2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A bíróság döntött: lehet két magyar MTV -Jogerős határozat született a védjegyperben

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/21116"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mtv_logo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>  <p>Döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Televízió és a Viacom International Inc. perében. A közszolgálati adó tavaly októberben azért fordult bírósághoz, hogy a közel ötvenéves MTV név kizárólagos magyarországi használója lehessen. A bíróság december 9-i, jogerős határozatában elutasította ezt a kérést.</p><p>

mtv logo.thumbnail 

Döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Televízió és a Viacom International Inc. perében. A közszolgálati adó tavaly októberben azért fordult bírósághoz, hogy a közel ötvenéves MTV név kizárólagos magyarországi használója lehessen. A bíróság december 9-i, jogerős határozatában elutasította ezt a kérést.

mtv logo.thumbnail 

Döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Televízió és a Viacom International Inc. perében. A közszolgálati adó tavaly októberben azért fordult bírósághoz, hogy a közel ötvenéves MTV név kizárólagos magyarországi használója lehessen. A bíróság december 9-i, jogerős határozatában elutasította ezt a kérést.

A keddi tárgyaláson elhangzott szóbeli indoklás szerint a Magyar Televízió és a zenecsatorna egyaránt használhatja az MTV márkanevet, mert a párhuzamos védjegyhasználat már a nemzetközi szórakoztató adó európai programjának 1987-es indulását követően fennáll. A bíróság álláspontja szerint a fogyasztók nem tévesztik össze a két televíziós csatornát – noha ugyanazon a piacon, ugyanazzal a márkanévvel azonosítják a nemzeti tévétársaságot és az amerikai szórakoztató adót.

A Magyar Televízió azért fordult 2007 októberében a Fővárosi Bírósághoz, hogy megóvja az évtizedek óta használt betűszót. Az MTV rövidítés a sajtóban és általában a közbeszédben egyet jelent a vezető nemzeti közszolgálati adóval, valamint hangsúlyos arculati eleme a Magyar Televíziónak. Magyarország első televíziója egy éve még abban bízott, hogy elismerik kizárólagosságát a védjegy használatában.

A köztévé érvelése szerint az MTV megjelölés ma már Magyarország legfontosabb közösségi fórumát jelképezi, nem csak egy márka a sok közül. Ezt a nemzeti tévétársaság fél évszázados múltja alapozza meg, és az a jelenlegi törekvése, hogy a közszolgálati műsorkínálattal a globalizálódó médiapiac hiányosságait ellensúlyozza.

A Magyar Televízió célja nemzeti értékek megjelenítése és létrehozása, a társadalmi kohézió erősítése, a közösség kulturális identitásának megőrzése. Ezzel szemben az amerikai mintára létrehozott, magyar nyelven is döntő többségében külföldi tartalmakat sugárzó kereskedelmi csatorna más, gazdasági elvek szerint működik.

A két csatorna a nyilvánosságban azonos megjelöléssel jelenik meg, holott a közszolgálati adó és a kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatása sem tartalmi minőségében, sem stílusában nem mérhető össze. Az MTV álláspontja szerint az azonos védjegyhasználat miatt számos olyan helyzet adódik, amelyben a két műsorszolgáltató megkülönböztetése nem magától értetődő.

Az ellentmondásra a köztévé először a kereskedelmi adó indulása előtt, személyes egyeztetések során hívta fel a Music Television vezetőinek figyelmét. Tárgyalás útján azonban nem volt rendezhető a probléma a Magyar Televízió számára megnyugtató módon. Ezért a köztévé bírósághoz fordult, hogy érvényesítse az MTV megjelölés használatára vonatkozó igényét. A Fővárosi Bíróság 2008. április 4-én első fokon elutasította a Magyar Televízió keresetét, ezért a közszolgálati médiavállalat fellebbezett. A másodfokú, jogerős határozatot 2008. december 9-én hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.