2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ördögkatlan

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72889"><img class="image image-_original" src="/files/images/O%20(1)_6.jpg" border="0" width="489" height="465" /></a></span>A VI. Ördögkatlan Fesztivál 2013. július 30 és augusztus 3 között idén is igazi csemegéket ígér mindenféle művészeti ág szerelmeseinek. Ebben az évben a szervezők régi nagy álma teljesül. Bérczes László és Kiss Mónika éveken át tervezgették, hogy valahol sötétedés után a szabad ég alatt egyszer csak egy egész nagyzenekar és kórus megszólal, és felcsendül - mondjuk - Haydn Teremtése, vagy: Mozart Requiemje.</p> <p> 

o%20(1) 6A VI. Ördögkatlan Fesztivál 2013. július 30 és augusztus 3 között idén is igazi csemegéket ígér mindenféle művészeti ág szerelmeseinek. Ebben az évben a szervezők régi nagy álma teljesül. Bérczes László és Kiss Mónika éveken át tervezgették, hogy valahol sötétedés után a szabad ég alatt egyszer csak egy egész nagyzenekar és kórus megszólal, és felcsendül – mondjuk – Haydn Teremtése, vagy: Mozart Requiemje.

 

o%20(1) 6A VI. Ördögkatlan Fesztivál 2013. július 30 és augusztus 3 között idén is igazi csemegéket ígér mindenféle művészeti ág szerelmeseinek. Ebben az évben a szervezők régi nagy álma teljesül. Bérczes László és Kiss Mónika éveken át tervezgették, hogy valahol sötétedés után a szabad ég alatt egyszer csak egy egész nagyzenekar és kórus megszólal, és felcsendül – mondjuk – Haydn Teremtése, vagy: Mozart Requiemje.

 

Hét év után most sikerül valóra váltani az álmot. Augusztus 2-án, pénteken 21.00 órakor megtörténik mindez. Ahogyan a szervezők írják: „heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk. Mögöttünk a jugoszláv háború áldozatainak is emléket állító, gyönyörű beremendi Megbékélés Kápolna, előttünk a színpad, rajta nagyzenekar, kórus, operaénekesek, és természetesen a karmester, aki velünk együtt láthatja, szemben, nem is oly messze, az ott már Horvátország. De mi leginkább felfelé bámulunk, mert felettünk a csillagos ég, a végtelen. Isteni zene szól, rész vagyunk és egész vagyunk."

A karmester Dinyés Dániel, a zenekart Bujtor Balázs vezeti, a Hungarian Studio Orchestra jön el játszani, a kórus az a lá cARTe együttes. A szólisták mind neves énekesek: Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, és Cseh Antal.

 

E varázslatos élmény mellett a komolyzene kedvelői más érdekességeket is találhatnak a programban, többek között Érdi Tamás koncertjét, vagy a Verdi operakalauzt (ami a Rigelettoval és a Traviataval foglalkozik – utóbbit férfi és női szemszögből külön is megvizsgálják „kalauzaink"), a Dolce Hegedű együttest vagy a Zalaegerszegi Leánykart. Faragó Béla pedig egy 24 órás Erik Satie Maratonnal készül!

 

Komolyzene, egyházi zene, opera a 6. Ördögkatlan Fesztiválon

 

ÉRDI Tamás – templomi koncert.

 

Ez is visszatérés lesz, hiszen Tamás 2010-ben már adott egy fantasztikus koncertet a palkonyai Szent Erzsébet templomban. Nemrég csörög a telefon: „Törőcsik Mari vagyok, hát miért nem hívják maguk vissza ezt a fantasztikus zongoraművészt?!" Mi meg visszahívtuk, és ő örömmel jön hozzánk. Érdi Tamás méltatására álljon itt néhány sor Kocsis Zoltántól: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az ő játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy talán chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni. Nem véletlen, hogy Chopin igen közel áll hozzá, hiszen a lengyel zeneszerző a pianissimo-piano-mezzoforte közötti dinamikai tartomány minden kétséget kizáróan legérzékenyebb mestere. Nem mintha adott esetben nem lenne jelen drámaiság is az ő zenéjében, de mindenképpen egy olyan új világot, dimenziót nyit meg, amit más nem. Tamás pedig eme sajátosságra hihetetlenül érzékenyen rá tud mutatni. "

 

VERDI operakalauz.

2012 egyik legnagyobb sikere volt a Mozart Operakalauz. Ebben döntő szerepe volt a kiváló énekeseknek – Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István és Cseh Antal – akik az opera műfajának komolyságát és igényességét, de a Katlan és a fiatalság szabadságát, derűjét és könnyedségét is képviselték. De legalább ekkora érdemei vannak az egész projektet kézben tartó, a közönséggel párbeszédet folytató, mesélni és zenélni egyaránt fantasztikusan tudó, a zene szeretetét szenvedélyesen képviselő Dinyés Dánielnek. Az általuk tartott opera-beavató bizonyítja, hogy igényesség és szórakoztatás kéz a kézben járhatnak, és hogy az Ördögkatlan művészeti programjai egyszerre tudják megszólítani az ínyenceket és a művekkel először találkozó kíváncsi, nyitott, „ártatlan" befogadókat. Minden esély megvan arra, hogy a 2013-as Verdi Operakalauz még nagyobb sikerrel folytatódik majd, hiszen a tavalyi élmények alapján sokszázan várják már az újabb „beavatást".

A karmester-mesélő és a négy operaénekes két operával foglalkoznak:

Rigoletto
Traviata

De az utóbbit „férfi szemszögből" és „női szemszögből" is megvizsgálják. Hogy ez utóbbi szemszögelés mit is jelent? Nos, ezt csak azok fogják megtudni, akik követik a templomról templomra vándorló kis csapatot.

 

DOLCE Hegedű együttes

Ahogy eddig minden évben, idén is visszatérnek a siklósi vonósok a Katlanba!

A Siklósi „Dolce" Hegedű Együttes 1995-ben alakult. Az eleinte csak néhány tagot számláló kis csapat, akik a siklósi zeneiskola akkori hegedűs növendékei voltak, azóta igencsak megváltozott, folyamatosan bővül, az évek során létszámunk egyre változik, a kis iskolás gyerekekből felnőtt hölgyek lettek.

Megalakulásunk után egy évvel sikeresen részt vettek Abonyban a „Zeneiskolai Zenekarok Országos Fesztiválján" majd ugyanabba az évben már elutaztak az első németországi vendégszereplésünkre. Azóta több ország, köztük Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Olaszország, Szerbia, Erdély közönsége előtt játszott együttesük.

Az együttest alapította és vezeti Zavagyákné Dolgos Éva.

Repertoárjukból idén az alábbi műveket hallhatjuk:

Brahms: VII. magyar tánc, Piazzolla: Feledés, Doga: Keringő, Leroy Anderson: Plink, plank, plunk, Tsfasman: Lassú keringő, Kreisler: Szinkóra, Sosztakovics: Jazz szvit-ből Keringő,

Leroy Anderson: Szinkópált órák, Tariverdiev: Nocturno, Brahms: VI. magyar tánc,

Hacsaturjan: Keringő

 

ZALAEGERSZEGI Leánykar (3 helyszínen 3 koncert)

 

Egyházzenei koncert a palkonyai körtemplomban.

Az egy órás hangverseny az egyházzene évszázadain vezeti át a hallgatót, olyan műveket is megszólaltatva, amely Magyarországon először hangoznak el. Mindezt könnyedén tálalva, csöppet sem "merev" stílusban. Szeretnék bebizonyítani, hogy az egyházi zene színes és egyáltalán nem unalmas…
A darabok választását a palkonyai templom egyedülálló atmoszférája ihlette.
Műsoruk:
Magyar népénekek, Ambrozián liturgikus énekek, Gregorián ének, Palestrina: Pie Jesu,

Palestrina: Jesu rex admirabilis, Dufay: Ave Maris stella, Pergolesi: Stabat mater ( három részlet), Fauré: Ave verum, Kodály- Szedő: Jézus és a gyermekek, Szedő-Pánczél: Ubi caritas, Bob Chilcott: A Little Jazz Mass.

Előadják: A Zalaegerszegi Leánykar valamint a Budapesti Józsefvárosi zeneiskola növendékei, Pánczél Kristóf-orgona, csembaló, ének, Kovács Otilia-zongora.

Vezényel: Ladvenicza Éva

Ligetitől Piazzoláig
Tavaly ezen a helyszínen nagy sikerű hangversenyt adott a Zalaegerszegi Leánykar. Idén az egész zenetörténeten átutazó, főként világi művekből összeállított koncertet hallhat a Katlan közönsége, mely számos zenei ínyencséget is ígér.
Palestrina: Da cosi dotta man, Monteverdi Scherzi Musicali -részletek, Legrenzi: Lumi, potete piangere, Reneszánsz bordalok, Két moldvai népdalfeldolgozás, Ligeti: Ha folyóvíz volnék, Ligeti: Négy lakodalmi tánc, Bárdos: Szellő zúg távol, Bárdos: Menyecske, Bizet: Carmen: Habanera, Piazzolla: Milonga sin palabras, Piazzolla: Libertango, Bob Chilcott: A Little Jazz Mass.

Közreműködnek: a Budapesti Józsefvárosi Zeneiskola ének tanszakos növendékei,

Pánczél Kristóf- orgona, zongora, csembaló, ének, Kovács Otília -zongora, Borsódy László -trombita.

Vezényel: Ladvenicza Éva

Ördögkatlan special
Ezen a fesztiválon a Kisharsányi templomban tartja harmadik hangversenyét a zalaegerszegi Leánykar. A kórustagok kedvenc darabjaikat kötötték egy csokorba és ajánlják szeretettel tisztelegve a táj szépsége és az itt élő kedves, mosolygós, vendégszerető emberek előtt…

Oalestrina: Da cosi dotta man, Monteverdi Scherzi Musicali – részletek, Legrenzi: Lumi, potete piangere, Fauré: Ave verum, Pergolesi: Stabat mater (három tétel), Kodály- Szedő: Jézus és a gyermekek, két moldvai népdalfeldolgozás, Ligeti: Ha folyóvíz volnék, Ligeti: Négy lakodalmi tánc, Bárdos: Szellő zúg távol, Bárdos: Menyecske, Piazzolla: Milonga sin palabras, Piazzolla: Libertango, Bob Chilcott: A Little Jazz Mass

Előadják: A Zalaegerszegi Leánykar valamint a Budapesti Józsefvárosi zeneiskola növendékei, Pánczél Kristóf-orgona, csembaló, ének, Kovács Otilia-zongora.

Vezényel: Ladvenicza Éva

 

A négy kis baranyai falu, Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és az újonnan csatlakozott Beremend (lásd: http://euroastra.hu/node/72235) gyönyörű környezetében nemcsak komoly- és könnyűzenei, jazz, világ- és népzenei koncertek, színházi előadások, óriási bulik, filmek, kiállítások, családi programok, táncházak és workshopok várják a katlanozókat, de fürdőzés, túrák, nyugalom, friss levegő, finomságok és jó borok is!

 

www.ordogkatlan.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.