2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Állatkertek szezonnyitó napja

15 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78625"><img class="image image-preview" src="/files/images/budapest-xiv-kerulet-fovarosi-allatkert-1912-ben-.preview.jpg" border="0" width="466" height="592" /></a></span>A Magyar Állatkertek Szövetsége legutóbbi közgyűlésén arról határozott, hogy a hazai állatkertek 2014. március 22-én, szombaton együttes szezonnyitó napot tartanak. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon Budakeszin, Budapesten, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben is változatos programokkal várják a közönséget az állatkertek, vadasparkok és vadaskertek, mi több, számos helyen a programok egész hétvégén tartanak.

budapest xiv kerulet fovarosi allatkert 1912 ben .previewA Magyar Állatkertek Szövetsége legutóbbi közgyűlésén arról határozott, hogy a hazai állatkertek 2014. március 22-én, szombaton együttes szezonnyitó napot tartanak. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon Budakeszin, Budapesten, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben is változatos programokkal várják a közönséget az állatkertek, vadasparkok és vadaskertek, mi több, számos helyen a programok egész hétvégén tartanak.

budapest xiv kerulet fovarosi allatkert 1912 ben .previewA Magyar Állatkertek Szövetsége legutóbbi közgyűlésén arról határozott, hogy a hazai állatkertek 2014. március 22-én, szombaton együttes szezonnyitó napot tartanak. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon Budakeszin, Budapesten, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben is változatos programokkal várják a közönséget az állatkertek, vadasparkok és vadaskertek, mi több, számos helyen a programok egész hétvégén tartanak.

 

Döntés született a Tisza-tavi Ökocentrumnak a szövetségbe való felvételéről.

Így az 1983-ban alakult Magyar Állatkertek Szövetségének már 12 tagja van országszerte:

– Budakeszi – Budakeszi Vadaspark

– Budapest – Fővárosi Állat- és Növénykert

– Debrecen – Nagyerdei Kultúrpark

– Győr – Xántus János Állatkert

– Jászberény – Jászberényi Állat- és Növénykert

– Kecskemét – Kecskeméti Vadaskert

– Miskolc – Miskolci Állatkert és Kultúrpark

– Nyíregyháza – Nyíregyházi Állatpark

– Pécs – Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

– Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum

– Szeged – Szegedi Vadaspark

– Veszprém – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

Természetesen vannak más, jogilag állatkertnek minősülő, állatkert jellegű intézmények, de a fentiek azok, amelyek az ún. akkreditált állatkertek körébe tartoznak.

 

A sajtótájékoztató keretében mutatták be Kovács Zsolt KalandoZoo című könyvét, amely a hazai állatkertekkel, vadasparkokkal, vadaskertekkel ismerteti meg az olvasókat.

 

Az Állatkertek programja a március 22-i szezonkezdő napra, ill. a 2014-es szezonra:

 

BUDAKESZI – Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark különleges előadásokkal, színes és érdekes programokkal várja látogatóit, akik ezen a különleges napon bepillantást nyerhetnek kicsit a kulisszák mögé is! Nem csak vadasparkos kincseket (interaktív gyűjtemény bemutató vadasparki történetekkel a színpadon) lehet megtekinteni és kézbe venni, de szó lesz az állatkertek faj-, és génmegőrző szerepéről (európai bölény- és vadló kifutó), megtudhatják mi fán terem és miért olyan fontos a konzervációbiológia, valamint a farkasok állatkerti tartásáról is hallhatnak néhány érdekességet. Aki eljátszott már valaha a gondolattal, hogy állattrénernek áll, most mindent megtudhat e csodás szakma szépségéről és kihívásairól, megnézheti elhivatott kollégáinkat a gyakorlatban is, amint az állatokkal (mosómedve, nyestkutya, sakál, görény) foglalkoznak. Bölény, farkas és medve látványetetések, interaktív előadások, a gyerekeknek pedig vadasparki kvíz az Erdei Alkotóműhelyben csodás nyereményekkel! Vigyázz, kész, rajtol a szezon!

http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

 

BUDAPEST – Fővárosi Állat- és Növénykert

A legfőbb újdonságot az idei szezonban a megszűnt Vidámpark területén tavasz végéig átadásra kerülő az új állatkiállítások, műsorok, attrakciók adják. Üzemelni fognak a megörökölt játékok pl. körhinta, barlang-, dzsungel- és hullámvasút, elvarázsolt kastély, és lesznek játszóterek, manófalva és kalandpálya, egy új simogató állatkert, háziállat major, pónilovaglás, tevegelés, és sok más érdekes állat, szelíd szarvasok, malacos vaddisznók, tevék és struccok. A korábbi parasztudvar és állatsimogató környékére dél-amerikai és ausztráliai állatok költöznek, olyan látványos fajokkal, mint például a sörényes hangyász. A szezonban idén is rengeteg program, állatbemutató, látványetetés lesz: újdonság, hogy a pingvinek a közönség között fognak sétálni. Máris folytatódik a tavalyi bébi „boom", a dholok (ázsiai vadkutyák) és a gundik nevelnek kölyköket, de megfigyelt párzás után „kis kispandában" is reménykednek a szakemberek. Kilencszer csendül zene a hagyományos nyáresti koncerteken.

A szezonnyitó hétvége a víz világnapja és a bábszínházi világnap jegyében telik, vizes programokkal, fókabemutatóval, a piráják látványetetésével, és tóparti bábelőadásokkal.

http://www.zoobudapest.com/

 

DEBRECEN – Nagyerdei Kultúrpark / Állatkert és Vidámpark

A Magyar Állatkertek Szövetsége idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal közös „Állatkerti Szezonnyitót" szervez a hazai parkokban a tavasz első szombatjára. A március 22-ei programhoz a legrégebbi vidéki állatkert, a Nagyerdei Kultúrpark is csatlakozik. Ezen a napon minden intézmény ízelítőt ad abból, mivel várja ebben az idényben a látogatókat. A debreceni Állat- és Növénykert, illetve a Vidámpark is több újdonsággal készül a szezonnyitóra.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy – az épülő-szépülő Stadionhoz, valamint a Nagyerdőn zajló többi fejlesztéshez is igazodva – áprilistól egységes bejárata lesz az évek óta összevonva működő két területnek. Vagyis a Szezonnyitó nálunk jelképesen Kapunyitó is lesz. A látogatók ezentúl egy bejáraton keresztül, a Vidámparki kapun át érkezhetnek hozzánk. Ezzel még egyszerűbbé válik a Nagyerdei Kultúrpark megközelítése, és még inkább érezhető lesz vendégeink számára is az intézmény egységesessége. Ráadásul akik csak a külön vidámparki belépőt váltják meg, azok is láthatják majd azokat az állatkerti attrakciókat, amelyek ezen a területen vannak.

Az országos „Állatkerti Szezonnyitó" programjaihoz csatlakozva Debrecenben március 22-ére újra nyit a Trópusi Ház. A megújuló bemutatótérben elsősorban Dél-Amerika élővilágával ismerkedhetnek meg a látogatók. Itt találkozhatnak például a lajhárokkal, karmos majmokkal és a tatuval. Az új szezonra megújul az Afrika röpde is: a bejárható külső terület új hálót kap. A tavasz beköszöntét jelzi, hogy elkezdtek szaporodni az állatkert lakói. Reméljük, ebben a szezonban is több új jövevénynek örülhetünk majd Debrecenben. A nyílméreg békák már gondoskodtak az utánpótlásról, hamarosan kifejlett állapotukban csodálhatják meg az érdeklődők az új generációt. A tavasz folyamán – a nemzetközi fajmentő program keretében – várjuk egy nőstény szibériai tigris érkezését is a nemrég ide költözött hím, Miska mellé. Reményeink szerint akkor kialakulhat egy tenyészpár a Nagyerdei Kultúrparkban, amely dinasztia-alapító lehet.

Az idei tervek között szerepel még, hogy a megújult főemlős házba visszaköltöznek a kapucinus majmok, és az egyik leglátványosabb új bemutatóként Lepkeházat alakítunk ki a Pálmaház épületében.

http://www.zoodebrecen.hu/

 

GYŐR – Xantus János Állatkert

Ma a Xantus János Állatkert a Győr Város és a régió leglátogatottabb, legkedveltebb kulturális és idegenforgalmi létesítménye, melyet évről-évre egyre többen keresnek fel. (2013-ban 145 ezer látogató). Az intézmény 2013- évben egy öt éves fejlesztési tervet dolgozott ki és indított el. A terv első lépése egy közel 1,5 hektáros Afrikai bemutatótér kialakítása. A fejlesztés néhány állomása, az átalakított zsiráf ház, az új antilop ház, továbbá a Szudáni bemutatótér 2013-ban megvalósult, melyet 2014 év tavaszán láthatnak először a látogatók. Év végéig új, eddig Győrben még be nem mutatott fokozottan veszélyeztetett fajok, gepárdok, hópárducok, anoák és mandzsu darvak bemutatói is elkészülnek.

A közönségszolgáltatások színvonalának fejlesztése érdekében az állatkert új főbejáratot, egy több mint 300 gépjármű fogadására alkalmas új parkolót, az állatkerten belül egy új, a Szahara hangulatát idéző játszóteret alakít ki, így adva lehetőséget a kellemes pihenésre és családi szórakozásra

Az intézmény oktató-nevelő tevékenységének alapja veszélyeztetett állatok, növények nem csupán bemutatása, hanem a megmentésükért folyatott munka megismertetése a közönséggel. Hogy ennek a tevékenységnek az ellátása a jövőben még magasabb szinten történjen, az  állatkert egy komplett zoopedagógiai oktatóközpontot hoz létre, ahol ezután a természetvédelem nem csupán  megismerése, hanem az interaktív oktatási eszközöknek köszönhetően megértése és gyakorlása is minden korosztály részére  elérhetővé válik.  

Az elkészülő átalakítások maximálisan hozzájárulnak, hogy az idelátogatók egy tartalmas, élményekben gazdag napot töltsenek el az intézményben.

http://www.zoogyor.com/

 

JÁSZBERÉNY – Jászberényi Állat- és Növénykert

Kis állatkert, nagy élmény!

Mozgalmas indul az év az idén 35 éves Jászberényi állatkertben és várhatóan legalább ennyire izgalmas és érdekes ünnepi esztendőnek nézünk elébe, hiszen számtalan programmal és meglepetéssel készülünk az évfordulóra.

A hazánkban egyedül álló pingvinséta elnevezésű programunk március 23-án véget ér, tehát aki az országos szezonnyitó rendezvény keretében ellátogat hozzánk, az még biztosan nem marad le a mindennap 11:00 órakor kezdődő eseményről. Ezzel párhuzamosan már elkezdődött nagy sikerű, a maga nemében szintén egyedülálló látványetetési programunk, melynek keretében reggel 10 órától egészen délutánig bárki bekapcsolódhat az etetésekbe.

Hogyan lehetne méltóbb módon ünnepelni egy születésnapot, mint egy igazán különleges új lakó érkezésével. Egy állatkert életében mindig nagy izgalmat kelt, ha új állat érkezik, főképpen, ha egy igen különleges és ritka fajról van szó. Hosszú ideje egyeztetünk a nemzetközi fajmegmentő program vezetőjével és a szükséges előkészületek után reményeink szerint a hétvégén már bemutatkozhat látogatóinknak Jorge a fiatal sörényes hangyász fiú.

A szezonnyitó hétvégén egész napos családi programokkal várjuk Önöket Jászberénybe!

http://www.jaszberenyzoo.hu/

 

KECSKEMÉT – Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert örömmel fogadta az ötletet, hogy a hazai állatkertek újabb országos akció keretében, a tavaszt együtt várva és köszöntve, a tavasz első szombatján „Állatkerti Szezonnyitót" szervezzenek saját intézményükben, egyedi programokkal és különlegességekkel, melyekkel a látogatók széles körét hívják újra Magyarország állatkertjeibe, vadasparkjaiba.

A Kecskeméti Vadaskertben március 22-én, szombaton a víz világnapja alkalmából már korábban programokat szerveztünk: délelőtt bemutató és előadás lesz a vadaskert belső játszóterén a kis színpadnál, napközben szórakoztató állatkerti totón vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, a legügyesebbek nyereményben részesülnek.

A tavaszi virágoktól színes, családias kis alföldi vadaskertben az „Állatkerti Szezonnyitó" alkalmából, ezen a napon fogjuk az év első, szakvezetéssel egybekötött látványetetését is megtartani.

Ezen kívül kézműves mesterek apró-cseprő kézműves tárgyainak, ajándékainak vására tart egész nap, továbbá arcfestő díszíti a gyermekeket barátságos rajzokkal, kívánság szerint.

Rendezett, tiszta parkkal várjuk kedves látogatóinkat.

A 2014-es szezon fő újdonságai:

– várjuk az állatok családjainál születendő kis utódokat ( póni, muflon, gyűrűsfarkú maki,

  kapucinus majom, indiai antilopok, kenguruk, törpe kecskék, nyuszik, … )

– csak Kecskeméten látható fajok: mandrillok, petymegek, örvös medvék

– Elza, az ember által felnevelt ( már majdnem felnőtt ) oroszlán

– Julien, a kézzel nevelt gyűrűsfarkú maki

– beszélő szajkó

– kétféle állatsimogató, kicsiknek és nagyoknak

– megújult a vízi szárnyasok kifutója

– hétvégenként hangulatos ( egész napon át tartó ) filmvetítések lesznek a

  rendezvényházunkban a Kecskeméti Vadaskertben zajló pillanatokról, az itt lakó állatok

  történeteiből.

Tervek: nagyobb beruházásként indul az Afrika ház és Dél-Amerika ház építése, és az ausztrál panoráma is felújul.

http://www.zookecskemet.hu/

 

MISKOLC – Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Magyar Állatkertek Szövetségének égisze alatt 2014. március 22. a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban is az Állatkerti Szezonnyitó napja. Ennek keretében – valamint mivel éppen ezen a napon ünnepeljük a Víz Világnapját – változatos programokkal várjuk a látogatóinkat. A megszokotthoz képest több látványetetésen és állatbemutatón vehetnek részt az állatkertbe érkezők. A Víz Világnapjához kapcsolódóan egy különleges kiállítással készülünk, valamint azok a látogatóink, akik szeretnék megmérettetni tudásukat, egy „családi kVÍZ"-en ezt is megtehetik.

Az Állatkerti Szezonnyitóval kezdődően az idei évnek ismét nagy várakozásokkal kezdünk neki. Több újdonsággal készülünk mi is és remélhetőleg állataink is. A korábbi évekhez képest gazdagabb programkínálattal várjuk a látogatókat. A tavaszi szaporulatdömping máris megkezdődött, de reményeink szerint az év során több olyan állatfaj is utódokkal örvendeztet meg minket és látogatóinkat, amelyek még soha nem szaporodtak nálunk. És természetesen új bemutatók is készülnek, valamint új lakók is érkeznek, de hogy kik lesznek ők, az egyelőre még maradjon meglepetés. Annyit elárulhatunk: érdemes lesz idén is felkeresni a Miskolci Állatkertet!

http://www.miskolczoo.hu/

 

NYÍREGYHÁZA – Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkba soha ennyi új állat nem érkezett még, mint idén! Ez nem csak azért örvendetes, mert gazdagodik a gyűjtemény, hanem azért is, mert új állatbemutatók épülnek!

A tavasz kezdetére több mint 1000 hal érkezett a felújított Ócenáriumba, ahol a különleges és ritka tehénorrú ráják és a látogatók kedvencei, a 6 féle cápa mellett, idén a tengerek mikrovilágába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Az idei év kétség kívüli szenzációja lesz, a két új állatbemutató felavatása. Az egyik a Viktória ház, amely több mint 2000m2-en mutatja be a világ ritka és különleges állatait. A parkban ez lesz a ritka élőlények gyűjteménye, hiszen az álatok mellett a botanikai ritkaságok bemutatásra is nagy hangsúlyt fektetünk; így a névadó Viktória tündérrózsa mellett a vanília, a kakaó vagy a bors növényt is meg lehet majd csodálni.

A másik, az Andok világa, melynek lélegzetelállító külső kifutórendszerében élő dél-amerikai állatokat kalandpark szerűen, a fák magasságában, függőhidakon járva tekinthetünk meg.

Nagyon sok kisállat születését várjuk az idén, s anélkül hogy részletekbe bocsátkoznánk, azt megemlíthetjük, hogy a szélesszájú orrszarvú s az afrikai elefánt tehenünk vemhes.

http://www.sostozoo.hu/

 

PÉCS – Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

A Pécsi Állatkert egy 1,2 milliárd forintos fejlesztés keretében teljesen megújul a 2014-es évben. A felújítás, újjáépítés ideje alatt viszont az Állatkert zárva lesz. Ezzel kapcsolatban az aktuális információk az intézmény honlapján érhetőek el.

www.pecszoo.hu

 

SZEGED – Szegedi Vadaspark

Az alapításának 25 éves évfordulóját ünneplő Szegedi Vadaspark idei programsorozata egy igen nagyszabású rendezvénnyel indul március 21-én és 22-én. Az „állatkerti szezonnyitó" egybeesik a víz világnapjához és az erdők nemzetközi napjához kötődő hagyományos rendezvényünkkel. Sőt, ekkor indítjuk el az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) „Sarkvidéktől sarkvidékig" elnevezésű nemzetközi kampányát. Egy állatkerti szezonnyitón természetesen nem maradhat el egy új állatfaj bemutatása a nagyközönségnek, idén a ritka mezopotámiai dámszarvasok kifutóját és a hozzá tartozó, szarvasokról szóló kiállítást adjuk át pénteken. A rendezvényt a Szegedi Vízművek Zrt., a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv támogatja.

Pénteken elsősorban óvodai és iskolai csoportok, míg szombaton a családok tehetik próbára tudásukat és ügyességüket a játékos programon, ahol vizekhez és erdőkhöz kötődő feladatokat kell megoldaniuk.

Március 21-én, pénteken, az előzetesen bejelentkezett gyermekcsoportok számára a belépő egységesen 350 Ft/fő, a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával.

http://www.zooszeged.hu/index

 

VESZPRÉM – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

2014 tavaszán a Veszprémi Állatkert történetének legnagyobb szabású fejlesztéssorozata kezdődött meg, mely 6 projektelemből áll.

A legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak megfelelő Elefánt Park létesül, amelyhez tartozó 1100 négyzetméter alapterületű elefántházban fűtött látogatói térből üvegfalon át figyelhetik az ormányosokat az érdeklődők. Az 5200 négyzetméter nagyságú külső kifutóegyüttesben árnyékos pihenőhelyek, dagonyázók, homokfürdő és egy külső fürdőmedence is lesz; az elefántpark alkalmassá válik egy kisebb tenyészcsapat tartására és bemutatására.

A madárröpde a tervek szerint Magyarországon egyedülálló kialakítású madárbemutató komplexum lesz, amelyben többek között flamingók, íbiszek, pelikánok élnek majd. Az ötezer négyzetméter alapterületű, 16 méter belmagasságú, belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó és a látogatók feje felett repkedő vízi és szárazföldi madarakat. Télen az állatok a madárröpde mellett kialakítandó belső helységekbe kerülnek, amelyek látogatói térrel is rendelkeznek.

A fókák és pingvinek tartását és bemutatását lehetővé tévő projekt hiánypótló, hiszen a Veszprémi Állatkertben még soha nem volt látható ilyen jellegű attrakció. A borjúfókák víz alatti élete a 250 négyzetméteres, 320 köbméteres medence üvegfalán keresztül tekinthető meg, a parti szakaszon pedig látványetetések közben csodálhatóak meg az állatok. A pingvinek 90 köbméteres medencéjébe három méter széles üvegfalon keresztül tekinthetnek be a látogatók, a kifutó száraz részén búvó- és költőhelyek is létesülnek

Az állatkert népszerű orrszarvú családja egy 550 négyzetméteres, télen is látogatható, belső kifutóval rendelkező, új létesítményben kap elhelyezést.

Az állatkert a múlt évben megnyílt Gulya-dombi bejáratánál új látványkifutó épül, amelyben lámákat, alpakákat mutatnak be. Ugyanitt új akadálymentesített látogatói vizesblokk kerül kialakításra.

A projektelemek folyamatosan kerülnek átadásra, a fejlesztési sorozat előreláthatólag 2015 tavaszán fejeződik be.

http://www.veszpzoo.hu/

 

2014. március 22,

Állatkertek szezonnyitó napja

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.