2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EGY ÚJ VILÁG SZÜLETETT

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1654"><img class="image thumbnail" src="/files/images/aHF_ABA_cover_sm.thumbnail.jpg" border="0" alt="Robert Locksmith: A holdsarló fénye" title="Robert Locksmith: A holdsarló fénye" width="74" height="100" /></a></span> <p>Átléptük az ezredfordulót. Sok látványos dolog történt az elmúlt években, hónapokban. Voltak dolgok, amiket észrevettünk, és voltak dolgok, amik felett elsiklott figyelmünk. A XX. század viszont, akarjuk-e vagy sem, már a múlté.</p><p>

 robert locksmith: a holdsarló fénye

Átléptük az ezredfordulót. Sok látványos dolog történt az elmúlt években, hónapokban. Voltak dolgok, amiket észrevettünk, és voltak dolgok, amik felett elsiklott figyelmünk. A XX. század viszont, akarjuk-e vagy sem, már a múlté.

 robert locksmith: a holdsarló fénye

Átléptük az ezredfordulót. Sok látványos dolog történt az elmúlt években, hónapokban. Voltak dolgok, amiket észrevettünk, és voltak dolgok, amik felett elsiklott figyelmünk. A XX. század viszont, akarjuk-e vagy sem, már a múlté.

    Az ezredforduló elõtt valahogy rohamosan megindult a fejlõdés, így a nyolcvanas években még viszonylag jelentéktelen információs technológia az internet megjelenésével a mai napra, vezetõ szerepre tett szert. Az információ áramlása pedig rengeteg tudomány fejlõdését hozta magával, így sok korábban ismeretlen fogalom is megjelent szótárunkban. Az átfogó fejlõdés és elõrehaladás egy új világot hozott létre, csak az a kérdés, mennyire tudunk ennek megfelelni, és egyáltalán, mennyire vagyunk ennek tudatában?

a birodalom térképeA Birodalom térképe

    Idõközben máshol is változások történtek. Valahol, egy alkotói mûhelyben is éveken át tartó fejlõdés zajlott. Nem tudni miért, nem tudni, hogyan, ám létrejött egy új világ, egy új történet, amelyet egyedisége miatt nem lehet más történetekkel összehasonlítani.

     A kérdéses mû egy irodalmi alkotás, amely A holdsarló fénye címet viseli. Három kötetes regény, ha úgy tetszik, trilógia. Szerzõje sem mondható éppenséggel idegennek, közülünk való, magyar.

    Ami a történetet illeti, klasszikus fantasy, ám valóban más, mint a többi. Ha össze akarnánk hasonlítani a nagy mûvekkel, akkor azt kellene mondanunk, hogy mindegyikbõl van benne egy szelet, ám egyikkel sem azonosul szinte sehol. Nem Gyûrûk Ura, nem Harry Potter és nem Star Wars, de Narnia Krónikáival sem lehet párhuzamba állítani. Ami még érdekesebb, az alkotást 2002-ben jegyezték be, akkoriban pedig még nem volt telve a magyar piac az ismert fantasy mûvekkel!

     Hogy mit takar ez a Holdsarló?

     Egy egész, hatalmas világot. Kontinenst, melyet tengerek vesznek körül, egy emberek által lakott világrészt, ahol a domináns fajok mellett tündék (a könyv elfeknek nevezi õket), törpök, óriások, és manók is elõfordulnak! Történelmük hosszú távlatokba nyúlik vissza, amelyekrõl már csak a regékben és mondákban lehet olvasni. Ám az idõ múlása elkerülhetetlenül magával hozta a fejlõdést, ahol most kultúrák virágoznak szerteszét. A filozófia és az irodalom mellett pedig vallások, eszmék alapozódtak meg, melyek rendekké kovácsolódtak az idõk folyamán. A varázslás sem ismeretlen itt a beavatottak számára, bár még mindig a legtöbben az acélnak engedelmeskednek.

      A kontinens jelenkori lakói hét országban élnek. A heves vérû harcosok és a fegyverkovácsok földjeként a délnyugati Amurát (teljes nevén Amurai Királyságot) tekintik, miközben a központi hatalom a ma már csak Birodalomként emlegetett tharoniak országa, amely hatalmas seregérõl, a Nagy Falról, és poliszként emlegetett nagyvárosairól ismert. Ura az egyedi imperátor, bástyái pedig a birodalmi hadurak, szám szerint nyolcan. Ebben az országban igen sok rend honol, nem idegenek a sötét eszméket megtestesítõ képviselõk sem.

   Csak két országot említettünk meg példaképp, azt a kettõt, amelyekben A holdsarló fénye elsõ epizódja, A Birodalom árnyékában alcímû rész zajlik. Ebben a részben az olvasó megérezheti az Amurán keresztül tartó túra, a Done-tengeren való hajókázás, valamint a Birodalom területén való kalandos utazás hangulatát.

    Valójában a történet szálai is itt kezdõdnek, egy szép kis bevezetõ rész után. Történetünk fõ hõseinek nagy feladatot helyeznek a vállára: meg kell szerezniük az Uralkodók Koronájaként ismert legendás ereklyét a távoli, misztikus Piramisföldrõl. Ez a föld egy sivataggal elhatárolt, civilizációtól messze esõ, kihalt vidék, ahonnét állítólag soha senki nem tért vissza. A felsõbb rendû nép birodalma pedig igyekszik a csoportnak árnyékot nyújtani a feladat elsõ részében, ám így is folytonosan veszélybe kerülnek.

    A második epizód A titokzatosság kapujában már további távlatokat taglal, Ernelak vegyes népességû területét ismerhetjük meg, mely egész más, mint az idáig tapasztaltak. Míg az elsõ részben még csak ismerkedünk a történet világával, közben egy-egy veszélyes kaland pezsdíti fel az egyébként sem unalmas történetet, addig a második részben már elmélyülnek a baráti szálak, és kezd derengni egyesek számára a lehetõség, hogy ráébredjenek a nagyobb igazságokra, a saját magukban rejlõ hatalomra. Így tart útjuk alvilágiak és lovagok lakta vidékeken keresztül egészen a civilizáció peremvidékéig, ahonnét már csak átjárhatatlan sivatag vezet tovább a cél felé.

    A harmadik epizód, A nagy titok újabb távlatokat nyit. Vajon valóban úgy alakul-e egy életút, ahogyan azt korábban elképzelték? Esetleg más utakon is célt lehet érni? Teljesíthetõ-e egy lehetetlen kényszerküldetés, és ha igen, milyen következményekkel jár majd? Van-e visszaút egyáltalán?

Sok eseményt megjövendöltek a régmúltban.

Ám ha nincsenek hõsök, nincs esemény.

       A holdsarló fénye csapata szemlátomást átlagos emberekbõl áll.

     Antor Misoth tolvaj és harcos, tanítványa a kis Morghan sem mondható semmiben sem átlagon felülinek. A nemes lelkû Kyranda mágusnõ sem eléggé tapasztalt még kezdetben, de fontos megoldások kulcsa. A szerencsevadász Monteris talán csak abban különleges, hogy képes a túlélésre, és az eredetileg magányosan vándorló Elvana íjászlány is mindennapinak tûnik. Mégis, mi lehet a titkuk, hogy képessé váltak messzire merészkedni?

         Többek között, segítõik is voltak. Pártfogók és útitársak.

       Ez önmagában ugyan nem lenne elég, de ettõl függetlenül nem lehet szem elöl téveszteni a tényt. Egy vadvilágban, vezetõ nélkül, ellenségektõl körülvéve mire számíthat a vállalkozó a képességein és a barátain kívül?

     A könyvnek részletesen kidolgozott, saját honlapja van. ahol még több információhoz lehet jutni a világról. Megtekinthetõk elõzetes videók, olvasható az enciklopédia, és részletesen megismerhetõk a szereplõk, ahogy még sok minden más.

A könyv WEB oldala:

http://www.aholdsarlofenye.com/

Forgalmazók, áruházak:

http://www.expressz.hu/konyvek/konyv/fantasy/showAdvert,4447687,350,1.html

http://www.tujapont.hu/product_info.php?products_id=18505

http://ertekesit.hu/index.php?ekson=id&id=10316

http://www.libri.hu/hu/book/regenyek/magyar_szerzok_muvei/sci_fi_fantasy/a_holdsarlo_fenye

robert locksmith: a holdsarló fényeRobert Locksmith: A holdsarló fénye -A Birodalom árnyékában

ISBN szám: 9789638752503

Kiadás éve: 2007

Oldalszám: 517

Nézõpontok Kiadó és Kereskedelmi Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.