Ettore Gotti Tedeschi közgazdászEttore Gotti Tedeschi közgazdász

A válságból való kilábaláshoz a személyt kell visszaállítani a gazdaság középpontjába – nyilatkozta Ettore Gotti Tedeschi közgazdász, az IOR vatikáni pénzintézet elnöke.

Ettore Gotti Tedeschi közgazdászEttore Gotti Tedeschi közgazdász

A válságból való kilábaláshoz a személyt kell visszaállítani a gazdaság középpontjába – nyilatkozta Ettore Gotti Tedeschi közgazdász, az IOR vatikáni pénzintézet elnöke.

A gazdaságnak etikára van szüksége ahhoz, hogy helyesen működjön. Nem bármiféle etikára, hanem olyanra, amely a személyt szerető etika – olvasható XVI. Benedek Caritas in veritate című enciklikájában. Ebből a pápai gondolatból indult ki a vatikáni pénzintézet elnöke a Vatikáni Rádiónak adott interjújában, kiemelve, hogy ezekben a napokban, amikor a gazdasági és pénzügyi válság további kiterjedésének vagyunk tanúi, különösen aktuális ez a pápai dokumentum.

Enciklikájában a Szentatya megállapítja, hogy a gazdasági és pénzügyi eszközöket kezelő személyek viselkedésének eredete morális jellegű. Az ember a valóság- és igazságérzékét elvesztve, valamint az abszolút szabadság keresésébe elmerülve eszközből céllá alakította át a gazdasági eszközöket, és megengedte, hogy azok teljes erkölcsi autonómiára tegyenek szert. Elérkeztünk arra a pontra, hogy az  eszközök öncélúakká váltak ahelyett, hogy az embert szolgálnák.

A politika képtelen a pénzügyi spekuláció kezelésére és a gazdaság újra fellendítésére. Gotti Tedeschi ezzel a megállapítással kapcsolatban hangsúlyozta: elsősorban az amerikai politika akarta a GDP növekedését magasan tartani, hitelek biztosítása által, 10 év alatt közel 50 százalékkal eladósítva a családokat. Olyan fogyasztási hajszát alakított ki, amely nélkülözhetetlen volt a GDP növekedéséhez. Ma azonban a politika ráébredt, hogy már nem képes a helyzetet kezelni, nagyon egyszerű okból kifolyólag: ma már nem létezik erős politika. Hol találunk ma a világon erős politikai viszonyítási pontot? – veti fel a kérdést az olasz közgazdász. Azt gondoltuk, hogy az elmúlt negyven évhez hasonlóan talán még most is az Egyesült Államok. De valóban az USA vezeti ma a világgazdaságot? Nem, a világ globálissá vált. Ami korábban viszonyítási pont lehetett a nagy döntések, beavatkozások terén a nemzetközi politika szintjén, mára önkorlátozóvá vált – fejtette ki az IOR elnöke.

A Vatikáni Rádió kérdésére, hogy jogosan merül-e fel a vagyonadó vagy a magas keresetek megadóztatásának a gondolata, a közgazdász a következőket mondta: ez kizárólagosan csak arra szolgálna, hogy megadóztassa, elrettentse a megtakarításokkal rendelkező családokat. Ha mindenképpen a családok erőforrásaihoz akarunk hozzájutni, miért nem a gazdasági növekedés irányába állítva tesszük azt? Miért az adósságcsökkentést célozzuk meg, amikor például Olaszországban nem olyan súlyos a helyzet ezen a téren, mint más országokban? Olaszországban a családok megtakarítása hatszor magasabb, mint az államadósság. A mi problémánk a gazdasági növekedéshez való visszatérés. Ami valóban magába szívná az államadósságot, az nem a vagyonadó, hanem a gazdasági növekedés. Ha tehát olyan értékes, de korlátozott erőforrásokkal rendelkezünk, mint az olasz állampolgárok megtakarításai, ezerszer jobb, ha a gazdasági növekedés érdekében használjuk azokat fel, mintha az államadósság mesterséges és átmeneti jellegű megoldására tennénk, amely úgyis tovább növekedne, amíg a problémákat meg nem oldják – mutatott rá Ettore Gotti Tedeschi.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: CNA hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük