2022.szeptember.27. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A BUDAPESTI MÛSZAKI FÕISKOLA 2007 ÕSZI TANTERVÉBE BEKERÜL A CELL TECHNOLÓGIA

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/1658"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Budapestimuszakifoiskola.thumbnail.jpg" border="0" alt="Budapesti Mûszaki Fõiskola" title="Budapesti Mûszaki Fõiskola" width="84" height="100" /></a></span>A Budapesti Mûszaki Fõiskola bejelentette, hogy a közelgõ 2007 õszi szemeszterében egy teljes értékû új számítástechnikai informatikai B.Sc. kurzust indít, amelynek keretében a diákok megismerkedhetnek a következõ generációs Cell Broadband Engine<sup>TM</sup> (Cell/B.E.) technológiával. </p><p>

 

budapesti mûszaki fõiskolaA Budapesti Mûszaki Fõiskola bejelentette, hogy a közelgõ 2007 õszi szemeszterében egy teljes értékû új számítástechnikai informatikai B.Sc. kurzust indít, amelynek keretében a diákok megismerkedhetnek a következõ generációs Cell Broadband EngineTM (Cell/B.E.) technológiával.

 

budapesti mûszaki fõiskolaA Budapesti Mûszaki Fõiskola bejelentette, hogy a közelgõ 2007 õszi szemeszterében egy teljes értékû új számítástechnikai informatikai B.Sc. kurzust indít, amelynek keretében a diákok megismerkedhetnek a következõ generációs Cell Broadband EngineTM (Cell/B.E.) technológiával.

Az IBM-mel való együttmûködés keretében a Budapesti Mûszaki Fõiskola oktatói bemutatják a diákoknak, hogyan alakult ki a Cell/B.E. technológia, megismertetik õket azokkal a több iparágra is átnyúló alkalmazásokkal, ahol a Cell/B.E. technológia segíthet, valamint szó esik arról, hogy az architektúra milyen jövõbeni együttmûködési lehetõségeket kínál a cégek és vállalatok számára.

Az együttmûködés az IBM Faculty Award programja keretében történik. Ezt az exkluzív díjat azok az egyetemek és fõiskolák kapják, akik segítik az IBM és a vezetõ egyetemek kutatói közötti együttmûködést, valamint innováctív tananyagaikkal serkentik az IBM számára stratégiailag fontos földrajzi területek és diszcíplínák fejlõdését            .

?Nagy örömünkre szolgál, hogy megkaptuk az IBM exkluzív Faculty Award díját, hiszen  diákjaink a Cell Broadband Engine-hez hasonló csúcstechnológiák megismerésével nagy elõnyre tehetnek szert" – nyilatkozta Dr. Sima Dezsõ egyetemi tanár, a Budapesti Mûszaki Fõiskola Neumann János Informatikai Fõiskolai Karának alapító fõigazgatója. ?Azáltal, hogy lehetõségük nyílik megismerni a Cell Broadband Engine-nel kapcsolatos információkat, diákjaink mély bepillantást nyerhetnek egy olyan technológiába, amely komoly hatással bírhat többféle iparágra is – azokra az iparágakra, amelyekben a diákok nemsokára dolgozni fognak."

A Faculty Award részeként a Budapesti Mûszaki Fõiskola oktatói és az IBM Global Engineering Solutions csapatának tagjai a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának szakértõivel és a 3DHISTECH Kft-vel együtt kutatják, hogyan tudja felgyorsítani a Cell/B.E. a betegek hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgylemez-adatainak digitalizálását. Minden egyes kép 100-150 MB méretû, és naponta akár 300 tárgylemezt is be kell digitalizálni.

Mivel a virtuálismikroszkóp-szoftverek nagymértékben támaszkodnak a többszálúságra, a 3DHISTECH komoly eredményeket remél a Cell Broadband Engine-tõl. ?Mindkét cég, az IBM és a 3DHISTECH egyaránt a folyamatos innovációra tör. Ezzel az új technológiával gyorsabban tudjuk megjeleníteni és elemezni a virtuális tárgylemezeket" – mondta Molnár Béla, a 3DHISTECH igazgatója.

?Ez a megállapodás az egész világra kiterjedõ együttmûködésrõl és az innováció serkentésérõl szól" – mondta Hina Shah, az IBM Systems & Technology Cell Ecosystem csoportjának fejlesztési igazgatója. ?Nagy örömünkre szolgál, hogy a Budapesti Mûszaki Fõiskola Neumann János Informatikai Fõiskolai Karával dolgozhatunk együtt és egyaránt segíthetjük a tanárokat és diákokat, hogy megismerjék a Cell Broadband Engine technológiát, valamint a nagyteljesítményû processzor kihasználási lehetõségeit."

Az IBM jelenleg Cell University Challenge néven egy programozási versenyt is meghirdetett 25 ország egyetemi és fõiskolai diákjai számára, pénzdíjakat és jutalmakat kínálva az úttörõ Cell Broadband Engine-re készült leginnovatívabb alkalmazásokért. A részvétellel, a szabályokkal, a követelményekkel és az alkalmazások nevezésével kapcsolatos információ az alábbi oldalon található: http://www-304.ibm.com/jct09002c/university/students/contests/cell/index.html

Az IBM, a Sony csoport és a Toshiba által közösen fejlesztett forradalmi Cell/B.E. olyan felépítésû processzor, amelyben egy, az IBM iparágvezetõ Power ArchitectureTM technológiájára épülõ központi feldolgozó egység, valamint nyolc szinergikus feldolgozó elem (SPE) található. A Cell/B.E. extra lendületet ad a számításigényes alkalmazásoknak, remek teljesítményt a számítógépes szórakoztató- és mobil eszközökhöz, a virtuális valósághoz, a vezeték nélküli letöltésekhez, a valós idejû videotelefonáláshoz, az interaktív tévémûsorokhoz, valamint egyéb, ?képéhes" feldolgozási környezetekhez. Az úttörõ Cell/B.E. processzor olyan termékekben jelenik meg, mint a Sony PS3 játtékkonzolja és a Toshiba Cell/B.E. referenciakészlete (ez egy fejlesztõeszköz Cell/B.E. alkalmazásokhoz), az IBM BladeCenter QS20, vagy az IBM Global Engineering Solutions egyedi Cell/B.E. alapú megoldásaiban.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.