A 2002-ben megalakult Szent Efrém Férfikar az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar rendkívül sokszínű programot állított össze a 2013/14-es hangversenyévadra.

 

A 2002-ben megalakult Szent Efrém Férfikar az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar rendkívül sokszínű programot állított össze a 2013/14-es hangversenyévadra.

 

A Szent Efrém Férfikar – alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás – az 2013/14-es hangversenyévadban új oldaláról is megmutatkozik. A kórus törzsrepertoárját felvonultató bizánci koncerteken kívül, mint amilyen az Orientale lumen sorozat a Szent István Bazilikában, az évadban több Bach-koncertet is ad a Szent Efrém, illetve 2014-ben Bartók Béla összes férfikari művét is műsorra tűzik.

 

Az Orientale lumen sorozat 2013/14-ben immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre – mondta Bubnó Tamás a Szent Efrém Férfikar sajtótájékoztatóján.

„A rendkívül sikeres, minden alkalommal telt ház előtt megtartott koncertek – vagy talán helyesebb ezeket hang-áhítatoknak nevezni – mindig egy olyan területét mutatták be a bizánci egyházzenének, ami a magyar közönség számára nagyrészt ismeretlen"

 

A 2013/14-es évadban sem lesz ez másképp. A Magyar Fejlesztési Bank nagylelkű támogatásának köszönhetően két nemzetközileg is ismert sztárt sikerült a Szent István Bazilikába invitálni, hogy együtt énekeljenek a Szent Efrém Férfikarral. Egyikük, a Moszkvai Patriarkátus Ortodox kórusa, a pravoszláv egyházzene legautentikusabb képviselője. Vezetőjük, Anatolij Grindenko, olyan műsort állított össze a 2013. december 21-i koncertre, amiben helyet kap a 16. századi anonim orosz szerzők által komponált egyszerű, liturgiában használatos énekstílus is. A Szent Efrém Férfikarral közös műsorszámaikban pedig az orosz romantika „slágerei", a legnagyobb mesterek (Rachmaninov, Csajkovszkij, Bortnyanszkij, Csesznokov) kompozíciói, azaz, ahogy a koncert címében is áll, a szláv egyházzene remekművei kapnak helyet.

 

Az Orientale lumen sorozat további koncertjein is különleges akusztikai élményben lehet része a hangverseny-látogatóknak: 2014. április 23-án Marie Keyrouz nővér, a párizsi Szent Zene Intézet igazgatója látogat Magyarországra – pályafutása során először. A Szent Efrém Férfikar kíséretével a bizánci nagyhét és húsvét legszebb énekeit adja elő, elsősorban a libanoni keresztények zenéjéből merítve, amelynek egyik leghitelesebb tolmácsolójaként ismerik a keleti zene szerelmesei.

 

Két nagyszabású és nagyhatású kórusciklus hangzik el még az Orientale lumen sorozatban: 2014. január 7-én, az ortodox naptár szerinti Karácsony napján, Pjotr Iljics Csajkovszkij: Aranyszájú Szent János liturgiáját énekli a Férfikar a Schola Cantorum Budapestiensis-szel. Június 8-án pedig ismét Kocsis Fülöp, hajdúdorogi megyéspüspök tiszteli meg a sorozatot jelenlétével, amikor a nyíregyházi székhelyű NIKA Kamarakórussal együtt Budapestre látogat, hogy Sergei Rachmaninov: Éjszakai virrasztásában működjenek közre a Szent Efrém Férfikarral.

A sorozatra elővételben, november 30-ig kedvezményes bérleteket árusít a férfikar.

 

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója elmondta, hogy az intézmény több éve együttműködik a Szent Efrém Férfikarral, eddig összesen 5 lemezét adta ki a kórusnak. A Liszt Férfikarok, valamint a Byzantine mosaics cd-k nagyon sikeresek voltak, több ezer példányt adott el belőlük a kiadó. Erre az együttműködésre alapozva indít közös sorozatokat a BMC Ház a Szent Efrémmel. „Notre Dame" címmel négy koncertből álló karácsonyi bérletet kínál a BMC, amelyen december 27-30. között nem pusztán a Notre Dame-katedrális zenéjéből mutatnak be zeneműveket, hanem a trubadúr daloktól Penderecki, Sáry, Arvo Part kompozíciókon át a francia chansonig.

 

Bubnó Tamás ismertette a Bartók éjszakát, ugyancsak a Budapest Music Centerrel közösen megrendezett programsorozatot, ami a világhírű magyar zeneszerző születésnapján, 2014. március 25-én, a BMC-ben kerül megrendezésre. Az este 10 órakor kezdődő esten az egynemű- és vegyeskari művek mellet, dalok, kamara- és zongoradarabok is előadásra kerülnek.

 

Ehhez kapcsolódik az kórus egy másik különleges koncertje, amelyről a férfikar művészeti vezetője így beszélt: „Bartók férfikari kompozícióit gyakorlatilag senki nem énekli Európa koncerttermeiben, s ennek oka igen kézenfekvő: olyan fokú hangi virtuozitást és kamarazenészi kvalitásokat kívánnak meg, amiket a profi énekkarok már létszámuknál fogva sem tudnak megvalósítani, amatőr kamarakórusok számára pedig megoldhatatlan zenei kihívásnak bizonyulnak."

A Szent Efrém Férfikar már több alkalommal énekelte ezeket a műveket, amiket a külföldi közönség is elsöprő lelkesedéssel fogad, hiszen ugyanazon az elementáris erejű, egyszerre mélységesen magyar és kozmopolita zenei nyelven íródtak, ami Bartókot a 20. század egyik legnagyobb hatású és legegyénibb hangú szerzői közé emelte. Az összes férfikari kompozíciót azonban még soha nem énekelték el egy koncerten.

 

2014. május 27-én a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor erre a különleges kamarazenei eseményre, ahol a férfikar a Muzsikás együttessel közösen ad koncertet – és a Muzsikás jelenlétének köszönhetően a közönségnek lehetőség adódik, hogy a Bartókot megihlető népzenei hatásokat, a férfikari kompozíciók népköltészeti előképeit már a kimunkált, átszűrt és kikristályosított műzenei alkotások tükrében hallgathassa újra.

Az együttes az évad során emléket állít Ybl Miklósnak, s a bicentenárium keretében különleges koncertsorozatot kíván megvalósítani a nagy magyar építész nevéhez köthető – általa tervezett, vagy átalakított – templomokban. A 11 templom belső tere méretében, kialakításában, s ezért akusztikájában is nagyon különböző, s éppen ezt adta az ötletet, hogy ugyanaz a program szólaljon meg mindegyikben, s ezzel egy izgalmas és érdekes „akusztikai vizsgálat" részese lehet mindaz, aki kíváncsi a különböző korok mesterműveinek az Ybl-templomok akusztikájában való megszólalására. Érdekes összművészeti élmény – egyben játék és kirándulás – részesévé válik az, aki az összes budapesti, vidéki és egy erdélyi Ybl-templomban meghallgatja a műsort.

 

Az évad során, 2014. január 28 és 30. között hagyományteremtő jelleggel rendezi meg a férfikar a Szent Efrém Napokat Nyíregyházán. Az összművészeti programsorozat egy Görögkatolikus Egyházművészeti Ifjúsági Találkozó és Konferencia, kiegészülve több más kapcsolódó programmal, például ikonfestészettel, kiállítás megnyitóval. A konferencián a szakmai előadások mellett, kórus-órákra, közös éneklésekre és a környékbeli gyerekek bevonásával rendkívüli énekórákra is sor kerül. A rendezvény első napján az ifjúsági programok kerülnek a középpontba, itt főleg az iskolai tanárok és az általános és középiskolás korosztály a célcsoport. A második napon a bizánci egyházművészet és elsősorban az éneklés kerül középpontba, magyar és külföldi művészek előadásain és workshopján keresztül (Sebestyén Márta, Nektaria Karantzi, Bubnó Tamás). A találkozó harmadik napja pedig az első két napon hallott ismeretek liturgiai felhasználására fókuszál. A Szent Efrém Férfikar célja, hogy a közös énekléseken, előadásokon, énekórákon minél több gyerek és művészetoktatási intézmény tudjon részt venni. A találkozó programjaiban egyaránt helyet kapnak a fiatalabb (7-16 éves) korosztálynak szóló programok, és a főiskolások számára zenetörténeti és tudományos előadások és képzések is.

 

http://szentefrem.hu/

 

Lantai József