Révay András: Gyümölcsbe zárt idő
6 perc olvasás
Már a nevükben is különböznek. Nem főzdének, hanem farmnak nevezik magukat és a szándékos megkülönböztetés egész tevékenységükben fontos hangsúlyt kap. Nem tehetnek róla, erre már a családnevük is kötelezi őket.
Már a nevükben is különböznek. Nem főzdének, hanem farmnak nevezik magukat és a szándékos megkülönböztetés egész tevékenységükben fontos hangsúlyt kap. Nem tehetnek róla, erre már a családnevük is kötelezi őket.
A Nobilis Pálinkafarm a Vértes lábánál, természetvédelmi erdők határában, nyugodt, csendes falvak között bújik meg. Gondozott, 300 hektáros gyümölcsösük csak egy célt szolgál, hogy a legjobb pálinka alapanyagot teremje. A 2010-ben alakult cég néhány év alatt a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát. A alapító Nobilis Kristóf véleménye szerint „Az élet öröme apró dolgokon múlik. A pálinka is egy apróság, ami élvezetessé teszi a pillanatot. Ebből is a legjobbat érdemeljük. Ezért határoztam el, hogy olyan pálinkát hozok létre, amivel én is szívesen fűszerezném mindennapjaim, és amit a barátaimnak is szívből ajánlhatok. És mivel az én családom nevét viseli, fontosnak tartom, hogy mindig büszke lehessek rá. Hiszen így mindenki egyből tudja, hogy kitől ered a párlat, amit a poharába önt. A Nobilis nevet csak a legjobb minőségű pálinka kaphatja meg."
Nobilis Ágoston is joggal büszke mindarra, amit a családi vállalkozás az elmúlt négy évben elért. Az eredmények nem szerények. Kezdjük talán ott, hogy az övék az első magyar pálinka – a Nobilis 12-es málnapálinkája – amely a világ legnagyobb párlatmustráján, San Francisco-ban első helyezett lett. De a többi idei pálinkaversenyen is kiváló helyezéseket értek el. A Nobilis Pálinkafarm arany- és ezüstérmeket szerzett a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító World Spirits Award-on. A klagenfurti megmérettetésen idén 30 ország 400 párlata indult.
A 11. alkalommal megrendezett versenyt a Nobilis Irsai Olivér Szőlőpálinka, valamint a Nobilis Szilvapálinka egyaránt aranyéremmel, míg a Nobilis Vilmoskörte-, Birs-, Meggy- és Barackpálinka ezüstéremmel zárta. A Nobilis pálinkák versenyen elért teljesítménye révén a Nobilis Pálinkafarm a World Spirits Award 2014 Master-Class Pálinkafőzde díját is elnyerte. A lassan negyedévszázados Destillata a szakma másik legelismertebb versenye, amelyen a nevezők száma ezúttal rekordot döntött: a salzburgi Destillata 2014-en 183 főzde és 1 700 nevezett tétel vett részt. A Nobilis Pálinkafarm a rekordszámú résztvevő között 7 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, melynek köszönhetően a 29 magyar induló közül dobogós helyen végzett.
Sikerült előnyükre fordítani a hátrányt, hogy viszonylag későn kapcsolódtak be a pálinkafőzésbe – árulta el a cég értékesítési vezetője, Szokolics Ákos. Ennek köszönhető, hogy elsősorban a prémium minőségű pálinkákkal kezdtek el foglalkozni. A Pálinkafarm megépítésekor egy ilyen kategóriájú üzem létrehozása volt a cél. A pálinkafőzés náluk nem az üzemben, hanem a gyümölcsösben, a metszéssel kezdődik. Figyelembe kellett venniük azt is, hogy 2010-re a „szakma" túltermelési válság szélére sodródott, amit általános gazdasági válság is súlyosbított. Bár a pálinka szeretete a magyar emberek egyik általános jellemző tulajdonságának tekinthető, a főzdéknek a magánfőzés szabaddá tételéből kinőtt „feketekereskedelem" elterjedése sem kedvezett. Ilyen körülmények között kellett felhívni magukra a figyelmet és méltónak is bizonyulni a figyelemre.
A cég sikere jórészt a főzőmester rátermettségén múlik. Az eredmények az igazolják, hogy Hornung József személyében valóban a legalkalmasabb embert találták meg. Ő elmondhatja magáról, hogy „nálunk a pálinkafőzés családi szenvedély, még az öcsémnek is a pálinkakészítés a hivatása. Valahányszor összejövünk, szinte csak arról beszélünk, ki milyen pálinkát főzött, és azon versengünk, kinek a pálinkája jobb." A kedvence a szilva, mert amolyan „beszélgetős pálinka". Sosem lesz túl sok, vagy túl domináns. Egy egész estét el lehet vele tölteni baráti társaságban, anélkül, hogy ráunna az ember. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden évben más a nyár, változik a gyümölcstermés. A Nobilis Pálinkafarmon krónikát írnak az eltűnt időről. A krónikás a főzőmester, a pálinka pedig a gyümölcsbe zárt idő, ami megőrzi az évek ízét, zamatát.
Nem véletlen tehát, hogy ennek a farmnak vannak olyan különlegességei, melyeket más főzdéknél ritkán találunk. Az ágyas meggypálinka például a konyakos meggy desszertet vagy akár a nagymama meggybefőttjét is felidézheti abban, aki belekóstol. Már a színe is nemes, hogy azt ne mondjuk nobilis! Bordóságát a benne ágyazott meggytől nyerte, csakúgy, mint csokoládés illatát, mely az ízben is visszaköszön. A meggy egy kis mandulás karakterrel alkot tökéletes harmóniát. Olyan sima, édes, mintha nem is szeszesital, hanem valami édesség lenne.
A feketeribizli pálinka is joggal viseli palackján a World Spirits Award aranyérmének jelzését. Igazán az ínyencek itala! A rejtélyes fekete üveg csak fokozza a kíváncsiságot és ami a pohárba kerül, az sem okoz csalódást. Már messziről érezhető: ez valami más! Ha kihúzzuk a dugót, elsőként a gyümölcs hamisítatlan illata árad ki, amit fűszeres citrusosság követ. Ha pedig belekortyolunk, selymes, krémes ízeket érzünk. Érdemes megfigyelni, hogy ez a lenyelés után is milyen hosszú ideig kitart. A találkozás egy ilyen itallal, kellemes kaland annak, aki igazi különlegességre vágyik.
Ám az aranyérmes kiválóságoknak ezzel még koránt sincs vége. Magyarországon még különlegességnek számít a sörpárlat. A készítési módja is más. A gyümölcspálinka erjesztett gyümölcsből készül, a sörpárlat pedig a pasztörizálás előtti nyers sörből, a Dreher Bak barna sörkülönlegességéből indul ki. Ez jellegzetesen dús, testes, maláta és karamell ízű sör, melyben kellemesen harmonizál a karakteres keserű és édes íz, és illatában enyhe komlós és malátás jelleg kíséri. Nem szabad hidegen inni, mert meghűl az aromája! A legjobb 16-19 C fokon fogyasztani, hogy a párlat valódi sajátosságait, teljes mértékben élvezhessük. Lenyelni sem szabad egyetlen hörpintésre, igazi értékei csak lassan bontakoznak ki.