2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A látvány sokszínűsége/ A látás sokfélesége, sokrétűsége

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12953"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kepeseye.thumbnail.jpg" border="0" width="89" height="100" /></a></span>  <p>A jövőre kezdődő New York-i magyar kulturális évad nyitóeseményeként a Magyar Kulturális Központban Kepes György képzőművész munkáit láthatja az érdeklődő közönség. </p><p>

kepeseye.thumbnail 

A jövőre kezdődő New York-i magyar kulturális évad nyitóeseményeként a Magyar Kulturális Központban Kepes György képzőművész munkáit láthatja az érdeklődő közönség.

kepeseye.thumbnail 

A jövőre kezdődő New York-i magyar kulturális évad nyitóeseményeként a Magyar Kulturális Központban Kepes György képzőművész munkáit láthatja az érdeklődő közönség.

A rendkívül tevékeny/termékeny magyar-amerikai alkotóművész hosszú munkássága alatt falképeket, mozgó installációkat (kinetikus szobrokat) üvegablak-terveket és fényalkotásokat készített. Fényképezett, festett és fotogramokat készített, ami a fényérzékeny felületre helyezett tárgyak megvilágítását jelenti. Ezen a tárlaton festményeinek és fotográfiáinak együttes bemutatásával munkásságának több korszaka is nyomon követhető az 1930-tól 1980-ig terjedő időszakból.

befejezetlenBefejezetlenKepes György 1906-ban született a Heves-megyei Selypen, ám életének nagy részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte. A világhírű a Massachusette-i Műszaki Egyetemen megalapította a Felsőfokú Vizuális Tanulmányok Tanszékét.

Legfőbb célja egy új a művészet, a természettudományok, a technológia és az ipar között megvalósuló kapcsolat létrehozása volt. Művei a formatervezés-kultúra megújítását a képalkotás tudományos, a technológia illetve a média társadalmi és környezeti alkalmazását kísérelik meg. Meggyőződése volt, hogy a hagyományos művészeti ágak már nem képesek kifejezni a modern világ problémáit.

metaforaMetaforaAzt vallotta, hogy nincs különbség a tudomány és a művészet között, kettő kapcsolatának vizsgálata során egy az új média-gyakorlat a tömegkommunikáció úttörőjévé vált.

Kepes Györgyöt a fényművészet atyjaként tartja számon a művészettörténet. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia 1952-benválasztotta tagjai sorába, majd 1967-ben Cambridge-ben megalakította a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját, amely máig a világ egyik legelismertebb fényművészeti intézménye.

A 2001-ben elhunyt művész 1989-ben Eger városának adományozta műveinek jelentős részét; ez a hagyaték látható a New York-i Magyar Kulturális Központban május 15-től szeptember végéig.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.