Pályakezdő rendezők jelentkezését várják kétszereplős kamaradarabok megrendezésére. Az elsőként megvalósult előadás, a Valcz Péter rendezte Mary és Max (SZ: Grisnik Petra és Gőz István) éppen most nyerte el a MOST Feszt szakmai zsűrijének különdíját.

 

Pályakezdő rendezők jelentkezését várják kétszereplős kamaradarabok megrendezésére. Az elsőként megvalósult előadás, a Valcz Péter rendezte Mary és Max (SZ: Grisnik Petra és Gőz István) éppen most nyerte el a MOST Feszt szakmai zsűrijének különdíját.

 

A tatabányai MOST Feszten a zsűri különdíjjal jutalmazta a Mary és Maxet, a Találkozások tehetséggondozó program elsőként megvalósult előadását.

https://www.youtube.com/watch?v=gnDhrYvdHmM&t=5s

A Bethlen Téri Színház és a Manna újra kiírta pályázatát, amire fiatal, pályakezdő színházi alkotók jelentkezését várják. (lásd: http://www.bethlenszinhaz.hu/talalkozasok)

 

Kétszereplős kamaradarabok megvalósítására lehet pályázni, amelyben a pályázó munkáját egy felkért mentor rendező segíti, a megvalósítás egyik feltétele pedig a két színész közti generációs korkülönbség. Az elmúlt két évadban összesen négy Találkozások előadás valósult meg olyan művészek közreműködésével, mint Botos Éva, Tordai Teri, Gőz István és Zsótér Sándor.

 

2015 tavaszán indította útjára a két intézmény a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást, (lásd: http://euroastra.hu/node/100220) azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. (lásd: http://euroastra.hu/node/102946) A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából (lásd: http://euroastra.hu/node/108139) Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darabot.

 

Az Asperger-szindrómás Max és az amerikai kislány, Mary barátságáról szóló előadásra már iskolai csoportokat is vár a Bethlen Téri Színház, ahol külön feldolgozó drámaórát tartanak a gyerekeknek. Ugyanígy drámatanárok segítenek feldolgozni az Egy fiú Boszniából történetét. A pedagógusok és az osztályok számára akár külön egyeztetett napközbeni időpontban is elérhetővé teszi a színház az előadásokat.

 

A Találkozásokra bárki pályázhat, aki a szükséges dokumentumokat április 30-ig, elektronikus formában benyújtja. A részletes pályázati kiírás és adatlap letölthető a www.bethlenszinhaz.hu és www.mannaprodukcio.hu oldalakról.

 

Aki szeretne ízelítőt kapni az eddig elkészült előadásokból, az áprilisban mindegyik Találkozások produkciót megnézheti a Bethlen Téri Színházban.

 

április 3., hétfő

Egy fiú Boszniából – Ad De Bont írása alapján

Szereplők: Botos Éva, Jászberényi Gábor

Mentor rendező: Szikszai Rémusz

Rendező: Lazici Noémi

 

április 10., hétfő

Mary és Max – A. Elliot gyurmafilmje nyomán

Szereplők: Grisnik Petra, Gőz István

Mentor rendező: Jordán Tamás

Rendező: Valcz Péter

 

április 12., szerda

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok

Szereplők: Eke Angéla, Zsótér Sándor

Mentor rendező: Zsótér Sándor

Rendező: Szilágyi Bálint

 

április 2., 9., 20.

Pataki Éva: Nőkből is megárt…

Szereplők: Tordai Teri, Horváth Lili

Mentor rendező: Mészáros Márta

Rendező: Cseh Judit

 

www.bethlenszinhaz.hu

www.mannaprodukcio.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük