmúlt két évtizedben azonban sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: a gondosan összeállított egri bikavér nagy minőségű, remek bor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri."

 

Idén is az új, kitágított helyszínen, az Érsekkert árnyas, zöld miliőjében kerül megrendezésre a borünnep, amely az előző években már elnyerte vendégeink tetszését. A tavalyi év generációs áttörést hozott, így szinte minden korosztály és a családok is képviseltették magukat. Vendégeik létszáma és igényei alapján az Érsekkerti tó mögötti területen az Egri Csillag terasz régi-új színfoltja lesz az eseménynek.

 

A rendezvényen köszöntik Eger kiemelkedő szőlő- és bortermelőit, gasztronómusait, emellett lesz "bikavéradás", a kicsiknek kisállat simogató, a nagyoknak hideg csillag- és rozé fröccs teszi emlékezetessé a hétvégét. Két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat, páratlan hangulat, kézműves termékek, önfeledt szórakozás, Traktoros gyorsulási és szépségverseny és Lelkifröccs Kupa várja vendégeinket.

 

A rendezvényre a belépés ingyenes. A Bikavér Ünnep fizetőeszköze a kóstoló érme. Kizárólag a pénztárakban megvásárolt kóstoló borérmékkel, illetve 1, 2, 5 és 10 borérme értékű borjegyekkel, valamint étel érmékkel lehet fizetni a kiállító sátraknál a kóstolni kívánt bor, illetve étel ellenében.

 

Eger, Érsekkert

2013. július 11-14. (csütörtök – szombat): 16.00-24.00

2013. július 14. (vasárnap): 16.00-23.00

 

www.bikaverunnep.hu

www.facebook.com/egribikaverunnep

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.