2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Befejeződött a digitális átállás a több mint százéves debreceni Apolló moziban.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/78292"><img class="image image-_original" src="/files/images/apol%20(1).jpg" border="0" width="468" height="265" /></a></span>Ünnepélyes keretek között adta át 2014. március 6-án Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a debreceni Apolló mozi felújított „Art" termét, amely sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumának 100 millió forintos keretösszegű, digitális fejlesztésre kiírt pályázatán. </p> <p> 

 apol%20(1)Ünnepélyes keretek között adta át 2014. március 6-án Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a debreceni Apolló mozi felújított „Art" termét, amely sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumának 100 millió forintos keretösszegű, digitális fejlesztésre kiírt pályázatán.

 

 apol%20(1)Ünnepélyes keretek között adta át 2014. március 6-án Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a debreceni Apolló mozi felújított „Art" termét, amely sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumának 100 millió forintos keretösszegű, digitális fejlesztésre kiírt pályázatán.

 

A tárca 2011. és 2013. között 100-100 millió forint összegben írt ki pályázatot az „art" mozik digitális fejlesztésének támogatására, így a három év alatt 25 mozi 29 terme újult meg.

A program folytatódik, illetve be is fejeződik: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014-ben újabb 100 millió Ft keretösszegű pályázatot hirdet meg erre a célra.

 

Debrecenben a most átadott terem, amely Deésy Alfrédnek, az Apolló Filmszínház első igazgatójának nevét viseli, a mozi harmadik digitalizált terme: a tavaly májusban átadott Kisterem és az október végén átadott Nagyterem után az Apolló mozi terem-beruházási munkálatai véget érnek. A két digitális vetítő mellé most csatlakozik egy harmadik is, amely 2K képfelbontású, tűéles képet jelenít meg, a legmodernebb hangrendszer közreműködésével.

 

Deésy Alfréd színész, filmrendező, forgatókönyvíró 1877-ben, Désen született. Pályáját vándorszínészként kezdte Kolozsvárott, majd Szegeden, Nagyváradon, Budapesten és Debrecenben. 1910-ben az akkor már igen népszerű színészt a Debreceni Zsidó Hitközség akkori elnöke megbízta, hogy a Miklós utca sarkán álló házát építse át mozivá. A Deésy elképzelései szerint felépített mozi 1912. december 25-én kezdte meg működését.

Filmszínész karrierje 1913-ban indult: első filmjében Fedák Sári volt a partnere. Forgatókönyvírással és rendezéssel is foglalkozott. Rendezőként legismertebb játékfilmjei a némafilm korszakában: A tűz, Aphrodité, Leányasszony, Casanova, Az élet királya. 1919-ig alkotó- vagy előadóművészként mintegy negyven filmben működött közre. 1926-1931 között Bécsben is forgatott Afred Kempf Dezsi néven, rangos nemzetközi sikert elérve.

 

Móricz Zsigmonddal közösen írt forgatókönyvéből  1935-ben immár hangosfilm készült a Nem élhetek muzsikaszó nélkül címmel Jávor Pállal és Gózon Gyulával a főszerepben. További hangosfilm-rendezései: A cigány, Üzenet a Volga partról, Futóhomok. Forgatókönyvíróként jegyzi az Egy pofon, egy csók című filmet, melyben Csortos Gyula utolsó alakítását nyújtotta.

 

A II. világháború után Deésy már csak epizódszerepekben tűnt fel. 1958-ban érdemes művész díjat kapott. Visszaemlékezései Porondon, deszkán, mozivásznon címmel jelentek meg. Budapesten hunyt el 1961-ben.

 

Az Apolló Filmszínház „Art" terme 2014. március 6-tól az ő nevét viseli.

„Ki gondolná, hogy az Apolló mozi – a város egyetlen art mozija – csaknem 100 éves? 1912 nyarán kezdték el építeni, miután egy posztókereskedő a testvérével együtt kérvényezte, hogy "mozgófénykép színházat" létesíthessen a mai Miklós és Piac utca sarkán – a mozi decemberben meg is nyílt. Újdonság volt, hogy nem váltó-, hanem egyenáramot használtak. Különlegességnek számított, hogy az első sor több mint 10 méterre volt a színpadtól – hogy tökéletes legyen az illúzió. A mozit a Két férfi és Az ezres bankó című filmekkel nyitották meg."

 

http://www.apollomozi.hu/

http://www.kormany.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.