2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az MDKE kifogásolja az OVB által hitelesített népszavazási kezdeményezést

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72765"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_105.jpg" border="0" width="224" height="160" /></a></span>A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete pénteken kifogást nyújtott be a Kúriához, mivel jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán is élni fog jogorvoslati lehetőségével.</p> <p> 

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete pénteken kifogást nyújtott be a Kúriához, mivel jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán is élni fog jogorvoslati lehetőségével.

 

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete pénteken kifogást nyújtott be a Kúriához, mivel jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán is élni fog jogorvoslati lehetőségével.

 

Az Országos Választási Bizottság június végén hitelesítette azt a népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?" A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete a trafikosok érdekeit szem előtt tartva kifogással élt a Kúriánál a hitelesített kezdeményezés kapcsán, hiszen az egyesület álláspontja szerint a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, azaz az Alaptörvény által védett tulajdon, így a népszavazási kezdeményezés az Alaptörvény módosítására irányul. Következésképpen e tárgykörben nem kezdeményezhető népszavazás.

Az MDKE azzal indokolja kifogását, hogy a mintegy 5 000 trafik üzemeltetői csak akkor tudják fenntartani üzletüket, ha a dohánytermékek mellett legalább az Európában jellemző trafikárut (hírlap, ital, üdítő) árusíthatják, illetve megmarad a tervezhető nyereséget biztosító árrésük – ellenkező esetben bajba kerülhetnek azok a kis- és középvállalkozások, akik jelentős forrásokat mozgósítottak új üzletük beindításához.

 

„A rendkívül szűk határidők ellenére július elsején megnyitottak a nemzeti dohányboltok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a NAV és a dohánygyárak hatékony munkájának köszönhetően, az újdonsült koncessziós jogosultak pedig büszkék az üzletükre. Fontos, hogy a jelentős költséggel megnyitott nemzeti dohányboltok működőképesek és jövedelmezőek legyenek, hiszen csak így képes felvenni a piac a feketekereskedelem elleni harcot. Egyesületünk álláspontja szerint az újraszabályozott dohánykereskedelem keretein belül az érintett vállalkozások kiszámítható jövedelemhez jutnak, javul a foglalkoztatási helyzet, hiszen legálisan foglalkoztatják munkavállalóikat, valamint számos más vállalkozásnak. például asztalosoknak, fóliásoknak, informatikusoknak, könyvelőknek adnak munkát", mondta el Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

 

Az MDKE idén is folytatja képzési programját, valamint naprakész információkkal szeretné ellátni a mintegy 5 000 új trafikost. Rendkívül fontosnak tartja az egyesület, hogy a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva minden vonatkozó jogszabályt betartsanak a dohányboltok. „A magyar dohány-kiskereskedői társadalom összefogására van szükség, hiszen az Országos Választási Bizottság trafiktörvénnyel kapcsolatos két eddigi döntése veszélyezteti az éppen csak elindult rendszer célkitűzéseit és eddigi eredményeit", tette hozzá Lengyel Antal.

 

A 2002-ben alakult Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete azzal a céllal jött létre, hogy képviselje a dohánykereskedelemmel foglalkozó hazai kis- és középvállalkozások érdekeit, valamint elősegítse a szakma súlyának, társadalmi elismertségének növelését. Az egyesület olyan vállalkozók szövetségeként működik, akik kifejezetten dohánykereskedelemmel foglalkoznak, kiváló ismerői a szakmának és az általuk forgalmazott termékeknek, foglalkozásukra pedig hivatásként gondolnak.

A dohánytermékek kiskereskedelme gazdag múltra tekint vissza hazánkban, a „trafikos" kultúra mindennapjaink része. A dohánykereskedelemnek ez a csatornája nem csupán kulturális vagy szolgáltatói értelemben értékes, hanem képviselői kiemelkedő szaktudásának révén jelentős szerepe van a felelős dohányfogyasztás elősegítésében is. Az egyesület feladatának tartja, hogy naprakész információkkal, jogi tanácsokkal, szakmai képzésekkel szolgálja tagjait, valamint piaci adatokkal, állásfoglalásokkal lássa el a közvéleményt. Nem csak figyelemmel kísérni és művelni, hanem aktívan alakítani is szeretné a hazai dohány-kiskereskedelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.