2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyorsítósáv – a hatékonyabb forráslehívás lehetősége!

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_77.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span> <p>„Gyorsítósáv" címmel ajánlást készített az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. A kiadvány célja, hogy áttekintse, miként lehet gyorsabban lehívni az EU által Magyarország rendelkezésére bocsátott évi mintegy 1000 milliárd forintos forrást. <strong>(A tanulmány és mellékletei letölthetőek a cikk végéről)</strong></p><p> 

 image1.thumbnail 77

„Gyorsítósáv" címmel ajánlást készített az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. A kiadvány célja, hogy áttekintse, miként lehet gyorsabban lehívni az EU által Magyarország rendelkezésére bocsátott évi mintegy 1000 milliárd forintos forrást. (A tanulmány és mellékletei letölthetőek a cikk végéről)

 

 image1.thumbnail 77

„Gyorsítósáv" címmel ajánlást készített az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. A kiadvány célja, hogy áttekintse, miként lehet gyorsabban lehívni az EU által Magyarország rendelkezésére bocsátott évi mintegy 1000 milliárd forintos forrást. (A tanulmány és mellékletei letölthetőek a cikk végéről)

 

Ez a történelmi esély, ha lehetséges, még inkább felértékelődik az idén ősszel Magyarországra begyűrűződött pénzügyi válság miatt. A kormány, a gazdasági és a politikai döntéshozók egyértelműen felismerték a kérdés fontosságát, de az AAM vezetőségének és szakértőinek meggyőződése, hogy egyetlen percet sem szabad tovább elvesztegetni, minél hamarabb be kell avatkozni a válság negatív hatásainak megelőzése érdekében.

Bár 2007-ben Magyarország az uniós programok előkészítése terén élenjárt, a rendelkezésre álló keret 24%-át kötötte le eddig az ország támogatási szerződésekkel, s több mint 18000 pályázatot dolgoztak fel. Viszont eddig a kifizetések összértéke nem érte el a 100 milliárd forintot, ami a 7-8000 milliárd forintos keret kevesebb, mint 1,5%-a. Ha időarányosan le tudná hívni az ország a támogatást, akkor az önmagában évi 3-4 százalékos GDP-növekedést jelentene. Erre a globális pénzügyi válság idején nagyobb szükség van, mint valaha.

Mi a teendő?

1.      A pályázati feltételek módosításával erősíteni kell a támogatások gazdaságélénkítő hatását.

2.      Olyan pályázatokat kell előtérbe helyezni, amelyek a leginkább hozzájárulnak a piaci kereslet bővítéséhez.

3.      A pályázatok lebonyolításába új kapacitásokat kell bevonni, a pénzintézetek egyenesen kínálják magukat erre a feladatra.

4.      Le kell egyszerűsíteni a pályázati folyamatokat, ezzel párhuzamosan a jelenleginél hatékonyabb, integrált szervezeteket kell létrehozni az uniós pályázatok elosztására és kifizetésére.

5.      A projektek megvalósításának felgyorsítása, például az eljárások párhuzamosításával, egyszerűsítésével. Így hónapokat, sőt akár éveket takaríthatnak meg a pályázók.

6.      Nemzetgazdasági szempontból elementáris fontosságú, hogy a kiemelt projektek megvalósítása felgyorsuljon, mivel ezek teszik ki a támogatási keret oroszlánrészét.

„A 2007-13 közötti uniós források azt jelentik Magyarországnak, amit a Marshall-segély jelentett a II. Világháború után Nyugat-Európának. Ezt a történelmi esélyt mindenképpen meg kell ragadni, különösen a jelenlegi válság idején. A nemzeti akarat megvan, ugyanakkor a magyar gazdálkodó szervezetek által kevéssé ismert bürokratikus akadályok gyakran nehezítik meg, illetve vetik vissza értékes évekkel a tervezett projekteket. Az AAM küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon az EU-pénzek sikeres megpályázásához és felhasználásához" – mondta Szűcs Zoltán, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója

http://aam.hu/hu/ktualitasaink+1/gyorsitosav+%E2%80%93+a+hatekonyabb+forraslehivas+lehetosege+1.html

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.