2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Omega Oratórium – Telt ház és tapsvihar a Szegedi Dómban

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/75997"><img class="image image-_original" src="/files/images/O+A%20(1).jpg" border="0" width="477" height="236" /></a></span> A szegedi közönség, közte sok külföldivel, vasárnap késő este zsúfolásig megtöltötte a Szegedi Dómot, majd felállva, fergeteges tapsviharral ünnepelte az Omega Oratórium bemutató előadását. <p> 

o+a%20(1) A szegedi közönség, közte sok külföldivel, vasárnap késő este zsúfolásig megtöltötte a Szegedi Dómot, majd felállva, fergeteges tapsviharral ünnepelte az Omega Oratórium bemutató előadását.

 

o+a%20(1) A szegedi közönség, közte sok külföldivel, vasárnap késő este zsúfolásig megtöltötte a Szegedi Dómot, majd felállva, fergeteges tapsviharral ünnepelte az Omega Oratórium bemutató előadását.

 

Kóbor János, az Omega frontembere először csak annyit mondott: – Velünk volt a Jóisten! Később kiemelte, hogy az áthangszerelés révén a rockzene eszköztára, a szimfonikus zenekar hangszerei, a templomi orgona és nem utolsósorban a szóló- és kórusének a klasszikus darabokat merőben új hangzásvilágban tárta a közönség elé.

 

Az Omega életművéből kiválasztott dalokhoz Liszt Ferenc Les Preludes szimfonikus költeménye biztosította a zenei keretet, biztos alapokat adva az oratóriumnak. A Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor kórust Bókai Zoltán vezényelte. A templomi környezetbe illesztett rockzenét látványos lézershow kísérte. 

 

Kiss-Rigó László megyéspüspök szerint a különböző műfajoktól függetlenül a zene útján komoly, transzcendentális élmény szerezhető, amely Istenhez is elvezet. Egy ilyen élménynek volt helyszíne vasárnap a Szegedi Dóm.

 

A tavalyi évben Szimfóniával és Rapszódiával ünnepelte az Omega együttes megalakulásának 50. évfordulóját, (lásd: http://euroastra.hu/node/66945) az Omega Oratóriummal most trilógiává bővült a nagyszabású zenei vállalkozás. Többségében olyan dalok hangzottak el, amelyeket korábban még nem játszottak élőben.

 

Az Oratórium következő állomása 2013. december 8-án, Advent második vasárnapján Székesfehérvár. (lásd: http://euroastra.hu/node/75707) A zenekar, és az elővételi visszajelzések szerint az ország minden pontjáról érkeznek érdeklődők. Székesfehérvár központi elhelyezkedése miatt, ide várják a szervezők a legtöbb zeneszeretőt.

 

http://omega.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.