A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije 2017. március 28-án bejelentette, hogy Csoboth Edina "Oliver" című fotómunkája nyerte a magyar Nemzeti díjat az idei évben.

 

A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije 2017. március 28-án bejelentette, hogy Csoboth Edina "Oliver" című fotómunkája nyerte a magyar Nemzeti díjat az idei évben.

 

A Nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awards-nak egy globális programja, amely – szakmai tudástól függetlenül – minden fotós előtt nyitva áll.  Célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló munkát.

 

Csoboth Edina így foglalta össze győztes, „Oliver" című fotójának történetét:

„Úgy gondoltam, hogy egy tiszta és szuggesztív portréképet készítek Oliverről, az ő egyedi karakterisztikáját csak természetes fények és az analóg technológia segítségével tudtam a legjobban kiemelni. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez szükségem volt egy külső helyszínre, valamint egy középformátumú fényképezőgépre."

 

Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést, tehetségére már tanulmányai alatt több fotóművész felfigyelt. Már a pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, azonban egy évvel később részt vett élete első divatfotózásán, amely biztos alapot nyújtott ahhoz, hogy munkássága során saját koncepcióit kövesse. „Punk City" című munkája 2011-ben elnyerte a Sony World Photography Award Divat kategóriájának díját.

 

„Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-es győzelmem után újból sikerülhet." – mondta Csoboth Edina.

 

A magyar Nemzeti díj további helyezéseinek alakulása a következő:

  • 2. helyezést ért el: Csoboth Edina "Invisible Soul" című munkájáért
  • 3. helyezést ért el: Csákvári Péter "X-flys" című munkájáért

 

Mind a 65 nevezett ország Nemzeti díj győzteseinek és dobogósainak névsorát március 28-án jelentették be, munkáik megtekinthetők:

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/winners-galleries/2017/national-awards

 

A győztes fotópályázat a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt megtekinthető a Sony World Photography Awards és Martin Parr életművének közös kiállításán április 21. és május 7. között Londonban, amelyek helyet kapnak a díjátadó hivatalos évkönyvében is.

https://www.worldphoto.org/2017exhibition

 

Összesen 227 596 nevezés érkezett a 2017-es Sony World Photography Awards fotópályázatára:

  • Professzionális versenyben: 110 270 nevezés
  • Nyílt versenyben: 105 692 nevezés
  • Ifjúsági versenyben: 11 634 nevezés

 

A World Photography Organisation egy globális szervezet, amely fotográfiával kapcsolatos kezdeményezéseket támogat világszerte 180 országban. 2017-ben fennállásának tízedik évfordulóját ünnepli a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart. A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített, és a fotópályázat négy kategóriájába – Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz – beküldött pályázatok értékelésével. A 2017-es Sony World Photography Awards nyerteseinek névsorát április 20-án hirdetik ki.

 

https://www.worldphoto.org

http://www.sony.net

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük