www.lufthansa.dewww.lufthansa.de Deutsche Lufthansa AG 44 millió eurós operatív veszteséget ért el az év első három, hagyományosan gyenge eredményt hozó hónapjában.

 

 www.lufthansa.dewww.lufthansa.de Deutsche Lufthansa AG 44 millió eurós operatív veszteséget ért el az év első három, hagyományosan gyenge eredményt hozó hónapjában.

 

A jelenlegi gazdasági körülmények között a legnagyobb német légitársaság nem tudta megismételni az előző év rekorderedményét: a világgazdaság recessziója következében nagymértékben lecsökkent a kereslet. "A jelenlegi krízis érződik a társaság működésén." – mondja Stephan Gemkow, a Lufthansa pénzügyi vezérigazgatója a társaság első negyedéves eredményeivel kapcsolatban. "A vállalat ennek ellenére szilárd alapokon áll és rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a veszteség ellensúlyozására. Az év hátralévő részében ki fog derülni, hogy ki készült fel igazán a válságra, ki tud majd megfelelő lépéseket tenni a nehézségek leküzdésére. A Lufthansa erős vállalat, amely nehéz időkben is képes tartani tervezett eredményeit." ? tette hozzá.

Az egyes üzletágak teljesítményével kapcsolatban Gemkow a következőt nyilatkozta: "Nem változott stratégiánk, amely szerint fenntartható mértékben kívánunk értéket létrehozni. A Lufthansa Konszern jelenleg is előnyét élvezi annak, hogy különböző területeken működő vállalatokkal rendelkezik. Továbbra is alapvetően a légiközlekedési részleg fejlesztésén kívánunk dolgozni, tovább erősítjük szövetségeinket annak érdekében, hogy kilábaljunk a jelenlegi krízisből." A Lufthansa légiközlekedési vállalata operatív eredményének csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A csökkenés oka a világgazdaság visszaesése következtében elmaradó utasforgalmi bevételek. A légitársaság ezért tovább csökkenti kínálatát. A logisztikai üzletág is jelentős forgalom- és nyereség-visszaeséssel szembesült. A negatíve hatások ellensúlyozására a vállalat csökkenti kapacitásait, költségeit, rövidebb munkaidőt vezet be németországi állomáshelyein. A Lufthansa Technik ezzel szemben tovább növelte bevételét az év első három hónapjában, igaz, hogy a raktárkészletek leírása miatt csökkent a nyeresége az előző év hasonló időszakához képest. A nehéz gazdasági helyzet az informatikai szolgáltatások üzletágán is éreztette hatását: ezen a területen is csökkent az árbevétel és a nyereség is és hasonló folyamat tapasztalható a catering üzletágnál, igaz, itt pedig egy egyszeri bírósági döntés következtében enyhén növekedett a nyereség.

A továbbra is bizonytalan gazdasági kilátásokat figyelembe véve a Lufthansa igazgatótanácsa az előző évhez képest csökkenő árbevétellel és nyereséggel számol. Gemkow ehhez hozzátette, hogy véleménye szerint a Lufthansa a nehézségek ellenére is nyereséges évet fog zárni 2009-ben.

 

2009 első negyedéve számokban

A Lufthansa 5 milliárd eurós árbevételt ért el az első három hónap során, amely 10.3%-kal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakának teljesítménye. Az utasforgalomból származó bevétel 14.6%-kal 3,8 milliárd euróra csökkent. A visszaesés oka a csökkenő utasszám és a kevesebb áruszállítási megrendelés. A konszern üzemi eredménye 6,8%-kal 5,8 milliárd euróra esett vissza.

Az üzemi költségek 5,9 milliárd eurót tettek ki ugyanezen időszak alatt. A legnagyobb költségtényező továbbra is az üzemanyag, amely 739 millió euróba került. Ezzel együtt ez az érték 31%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, az ok pedig egyrészt a nyersanyagár csökkenése, másrészt a kevesebb felhasznált mennyiség volt. Igaz, ezt a pozitív folyamatot negatívan ellensúlyozta a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása és a fedezeti ügyletekből származó veszteség.

A csoport operatív eredménye -44 millió eurót tett ki, amely 216 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban. A vállalat nettó profitja így -256 millió euró volt, míg egy évvel korábban ez az érték 44 millió eurót ért el.

2009 első három hónapja során a Lufthansa 664 millió eurót fektetett be, amelyből 519 millió jutott a flotta modernizációjára és bővítésére. A vállalat 77 millió euróra tett szert a maradék Condor-részvények eladásából és a hozzá kapcsolódó kölcsönök visszafizetéséből. Az operatív cash flow 708 millió euró volt. A csoport nettó készpénzállománya 46 millió euró volt.

 

Lufthansa konszern

 

január ? március

2009             2008*

Változás (millió euróban)

Árbevétel

    ?m

5,015

5,588

-573

Ebből utasforgalomhoz kapcsolódó bevétel

     ?m

3,813

4,467

-654

Működésből származó nyereség

     ?m

-64

225

-289

Üzemi eredmény

     ?m

-44

172

-216

Korrigált operatív margin**

       %  

-0.6

3.2

 

Nettó nyereség

     ?m

-256

44

-300

Befektetések

     ?m

664

808

-144

Cash flow

     ?m

708

741

-33

Alkalmazottak létszáma március 31-én

 

106,840

106,307

 

Részvényenkénti eredmény

       ?

-0.56

0.10

-0.66

*) néhány adat megváltozott az IFRIC 13 értékelése miatt

**) Operatív eredmény + visszatartott nyereség osztva a forgalommal

A teljes jelentés elolvasható a www.lufthansa.com/investor-relations honlapon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük