Áldás a Góbi sivatagbanÁldás a Góbi sivatagbanA Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció utolsó mongóliai programjaként átadta a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát a Mongol Nemzeti Múzeumnak ma Ulánbátorban.

Áldás a Góbi sivatagbanÁldás a Góbi sivatagbanA Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció utolsó mongóliai programjaként átadta a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát a Mongol Nemzeti Múzeumnak ma Ulánbátorban.

A Magyar Nemzeti Múzeum ugyanis még elindulása elõtt azzal bízta meg az expedíciót, hogy a Dzsingisz kán kiállítás ajándékaként vigyék el az ázsiai ország múzeumának Radnóti Andor huszas évekbeli mongol katonai egészségügyi fõbiztos századelejei, Mongóliában készített, és nemrégiben digitalizált képeit.

UlanbatorUlanbator

Az ajándékot Dr. Dashdendev Bumaa asszony, a múzeum fõigazgató-helyettese vette át, aki elmondta, nagyon hálásak az expedíciónak és a Magyar Nemzeti Múzeumnak az ajándékért. A CD ugyanis olyan fotódokumentációt tartalmaz, amely sokat segít a huszas évek néprajzának a feltérképezésében.

A Góbi-expedíció csapata holnapután hazaindul: csütörtökön 14.55-kor érkeznek Ferihegy 2-re az Aeroflot moszkvai járatával, majd pénteken 11:00 órai kezdettel nyilvános sajtótájékoztatót és élménybeszámolót tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ulanbator - lakomaUlanbator – lakoma

Az Expedíció ezzel elvégezte kultúrmisszióját is, miután sikeresen teljesítette az egy hónappal ezelõtt megkezdett lovas vonulását, amely során átszelte a Góbi-sivatag kõ- és homokpusztáit, a sivatagi sós tavak vidékét, valamint az Altaj-hegység háromezer méteres hágóit.

Az Expedíció értékes gasztronómiai, orvosi, rádiótechnikai megfigyeléseket végzett, valamint egyedülálló tudományos dokumentációt készített a keletkutatás különbözõ területein, feltérképezett több tucat hun-, szkíta-, türk-, és mongol korból származó sírhelyet és dokumentálta az elmúlt 5000 év mindennapjaiba betekintést nyújtó Bayangiin Nuruu-i sziklarajzokat.

www.gobi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük