2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Savanyítsunk házilag! — A szlovák St Nicolaus szeszgyár ételeceteivel Magyarországra tart

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72727"><img class="image image-preview" src="/files/images/ecetes_uborka.jpg" border="0" width="458" height="458" /></a></span>Napjainkban az egészséges életmód divattá vált. Kis túlzással bármerre járunk, az egészséges táplálkozást megcélzó termékekbe botlunk. Bió - adalékanyag mentes - ilyen-olyan csökkentett tartalmú ételek és italok köszönnek vissza ránk a boltok polcain. De mitől bió a bió? És hogy lehetünk biztosak benne, hogy tényleg nincs adalékanyag az ajánlott termékben? Hogy lehetünk biztosak abban, hogy családunknak tényleg a legjobbat, a legegészségesebbet tálaltuk fel? </p> <p> 

ecetes uborkaNapjainkban az egészséges életmód divattá vált. Kis túlzással bármerre járunk, az egészséges táplálkozást megcélzó termékekbe botlunk. Bió – adalékanyag mentes – ilyen-olyan csökkentett tartalmú ételek és italok köszönnek vissza ránk a boltok polcain. De mitől bió a bió? És hogy lehetünk biztosak benne, hogy tényleg nincs adalékanyag az ajánlott termékben? Hogy lehetünk biztosak abban, hogy családunknak tényleg a legjobbat, a legegészségesebbet tálaltuk fel?

 

ecetes uborkaNapjainkban az egészséges életmód divattá vált. Kis túlzással bármerre járunk, az egészséges táplálkozást megcélzó termékekbe botlunk. Bió – adalékanyag mentes – ilyen-olyan csökkentett tartalmú ételek és italok köszönnek vissza ránk a boltok polcain. De mitől bió a bió? És hogy lehetünk biztosak benne, hogy tényleg nincs adalékanyag az ajánlott termékben? Hogy lehetünk biztosak abban, hogy családunknak tényleg a legjobbat, a legegészségesebbet tálaltuk fel?

 

Hát úgy, ha magunk készítjük el! Sajnos arra a mai rohanó világban nincs lehetőségünk, hogy mindent mi készítsünk el házilag. De egy-egy házi szörp, lekvár vagy savanyúság elkészítése megéri a fáradozást!

 

 

Miért savanyítsunk házilag?

A boltokban, piacokon kapható savanyúságok kilója 300- 1000 forint között mozog, attól függően, hogy házi készítésű vagy gyárban előállított savanyúságról beszélünk.

A piaci, házi készítésű drága, a bolti pedig nagyon gyakran a nátrium-benzoáttól lesz tartós, a borkéntől pedig ropogós.

Ha azt szeretnénk, hogy a savanyúságban a zöldségeken, a saját ízlésünk szerinti fűszereken és eceten kívül más ne legyen, akkor érdemes belevágni!

Nem ördöngösség a savanyúságok házi elkészítése!  Lepjük meg a családunkat, barátainkat saját készítésű házi savanyúsággal!

 

Egy kis savanyúság történelem

A savanyúságot (pontosítva a savanyú káposztát) Európába a XIII. században Dzsingisz kán mongol seregei hozták el. Ez a „savanyú zöldségnek" nevezett étel először Kelet-Európában lett kedvelt, majd a XVI. században meghódította Németországot, Elzász-Lotaringiát és Franciaországot is. A tengeren túlra német és holland telepesekkel jutott el. Egészségre gyakorolt hatását már akkoriban elismerték.

 

Ha egészséges vagy bió, akkor mindenképp biológiai erjesztésű ecetet válasszunk!

 

Az ecetkészítés technikája a szőlőműveléssel, borkészítéssel egyidős, már az ókorban is ismerték. Az első feljegyzések Mezopotámiából, Indiából, Egyiptomból maradtak fenn, és az ecet a Földközi tenger vidékén is általánosan ismert volt évezredek óta. A Kárpát-medencében is évszázadok óta készítenek ecetet, többnyire borból vagy gyümölcsből.

 

Az étkezéshez is használt, savanyításra, tartósításra, ízesítésre szánt terméket az élelmiszeripar ma kétféle módon állítja elő: biológiai úton, valamilyen magas cukortartalmú termésből, gyümölcsből erjesztéssel: az alapanyag cukortartalmát élesztőgombákkal alkohollá erjesztik, majd ezt az alkoholtartalmú anyagot ecetsav-baktériumok segítségével ecetté alakítják. Vagy szintetikus eljárással hozzák létre a tiszta ecetsav-vegyületet, amelyet aztán különböző arányban hígítva, 10-20 százalékos erősségben hoznak forgalomba. Ez az ecetsav ízesítésre természetesen alkalmas, de tudni kell róla, hogy ez a folyadék a CH3COOH vegyjelű anyagon kívül semmi mást nem tartalmaz.

Ezzel szemben a biológiai erjesztéssel készült ecetben megőrződnek a növényi alapanyag élettanilag hasznos alkotóelemei, ezért a vele készült savanyúság megőrzi a színét és frissességét. Ezért a biológiai erjesztésű ecetek étkezési célokra való használata jobban ajánlható, mint a szintetikus ecetsavé.

 

 

Jó árfekvésű, szlovák ecet a magyar asztalra

 

A szlovák St. Nicolaus szeszgyár tulajdonosai két évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy egy új, modern ecetgyárat építenek Leopoldovban. A gyár megalapítását az indokolta, hogy az olcsó savanyúságok vásárlása helyett, a csehek és a szlovákok visszatértek a házi befőzés hagyományához, így a minőségi ecet után megnőtt a kereslet.

A társaságnak 1911 óta van tapasztalata szesz előállításában. Ecet gyártásuk során biotechnológiai termelést, azaz baktériumos erjesztést alkalmaznak, ami hasonló a joghurtok előállításának gyári technológiájához. Az élelmiszer ipari finomszesz saját gyártása biztosítja számunkra a minőségi ecet előállításához szükséges feltételeket.

A cég a saját tulajdonú ecetgyárának segítségével folyamatosan növeli a biológiailag erjesztett ecet piaci részesedését Közép-Európában, miközben a modern technológia révén a termelési költségeket arányosan csökkenti. A cég 2013-tól a magyar piacot is megcélozza.

A terméket HELS márkanévvel forgalmazzák majd Magyarországon.

 

A St. Nicolaus nem csak a háztartásokat célozza meg Magyarországon jó minőségű, és a jelenleg itthon kapható eceteknél sokkal kedvezőbb árfekvésű termékével, de élelmiszeripari nagy beszállítóvá is kíván válni már a közeli jövőben.

 

A St. Nicolaus a 2012-es évben összesen 20 millió liter erjesztett élelmiszer-ecetet termelt, ami az új ecetgyár teljes termelési kapacitása. „A csehországi, a szlovákiai és a magyarországi piacon összesen körülbelül 60 millió liter erjesztett ecetet értékesítenek évente. Ezen felül Lengyelországba, Romániába és Horvátországba is exportálnak. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.