2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Rejtsd el szíved”

3 perc olvasás

dokaa.jpgMegjelent a Dóka Attila Akusztik első nagylemeze. Az egy éve alakult háromtagú együttes egyre népszerűbbé vált. A névadó alkotói munkásságának köszönhetően a bő 1 év alatt számos dal született, amelyekből 12 kapott helyet a most megjelenő albumon.

 

A trió stílusa különleges – és egyben hiánypótló – a magyar zenei kínálatban.

A „folk-pop”-nak nevezett stílusban készült album alapvetően lírai dalokat, tiszta – popos – akkordokkal, amelyet népzenei elemek színesítenek. A trió alapvetően az ének-gitár-fuvola-cajun hangszerelésre épül, de időnként gordonka is megszólal a dalokban.

 

A dalok lényegében énekelt versek – költőjük a trió frontembere. A költemények többségükben az egyén és a világ szembenállását, a partner keresését és megtalálást idézik fel.

Néhány dalhoz videóklip is készült, amelyek gyorsan népszerűek lettek a közösségi csatornákon. A pozitív visszacsatolások megerősítették a zenekar tagjait abban, hogy a magyar hallgatóság számára fontos a DAA munkássága, így az albummal az érdeklődők igényeit is szeretnék kiszolgálni.   

 

„Egy zeneszerzőnek a lemez olyan, mint írónak a könyv. Nekünk is fontos, hogy a munkának, a dalszerzėsnek legyen valamilyen tárgyi lenyomata. Elvi síkon pedig a lemezen található dalok így együtt egy árnyalt és sokrétű képet vetítenek elénk a szerzőről és a zenésztársairól, akik az albumot kezelhetik a jövőben akár kiinduló, akár igazodási pontként.” – mondta Dóka Attila, a lemezbemutató sajtóeseményen.

 

A most debütáló dalokon jól érződik a zenész szociális érzékenysége, amely Dóka Attila alkotásait általánosságban is jellemzi. 2010-ben zenei betétet írt a Világtalan Világosság című hangoskönyvhöz. A felvételek során a fogyatékosságról szerzett tapasztalatok olyan mélyen érintették, hogy azóta szorosan együttműködik a Mozdulj Közhasznú Egyesülettel, ahol látás- és mozgássérülteknek ad koncertet, és kíséri el őket nagyobb eseményekre.

 

Dóka Attila korábban a versmegzenésítéseivel lett ismert a József Attila Színház irodalmi színpadán, ahol közel négy évadon keresztül volt rendszeres vendége az irodalmi esteknek. 2015-ben megjelent a versmegzenésítéseket tartalmazó lemeze, valamint a Nyugat Plusz első három lemezén 4-4 versmegzenésítése kapott helyet.

 

 A „Rejtsd el szíved” című nagylemezen szereplő dalok:

– Hol van az az ország

– Kiáltsd az égbe

– Rejtsd el szíved

– Viharvadász

– Panelek titka

– Két üres halmaz metszéspontja

– Idegen lelkek

– Esténként átlebegek

– Mint az árnyék

– Itt van az éjjel

– Kialszik a csillagom

– Őrzöm az emléked

A dalok Dóka Attila szövegei és zenéi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-ZcP7UA7vew

https://www.youtube.com/channel/UCdZb9GTUeX6bksDFt0ishWw

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.