Tegnap a piac figyelmének középpontjában a Fed Nyíltpiaci Bizottságának üléséhez kapcsolódó jegyzőkönyv esti publikálása áll. A piac erősen galamb jellegű megszólalásokat vár, és valószínű, hogy a Nyíltpiaci Bizottság tagjai rengeteget értekeztek az első kamatemelés lehetséges időzítéséről.

Tegnap a piac figyelmének középpontjában a Fed Nyíltpiaci Bizottságának üléséhez kapcsolódó jegyzőkönyv esti publikálása áll. A piac erősen galamb jellegű megszólalásokat vár, és valószínű, hogy a Nyíltpiaci Bizottság tagjai rengeteget értekeztek az első kamatemelés lehetséges időzítéséről. Most éppen nem igen valószínű, hogy az egyébként igen vegyes jellegű jegyzőkönyvben különösebben héja jellegű megjegyzések lennének, és a piac is kifejezetten a galamb megközelítést árazza be. A várakozások szerint 2016 közepéig maximum két kamatemelésre (összesen 0,50 százalékpont értékben) lehet számítani, így ha bármilyen héja jellegű megszólalás bukkanna fel a jegyzőkönyvben, az komoly meglepetést okozna.

 

Nyilvánvalóan több piaci szereplő is beárazta a japán jegybank ülésének galamb jellegű hozzáállását. A japán gazdaság meglehetősen lomhán teljesít, a bank inflációs céljai irányában semmilyen lépések nem történtek, a fogyasztói árindex ugyanakkor nulla százalékos szinttel fenyeget, sőt, az elkövetkező hónapokban még alacsonyabb szintre is csúszhat (év/év alapon) a tavalyi ÁFA emelés után bő egy évvel. A monetáris politikai jelentés ugyanakkor összességében semleges képet mutatott, és az elmúlt ülésekhez hasonlóan most is csak egy héja hangot lehetett hallani. A jen piacába eladói oldalon beszállókat meglehetősen letörte az események ilyen irányú alakulása, így a short pozíciókat sokan lezárták. Ennek is az eredményeképpen az USDJPY kereszt emberemlékezet óta a legunalmasabb sávban mozog, az eladói nyomás pedig inkább átszivárgott a GBPJPY és az EURJPY keresztekbe.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük