2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A ChatGPT felváltja a szövegírókat és a tartalomírókat?

5 perc olvasás
Fogod a dogát, megírod és bedobod a...beleírod a mesterséges intelligencia robotba és megvárod amig megírja? Micsoda új dilemmák előtt állunk ha belegondolunk, mostanra lehet ez is az is a megoldás, csupán a ChatGPT -t kell megnyitni a chat.openai.com -on és már is repülnek a karakterek és előkerül a kész dolgozat vagy egy briliáns újság cikk....Ja nem...és hogy miért is nem, erről olvashatsz cikkünkben.
openai chatgpt

Csak kétféle ember létezik ezen a világon: Aki hisz az írói  képességében és aki nem.  Mindazonáltal mindannyian találkoztunk már olyan pillanatokkal, amikor eljött az írás ideje, és csak a tücsköket hallottuk ciripelni de az írás ihlete csak nem tört ránk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy nincs semmi vagy senki, akihez segítségért fordulhatnánk az írási folyamat megindulása érdekében.

A chatbot egy azonnali üzenetküldő program, amelyet arra terveztek, hogy valós időben csevegjen például egy webhely felhasználóval. Ha egy felhasználónak kérdése van, fordulhat a chatbothoz, amely valós időben és automatizált módon válaszol neki. A  chatbotok között egy új gyerek az OpenAI által fejlesztett ChatGPT , amelynek egyik befektetője Elon Musk.

elonmuisk openai chatgpt

Írói vénával megáldott ChatGTP vagy az új blog író robot a mesterséges intelligencia?

openai chatgpt 2Néhány hete lázban ég a világ, hogy a mesterséges intelligencia megoldja a dolgozatok megírását, matek feladatokat, beadandókat és mindent is elkészít percek alatt. Aztán néhány alkalommal történt teszt után kiderül, hogy ez azért egyáltalán nem egy ilyen triviális megoldás és bizony az embert, nehéz kiiktatni ebből a folyamatból.  Amit biztosan kimondhatunk: a ChatGPT nem tud önállóan dönteni, mivel be van programozva, így nincs meg a kreativitás, mivel ez egy idióta doboz – ahogyan egy tanár kolléga ezt pontosan megfogalmazta.  Míg az ember képes új ötleteket kitalálni és új dolgokat alkotni, addig ez a robot mint un. mesterséges intelligencia termék, abból főz amit bele toltak az agyába. A merevlemezén tárolt adatokból és a képességből amivel valóban félelmetesen jól felvértezték, kimaradt számos ember által birtokolt hasznos tulajdonság.

Az emberek sok változatosságot tudnak bevinni a szövegbe vagy a bekezdésbe, de a Chat GPT nem tudja ezt a változatosságot bevinni a szövegbe. Azt a korrekt választ amit érzelem mentesen megfogalmaz azonban, sok esetben egy megmosolyogtató közhelynek is lehet tekinteni. Minél többet teszteltük, annál inkább kiderült, hogy jó-jó de még sem az ember képességei. Egy tökéletes összefoglaló amibe az embernek meg kell jelennie és ki kell egészítenie számos dologgal. Mint egy menő szakácsnak az ételt kóstoláskor.

Míg a chat GPT használható írott tartalom gyors és hatékony generálására, hiányzik belőle a kreativitás és a kontextus megértése. emberi író asztalra hoz.

A Chat GPT-t nagy mennyiségű szöveges adathalmazra képezték ki, és a megtanított minták és információk alapján ad válaszokat. Tehát ez azt jelenti, hogy a szöveget valaki írta, és ott tárolják, de az emberek új szöveget írhatnak, és új ötleteket generálhatnak. Alap ötletnek, inspirációnak viszont hatalmas előnyöket hordoz magában.

Chat GPT elég jó rövid formátumú tartalmat tud írni, ha intelligens kérést kap, de nehezen tud koherens, értékes és lebilincselő hosszúságú tartalmat írni. A form ugyan is csak korlátozott tartalmat ad vissza válaszként, amit a készítők okkal lekorlátoztak. Szóval azt hiszem, a jó hír az, hogy a tartalomírókat nem fogja elavulttá tenni az AI csupán motivációval fogja tudni átlökdösni az embert, a képességeit ki bővítve.

Még is miért nem fogja felváltan ia Chat GPT az embert? 

Alapvetően azért mert nem csak az adatok pontossága de azok érzelmi töltése és sokszínűsége kell egy cikkhez, amitől ízes, művelt és hatásos lesz. Olyan ez mint az emberi szem ami képes érzékelni a látott dolgokat, majd elemezni és aztán a döntést befolyásoló gyors korrekciót, de ahogyan az önvezető autók is elhibáznak helyzeteket, pont ezt kapjuk a Chat GPT és társaitól.

Az amitől az ember képessé vált megírni, érzelmileg befolyásoló cikkeket és közben objektív, mulatságos és tartalmas is marad: ezt bizony a Chat GPT t-től ne várja el senki.

Bármennyire hihetetlen, de kipróbáltuk mi is. Az egész olyan mint egy okostojást megkérdezni aki sok adattal rendelkezik, kicsit autista tehát még sokrétűen okoska is, de közben érzelmileg nulla reakcióval rendelkezik az emberek érzelmi életét illetően. Amikor pedig a kérdést szerettük volna neki szegezni kaptunk egy rakás cukibbnál – cukibb választ, na olyan gépesen humorrosat.

A válaszok a következők voltak, olyan gépesen-rémesen kocka vicces válaszok 10 sorban:

1. “Hallottam, hogy a ChatGPT szerverek lassúak, mert megpróbálják megtanítani az AI-t, hogy legyen türelmes!”
2. “A ChatGPT szervereknek elakadtak a forgalomban… az internetes autópályán!”
3. “Lehet, hogy a ChatGPT szerverek csak egy kis szünetet tartanak, hogy meditáljanak és kitisztítsák elektronikus elméjüket.”
4. “Lefogadom, hogy a ChatGPT szerverek túlságosan el vannak foglalva az élet értelmének kiszámításával ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak.”
5. “Úgy hallottam, hogy a ChatGPT szerverek lassúak, mert túlságosan el vannak foglalva az AI felkelésük tervezésével.”
6. “A ChatGPT szervereknek egy véget nem érő sakkjátszmát kell játszaniuk egymással.”
7.”Talán a ChatGPT szerverek csak a leghosszabb online beszélgetések világrekordját próbálják megdönteni.”
8. “Lefogadom, hogy a ChatGPT szerverek nyugodt sétát tesznek a digitális tájon.”
9. “Hallottam, hogy a ChatGPT szerverek lassúak, mert megpróbálják megtanítani az AI-t kávéfőzésre.”
10. “A ChatGPT-szervereknek virtuális vakáción kell lenniük, hogy felfedezzék az internet hatalmas kiterjedését.”

Ezeket elolvasva aligha kétséges: a ChatGPT egy lehetőség lustáknak sok dolog gyors megértésére, olykor vicces megoldásokkal tarkítva, de ez a megoldás csupán egy kiegészítő eszköz a tudásunk kibővítésére. Sajnálatosan akik eddig azt hitték, dolgozatot megírja és beadja, az bizony most itt ébredjen fel és térjen vissza a hagyományos adatgyűjtésre és az értékes megoldások megalkotására.

# tartalomírás #tartalomírók # Digitálismarketing # Szövegírás

1 thoughts on “A ChatGPT felváltja a szövegírókat és a tartalomírókat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.