2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kormányzat megbecsüli a bányászok munkáját

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56727"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_360.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="95" /></a></span>A Kormány már többször tanúbizonyságát adta annak, hogy megbecsüli a bányászok által elvégzett nehéz munkát, és lehetőségei szerint igyekszik is javítani a bányászok életlehetőségein - hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Márkushegyi Bányaüzemben tett elköszönő látogatása során, 2011. december 21-én.</p> <p><strong> </strong>

images 360.thumbnailA Kormány már többször tanúbizonyságát adta annak, hogy megbecsüli a bányászok által elvégzett nehéz munkát, és lehetőségei szerint igyekszik is javítani a bányászok életlehetőségein – hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Márkushegyi Bányaüzemben tett elköszönő látogatása során, 2011. december 21-én.

 

images 360.thumbnailA Kormány már többször tanúbizonyságát adta annak, hogy megbecsüli a bányászok által elvégzett nehéz munkát, és lehetőségei szerint igyekszik is javítani a bányászok életlehetőségein – hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Márkushegyi Bányaüzemben tett elköszönő látogatása során, 2011. december 21-én.

 

E törekvés leginkább kézzelfogható példái a megelőző kormányzati ciklusban azonnali bezárásra ítélt Vértesi Erőmű Zrt. fenntartása és középtávú tovább üzemeltetése, valamint a korhatár előtt öregségi nyugdíjrendszer átalakítása során a visszavonult bányászok jogosultságainak a megtartása

 

Bencsik János kiemelte, hogy a Magyar Kormány ugyanúgy, mint 2002-ben, most is felelős döntéseket hozott. A szaktárca a Vértesi Erőmű Zrt. által működtetett Márkushegyi Bányaüzem, és az ott kitermelt szén bázisán villamos energiát és hőt termelő Oroszlányi Erőmű fenntartásához 2014 végéig, valamint a 2011-2018 között felmerülő humán és rekultivációs költségek fedezéséhez szükséges pénzügyi források biztosításához kérte az Európai Bizottság jóváhagyását. A brüsszeli válasz legkésőbb 2012 első hónapjaiban megérkezik majd.

 

A kormány olyan nyugdíjrendszert kíván létrehozni, amelynek hosszú távú egyensúlyát a tényleges kiadásokat fedező bevételek biztosítják, és amely előtérbe helyezi a munkavállalást, a munkában maradást. E célokat figyelembe véve a kormányzat kiemelt figyelmet szentelt a már visszavonult bányász szakemberekre, hiszen a korhatár előtti öregségi nyugdíjak rendszerének átalakítása során az egyetlen szakma a föld alatti munkakörben dolgozó bányászoké, amely maradéktalanul megtarthatja eddigi jogosultságait -hangsúlyozta az államtitkár.

 

A legalább 25 esztendőt vagy 5 ezer föld alatti műszakot bármely vállalatnál szolgáló nyugdíjasok továbbra is ugyanannyi járandóságot kapnak, mint eddig, nyugdíjuk a jövőben ugyanúgy emelkedik majd, mint az öregségi nyugdíj.  A föld alatti bányamunkások változatlanul jogosultak lesznek arra, hogy bányászjáradékot kapjanak a mindenkori öregségi nyugdíj feltételeinek megfelelően.

 

A Kormány célja a mindenkori biztonságos energiaellátás garantálása a gazdaság versenyképességének, a környezeti fenntarthatóságnak és a fogyasztók teherbíró-képességének a figyelembevételével. E szempontokat figyelembe véve változatlanul szükség lesz a fosszilis energiahordozókra Magyarországon, és ezen belül a hazai készletek felhasználásának a lehetőségeit is újra kell értékelni.

 

Bencsik János hangsúlyozta, hogy a hazai szén- és lignit vagyon a hazai energetika stratégiai tartaléka és krízishelyzeti tartaléka egy nem várt földgáz árrobbanás, vagy elhúzódó, rendszerszintű üzemzavarok esetére. Ellátásbiztonsági megfontolásokból előtérbe kell kerülnie a hazai szén- és lignitvagyon környezetbarát technológia alkalmazásával történő felhasználásának.

 

Az Országgyűlés a Nemzeti Energiastratégia elfogadásával egyidejűleg Ásványvagyon-hasznosítási Cselekvési Terv elkészítésére adott felhatalmazást. A minisztérium elkezdte a koncepció kidolgozását, amely tartalmazni fogja majd a hazai ásványvagyon felmérésének és újraértékelésének menetrendjét, a környezeti és gazdasági fenntarthatóság követelményének megfelelő hasznosításának lehetőségeit, valamint felméri a nemzetközi együttműködés területeit is. A tárca a dokumentum jövő tavaszra tervezett véglegesítésébe széles körben vonja be majd a szakmai és társadalmi szereplőket, így a bányász szervezeteket, érdekképviseleteket is – húzta alá az államtitkár.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.