2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai Uniós támogatásból korszerűsítik a Városligeti Bölcsődét

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/77334"><img class="image image-preview" src="/files/images/munkálatok1.preview.JPG" border="0" width="464" height="309" /></a></span>Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében benyújtott „Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek" című pályázatával százötvenmillió forintos támogatást nyert. Így a Városligeti Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése és kapacitásának bővítése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.</p> <p> 

munkálatok1.previewBudapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében benyújtott „Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek" című pályázatával százötvenmillió forintos támogatást nyert. Így a Városligeti Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése és kapacitásának bővítése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

munkálatok1.previewBudapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében benyújtott „Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek" című pályázatával százötvenmillió forintos támogatást nyert. Így a Városligeti Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése és kapacitásának bővítése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A Városligeti Bölcsőde (Budapest VII. ker., Városligeti fasor 39-41.) a százötvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatásból 25%-kal, azaz 25-tel bővíti férőhelyeinek számát, és két csoportszobával, vagyis egy teljes értékű gondozási-nevelési egységgel gyarapodik. Az eredeti, 881 négyzetméter alapterületű részt pedig korszerűsíti az önkormányzat, például az épület hőszigetelést kap, ezáltal hatékonyabb lesz a fűtés, csökken az energiaköltség. A fejlesztés során mindvégig szem előtt fogják tartani, hogy környezetbarát és fenntartható üzemeltetést biztosító megoldásokat alkalmazzanak.

 

A munkaterület átadására 2013 október végén került sor, a munkálatok várható befejezése 2014 nyara. A beruházás összköltsége meghaladja a 405 millió forintot, míg a rendelkezésre álló támogatási összeg 150 millió forint. A felújítás során az épület a tartószerkezeti elemek kivételével szinte teljes elbontásra kerül, hogy egy korszerű, kényelmes, gyermekközpontú bölcsőde születhessen meg. Az építési munkálatokkal 2014 január végére 30 százalékban lesznek készen. Ekkorra fejeződik be minden bontási munka, és szerkezetkész lesz az épület. Helyére kerül az új kazán, elkészülnek teljesen a konyha, a kiszolgáló helyiségek építőmesteri munkái, illetve részben az új és régi épületszárnyak elektromos, gépészeti alapszerelései.

 

A beruházás célja az épület korszerűsítésén kívül, hogy több gyermeknek tudjanak a kerületben bölcsődei férőhelyet biztosítani, segítsék a szociálisan hátrányos körülmények között élő gyermekek beilleszkedését, és javítsák a kisgyermekes szülők munkavállalási esélyeit. „A jelenlegi kormány stratégiai szándékával összhangban az édesanyáknak és családoknak ad további választási lehetőséget a bölcsődei férőhelyek bővítése, segítve ezzel minél több gyermek megszületését is. A 2014. január 1-jétől bevezetett GYED Extrának köszönhetően már az idén két hét alatt 14 új kisgyermek felvételét kérték a szülők. Ezért is fontos, hogy a Városligeti Bölcsőde minél hamarabb elkészüljön, a jelenlegi bölcsődések pedig az ideiglenes elhelyezés viszontagságai után végre méltó helyre kerülhessenek" – nyilatkozta Rónaszékiné Keresztes Monika, a kerület országgyűlési képviselője.

 

A projekt során odafigyelnek még olyan nem elhanyagolandó szempontokra is, mint az akadálymentesítés és az egészséges életmód. A bejáratot és a vizesblokkot is akadálymentesítik, így az épület a fogyatékkal élők számára is látogathatóvá válik. Az egészséges életmód jegyében kialakítanak egy sószobát, hogy javuljanak a légzési nehézségekkel küzdő kicsik gyógyulási esélyei. A zöldtető és a lehető legnagyobb zöldterület pedig nemcsak a komfortérzetet fokozza majd, hanem teret ad a mozgásra, amelyet a gyerekek a friss levegőn végezhetnek. A bölcsőde konyhája nagyon elavult, a projekt keretében ezt is modernizálják. Mivel az intézmény saját konyhával rendelkezik, ezért az ételallergiás gyermekeknek és csecsemőknek is megfelelő étrendet alakíthatnak ki.

 

A fejlesztés által az épület a jelenleginél lényegesen korszerűbbé, szebbé, egészségesebbé, tűzvédelmi szempontból biztonságosabbá válik. „A végeredmény egy olyan modern, tágas, jól használható építmény, amely országos szinten is a legjobb bölcsődék közé emelheti az intézményt" – mondta el a tervekkel kapcsolatban Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. A kivitelezés végére az épület teljesen új arculatot kap, még otthonosabb lesz a gyerekbarát, hangulatos elemeknek köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.