2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Társadalmi egyeztetésen az Új Magyarország Fejlesztési Terv elsõ két éves akciótervei

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1420"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ujmagyarország.thumbnail.jpg" border="0" alt="EU Új Magyarország" title="EU Új Magyarország" width="100" height="31" /></a></span><strong>Május elején megkezdõdött a társadalmi egyeztetés arról, hogy a következõ két évben pontosan milyen célokra és milyen formában használja fel Magyarország a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Az ún. akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati kiírásokat és projekteket mutatják be az operatív programokban.</strong> <p> 

  eu új magyarországMájus elején megkezdõdött a társadalmi egyeztetés arról, hogy a következõ két évben pontosan milyen célokra és milyen formában használja fel Magyarország a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Az ún. akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati kiírásokat és projekteket mutatják be az operatív programokban.

 

  eu új magyarországMájus elején megkezdõdött a társadalmi egyeztetés arról, hogy a következõ két évben pontosan milyen célokra és milyen formában használja fel Magyarország a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Az ún. akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati kiírásokat és projekteket mutatják be az operatív programokban.

 

Az akciótervek végleges, a kormány elé kerülõ változatainak elkészítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a szakmai, érdekképviseleti és társadalmi szervezetek, a gazdasági, az önkormányzati és a civil szféra képviselõinek javaslataira számít.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség május 4-én társadalmi vitára bocsátotta a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közlekedés Operatív Program két évre szóló akcióterveinek tervezetét, amelyekre május 21-ig várja a javaslatokat. Ma kezdõdik és június 4-ig tart a konzultáció a közigazgatás átalakítását célzó Államreform Operatív Program és Elektronikus Közigazgatás Operatív Program, valamint a fejlesztési terv egyik súlypontját jelentõ Környezet és Energia Operatív Program támogatási konstrukcióiról. A humán szféra fejlesztését szolgáló Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok, valamint a területi kiegyenlítõdést elõsegítõ 7 regionális program akciótervei május 25. és június 11. között kerülnek társadalmi egyeztetésre.

A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetés sikerének kulcsa a részt vevõk kiválasztása, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elsõsorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet vagy társadalmi csoportot, és nemcsak jogokkal bírnak, hanem felelõsséget is vállalnak a folyamatban játszott szerepükért. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség állandó és legfontosabb partnereit elõzetesen megküldött e-mailben tájékoztatja az egyeztetés várható idõpontjáról. Ezen kívül az akciótervek összefoglalóit honlapján is közzé teszi minden érdeklõdõ számára. Tehát az ott megadott címen bárki javaslattal élhet, vagy véleményt mondhat.

A határidõig beérkezett valamennyi véleményt az adott operatív program struktúrájának megfelelõen dolgozza fel az ügynökség. Ezt követõen a témáért felelõs tervezési egységek elkészítik a javaslattervezeteket, feltüntetve az elfogadott, elutasított és a részben befogadható módosításokat. A beérkezett javaslatok elbírálását követõen a véleményezõ szervezetek személyre szabott válaszleveleket kapnak. A vita során beérkezõ észrevételek az átláthatóság elvének megfelelõen bárki számára elérhetõk lesznek az Ügynökség honlapján.

Az akcióterveknek a feldolgozott vélemények alapján módosított változatai még júniusban a kormány elé kerülnek, és a kabinet dönt a dokumentumok végleges elfogadásáról. Ennek alapján indulhatnak nyár végén, õsz elején a pályázatok nagy tömegben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.