Budapesten Nagypénteken munkamegbeszélést tartottak a 2012. március 25-én megalakult Népi Gyűlés megbízottai, hogy meghatározzák, milyen eszközökkel vívják ki 13 pontos követeléseik teljesítését, tekintettel arra, hogy a  kormány nem tanúsít készséget követeléseik teljesítésére.

Budapesten Nagypénteken munkamegbeszélést tartottak a 2012. március 25-én megalakult Népi Gyűlés megbízottai, hogy meghatározzák, milyen eszközökkel vívják ki 13 pontos követeléseik teljesítését, tekintettel arra, hogy a  kormány nem tanúsít készséget követeléseik teljesítésére.

A Magyar Szociális Fórum szervezésében tartott tanácskozás 35 résztvevője úgy döntött, hogy az élethez való legalapvetőbb emberi jog nevében meghirdetett népi ellenállás keretében tüntetésre és felvonulásra hívja az embereket a kormány kilakoltatási és szegény ellenes politikája miatt. Az április 19-én és május 1-én tartandó tüntetéseken „Civileket a parlamentbe" jelszóval kampányt indítanak azért, hogy a következő választáson a társadalmi érdekek mellett elkötelezett személyek kerüljenek a parlamentbe a profitérdekeket képviselők helyett – jelentette szombaton az MSZF.

     Április 19-én 12 órakor a végrehajtói kamara előtt követelik a kilakoltatások leállítását, a végrehajtóknak kiadott kormányengedélyek visszavonását, a március 1-én feloldott moratórium visszaállítását mindaddig, amíg nem orvosolják megnyugtatóan a megélhetési válságot. Május 1-i felvonulásukon tiltakozni fognak a lakosság 4 millió embert érintő rohamos elszegényedése miatt, és követelni fogják, hogy csökkentsék 9 százalékra az alapvető élelmiszerek, a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök 27 százalékos áfáját, 12 százalékra pedig a megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, a gáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő 27 százalékos áfát. Számításuk szerint így a negyedével csökkenne a rezsiköltség, ez pedig több millió embernek jelentene azonnali könnyebbséget.

    A megváltozott munkaképességű személyek, a közmunkások, a hajléktalanok és a munkanélküliek képviselői a gyűlésen megerősítették követelésüket a rokkant ellátásról szóló törvény, és az új komplex minősítő vizsgálatok visszavonására, a közmunkások minimálbérben részesítésére, a hajléktalanok szociális bérlakáshoz juttatására, és a foglalkoztatással kapcsolatos kormányígéretek teljesítésére vonatkozó követelésüket.

     A Népi Gyűlés megbízottai egyetértő támogatásukról biztosították a választási bizottsághoz beadott népszavazási kezdeményezést arról, hogy a hitelezők ne módosíthassák egyoldalúan a kölcsönszerződéseket, és ezzel lehetőség nyíljon a devizahitel-szerződések átfogó felülvizsgálására.

     A március 25-i Népi Gyűlés megbízásából tárgyalóbizottság alakult a kormány megbízottaival folytatandó tárgyalásra követeléseik teljesítéséről. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök Soltész Miklós államtitkárt bízta meg a követelések megvizsgálásával, de az államtitkár – a sürgetés ellenére – tárgyalási időpontot eddig még nem adott – áll a Magyar Szociális Fórum közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük