Gyurcsány Ferenc miniszterelnõk közleményt bocsátott ki álláspontjárol a napokban folyamatosan nyilvánossára kerülõ, és az ország lakosainak biztonságéruzetét jelentõsen befolyásoló redõrségi esetekrõl. A közleményt szószerint az alábbikban idézzük:

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnõk közleményt bocsátott ki álláspontjárol a napokban folyamatosan nyilvánossára kerülõ, és az ország lakosainak biztonságéruzetét jelentõsen befolyásoló redõrségi esetekrõl. A közleményt szószerint az alábbikban idézzük:

Miniszterelnöki közlemény

Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendõröket érintenek.

Együttérzésemrõl biztosítom e visszaélések minden áldozatát, és egyetértek azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak minden most napvilágra került esettel kapcsolatban, hiszen a köztársaság rendõrének lenni nem több jogot, hanem több felelõsséget kell, hogy jelentsen.

E szörnyû, felkavaró és elfogadhatatlan jelenségek kapcsán egyvalami tölthet el mindannyiunkat némi reménnyel: az, hogy a rendõrség maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak. Múltbéli tapasztalatainkkal szemben ma nem a ?mundér" rosszul értelmezett védelmét, az eltussolás, a relativizálás szándékát látjuk az ilyen ügyek kivizsgálása során, hanem a teljes és alapos feltárás õszinte szándékát.

Belsõ vizsgálat derített fényt az autópálya-rendõrök visszaéléseire, a Széna téri túszejtés helyszínén történt lopásra, mint ahogyan a rendõri felderítés eredményeképpen értesültünk a móri ügy újabb fejleményeirõl is, illetve az elmúlt idõszak egyik legfelkavaróbb bûncselekménye, a rendõrök által elkövetett nemi erõszak ügyében is a gyors és határozott rendõri nyomozás igyekszik megtalálni a felelõsöket és átadni azokat az igazságszolgáltatásnak.

Mindezek ellenére a bûn még bûn marad, ami kétszer olyan súlyos erkölcsi és jogi megítélés alá esik, ha azt a köztársaság és annak polgárainak védelmére felesküdött egyenruhások követik el.

A mai napon ezért arra utasítottam a Rendészeti és Igazságügyi Minisztériumot vezetõ minisztert, hogy rendelje magához a rendõrség vezetõit, tájékozódjon az ország biztonságérzetét alapvetõen meghatározó ügyekben, és hozzon meg minden határozott és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az említettekhez hasonló, a rendõrséggel szembeni közbizalmat aláásni képes jelenségeket felszámolja.

Budapest 2007. Május 18.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Köztársaság MiniszterelnökeGyurcsány Ferenc,

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük