Eltűnt majd újra megjelent egy kellemes étterem. A hamisítatlan erdélyi ízek kedvelői sokáig vártak és az ő esetükben a türelem – ha nem is rózsát – csorbalevest termett. Ismét van Székely kapu étterem Budapesten.

Eltűnt majd újra megjelent egy kellemes étterem. A hamisítatlan erdélyi ízek kedvelői sokáig vártak és az ő esetükben a türelem – ha nem is rózsát – csorbalevest termett. Ismét van Székely kapu étterem Budapesten.

Rögös út vezetett a második Székely kapu étterem megnyitásáig, merthogy volt egy már korábban is. A tulajdonos, Kékiné Duka Julianna Hilda az előtörténetről nem sok kellemes emléket őriz. Együttműködésük a Chanson étteremmel nem volt túl sikeres, bár nem az ő kitartása, szakértelme hiányzott. Most a XIII. kerületben, a Hegedűs Gyula utcában, sokkal kisebb helyszínen folytatja. A célja elsősorban: rácáfolni a híresztelésekre. Nem tűnt el, létezik, vendégeket vár! Hátat fordított a mások miatt elszenvedett kudarcoknak, úgy mondja: „már rendben van a lelkem". Mindazok, akik az erdélyi ízekre kíváncsiak – ha nem is ugyanakkora választékban, mint korábban – de ismét felkereshetik őt. Előzetes megrendelést, cégeknek kiszállítást is vállal.

Az új étterem két részből áll. A földszinten látványkonyhával működő falatozó kapott helyet. Itt a finom illatok és a kedves kiszolgálás jelenti a fő vonzerőt. Persze az étel sem mellékes. Nemcsak széki ételeket főznek. Van libahamburger, csorbaleves, pacalleves, juhtúrós puliszka, flecken, az igazi erdélyi töltött káposzta, no meg a mics. A vegetáriánusok is találnak maguknak kedvükre valót. A Márton-napot libával köszöntötték, de minden ünnephez, szokáshoz a hozzáillő ételt kínálják. A napi menühöz nincs étlap, néhány étel állandóan kapható. Minden helyben készül, a kenyér is. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a fiatalokhoz is „szól" ez a hely.

A falatozó fölött galéria van, ahol a hagyományos, étteremi körülmények között, nyugodtan lehet ebédelni, vacsorázni, borozgatni. Itt sem kell az állandó kínálathoz igazodni. Ha előre megbeszélik – mondjuk egy céges rendezvénynél – vagy, ha valaki valamire nagyon vágyik, megfőzik neki. Főként azért itt is az erdélyi, széki ízek lesznek a leginkább jellemzőek. Az erdélyi konyha egy kicsit „tisztább", ha lehet ezt így mondani. Nem használ annyi fűszert. Inkább a zöldfűszerek, tárkony, kapor, gyömbér, lestyán, korpacibere gyakoribb. Tejfölösebbek az ételek. A leveseket rántás helyett habarással, tojássárgájával sűrítik. A mai világban az árak sem közömbösek. Bátran kijelenthető, hogy a környéken található, éttermekhez képest a Székely kapu olcsóbb. A frissensültek például – körettel – ezer, ezerkétszáz forintért kaphatók.

Ha elterjed a vásárlók körében, bizonyára komoly vonzerőt jelent majd, hogy itt a híres erdélyi borász, Balla Géza borai kaphatók. Van Fekete Leányka, Kadarka, a sokak által nagyon kedvelt Kadarissima, a Mustos – valamennyi kiváló minőségű. Kiegészíti ezt a sort a házi szilvapálinka és az áfonyapálinka. Sörből viszont csak a dobozos, palackos magyar kínálatot tartják, ennek a gyár által meghatározott, üzleti okai vannak. Az erdélyi, csapolt sörök behozatala pillanatnyilag még a vágyak között foglal helyet. Ahogy az újranyitás sikerült, várható, hogy előbb-utóbb ez a kívánság is teljesülni fog.

http://www.szekelykapu-etterem.hu