A Társaság által  2005-ben indította „Éljen 140/90 alatt" nevű kezdeményezését, melynek következő lépcsőfoka az „Érd el!" majd a „Tartsd ott!"  szlogennel jelzett célkitűzések voltak. Mindez természetesen a magasvérnyomás betegség elleni küzdelem jegyében.  A központi cél ma, 2008 őszétől,  a hipertóniához társuló vagy annak szövődményeként fellépő betegségek megelőzése, a címben idézett jelmondat alatt.

 

A Társaság által  2005-ben indította „Éljen 140/90 alatt" nevű kezdeményezését, melynek következő lépcsőfoka az „Érd el!" majd a „Tartsd ott!"  szlogennel jelzett célkitűzések voltak. Mindez természetesen a magasvérnyomás betegség elleni küzdelem jegyében.  A központi cél ma, 2008 őszétől,  a hipertóniához társuló vagy annak szövődményeként fellépő betegségek megelőzése, a címben idézett jelmondat alatt.

A program ezen következő lépése során a betegtájékoztatás legmodernebb írott és audiovizuális eszközeit is alkalmazzák a szakemberek, s figyelemmel kísérik, milyen mérhető eredményt hoznak az erőfeszítések.

A  2008. szeptember 16-án tartott tájékoztatón a Magyar Hypertonia Társaság vezetősége mutatta be a program további lépéseit, valamint a hazai szív- és érrendszeri halálozásból adódó halálozások csökkentésének legújabb lehetőségeit.

A tájékoztató előadói voltak;

Dr. de Châtel Rudolf professzor, egyetemi tanár, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke,Dr. med. habil. Kiss István,  a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese, Dr. med. habil. Barna István,   a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára és Dr. Kékes Ede professzor,  az  Éljen 140/90 alatt!  program koordinátora.

Elhangzott;  az  Éljen 140/90 alatt!  program 2007-es eredményei világossá tették, a szakmai alapokra helyezett lelkes és kitartó munka kézzelfogható eredményekhez vezet a magasvérnyomás-betegség kezelésében.

A Hypertonia Regiszter adatai azonban további aggodalomra adnak okot;  a hipertóniás populáció szív- és érrendszeri kockázati tényezői továbbra is nagyok, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a szövődmények megelőzésére és a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri eredetű) halálozás kockázatának minél erőteljesebb csökkentésére.

Az Éljen 140/90 alatt!  elnevezésű programba bevont 60 ezernyi kezelés alatt álló hipertóniás beteg adatai azt mutatják, hogy a  140/90 Hgmm-es  vérnyomás-célérték felé való közelítés 2005 és 2007  között egyértelműen kimutatható volt.  Míg 2005-ben a betegek csupán  39,3 %-a  érte el ezt a célértéket, addig 2007-ben már 44,6 százalékuk mondhatta el magáról ugyanezt.

A magyar orvosok szakmai felkészültségét és a program hatékonyságát jelzi, hogy a hasonló mértékű javuláshoz  az Egyesült Államokban több mint öt évre volt szükség, míg Magyarországon alig két év alatt sikerült ezt az eredményt elérni, ráadásul nálunk alacsonyabb bázisról, azaz rosszabb kiindulási arányról kellett indulni.

Azonban a Magyar Hypertonia Társaság legfrissebb (Hypertonia Regiszter, 2007. szeptember) adatai a pozitív eredmények mellett rámutatnak a hipertóniás betegek szív- és érrendszeri kockázati tényezőire is.

Ezek:

A felmérés kimutatta;  a népesség testtömegindexének (BMI) átlagos értéke igen magas (28,65),  kivétel nélkül minden korcsoportban meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét. 

Csak a betegek egynegyedénél mérhető normális érték, miközben minden második megvizsgált betegnek 27 és 35 közé esik a testtömeg-indexe.  Mivel 25-től túlsúlyról, 30-as értéktől pedig elhízásról beszélünk, így az adatok riasztóak.

A derékméretet tekintve is hasonlóan elszomorító a kép. A nők kétharmadánál (68,82%) volt mérhető az „erősen veszélyeztetett" kategória határát jelentő 88 cm feletti érték.  A férfiaknál valamivel jobb a helyzet, 42 százalékuk derékmérete volt a „veszélyeztetett" kategória értéke alatt, és egyharmaduknál haladta meg az „erősen veszélyeztetett" kategóriát.

Normális össz-koleszterin szintet mindössze a vizsgáltak 30 százalékánál találtak, de ami ennél is fontosabb, a koleszterinszint emelkedése egyértelmű összefüggést mutatott a testtömeg-index és a derék-körfogat növekedésével, kortól és nemtől függetlenül.

Az esetek felében (50,34%) mértek normális vércukorszint értéket, mintegy 16,5 százalékban már emelkedett volt az érték (prediabétesz), az esetek egyharmadában (33,12%) pedig már a 7,0 mmol/l  (millimol literenként) határérték egyértelmű túllépését figyelték meg (diabétesz).   A BMI növekedésével párhuzamosan az éhomi vércukorszint értéke mintegy egyharmadával nőtt meg!

A metabolikus szindróma az érintettek több mint felénél (59,6%) tetten érhető, amely azért veszélyes, mert a hipertónia mellett két további társbetegség jelenlétére utal, és az ilyen betegeknél a szív- és érrendszeri kockázat halmozottan jelentkezik. 

Bár a 2005-ös értékekhez képest 2007-ben 50 ezerrel  több hipertóniás beteg érte el a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, a vizsgált populáció több mint fele (56.1%) azonban még mindig célérték felett mozog, ugyanakkor a cukorbetegek szigorúbb, 130/80 Hgmm alatti vérnyomását a diabéteszben szenvedők mindössze 7.7 %-ánál mérték.

Ezek a vizsgálati eredmények további feladatokat jelentenek a Társaság számára.

de Châtel  professzor hangsúlyozta, szükség van a magyar lakosság egészségtudatának fejlesztésére.

Minden higanymilliméter számít!  A magas vérnyomás gyakran társul cukorbetegséggel, a kockázat hyperbolikus arányban növekszik.  A cukorbetegség önmagában 3-4-szeres kockázati tényezőt jelent, együtt a hypertóniával ez már 10-szeresre nő!  Sok a rejtett cukorbeteg, ezért tovább kell propagálni az egészséges táplálkozást és a mozgást.

Kékes Ede professzor felhívta a figyelmet;  a hypertónia megközelítése változott a korábbi szemlélethez képest. 

A hagyományosan számontartott rizikófaktorok mellett oda kell figyelni pl. a metabolikus rizikóra, a szénhidrát anyagcserére, a hasi zsírszövet felszaporodására is!  Ezen rizikófaktorok együttese globális veszélyeztetettséget jelent.   1990-ben a gyakorló orvos, Riedl figyelt fel ezen összefüggésekre és sajátos szindrómaként jellemezte, ami cukorbaj előtti (prediabétesz) megelőző állapotot mutat, s mindenképpen életet veszélyeztető.

A hypertóniás cukorbetegeknél az elérendő vérnyomás-érték:   130/80 Hgmm!

Kiss István  elnökhelyettes előadása során emlékeztetett, a '90-es évek óta folyik határozott küzdelem a cukorbetegség ellen Magyarországon, az előrehaladás mellett új gondokkal kell szembenéznünk.  Az eddig indított programokkal sikereket értünk el a betegek öngondoskodásra való nevelésében.

A Magyar Hypertonia Társaság  2006.-2007. során folytatott programjaiba több mint  60 ezer beteg adatai kerültek be, a Tartsd ott!  jelű programjába 20 ezer új beteget vettek fel.  Orvosok és szakápolók képzése zajlott, a képzésekre mintegy 400 asszisztens jött el. A szakember figyelmeztetett, a most elért eredményeknél többet csak jóval nagyobb erőfeszítések árán lehet elérni.

Barna István főtitkár „Magas vérnyomás" című, 2008-ban megjelent könyve jó szolgálatot tesz a témában érintetteknek, ő maga felhívta a figyelmet arra a CD lemezre, amelyen mozgásprogramokat állítottak össze, valamint a Hypertonia c. újságra, melynek első száma a közelmúltban jelent meg, 40 ezres példányszámmal, második száma rövidesen várható, beszerzése pedig a gyógyszertárakban történhet, ingyenesen!

A Magyar Hypertonia Társaság a Novartis Hungária Kft. támogatásával folytatja a mára mozgalommá alakult Éljen 140/90 alatt!  elnevezésű programot és 2008. szeptembertől  „Csökkentsd a szövődményeket!"  címmel hívja fel a figyelmet a kardiovaszkuláris kockázatok csökkentésére.

Az olyasfajta szív- és érrendszeri szövődmények kialakulása, mint a szívinfarktus, agyvérzés, vesebetegség, a szív bal kamrájának megnagyobbodása, fokozott kockázatot jelentenek a betegek számára, sok esetben közvetlenül halálhoz is vezetnek.

A fentiek értelmében, a hypertóniánál elengedhetetlen a vérzsír-szint mérése, a felmerült gondok kezelésére pedig ma már kombinált gyógyszerek állnak rendelkezésre, a szövődményes eseteknél nincs szükség a korábbi 20-25 különböző tabletta napi szedésére.

Az  Éljen 140/90 alatt!  program keretében,  a háziorvosok és szakorvosok bevonásával,  további eszközökkel segítik a hipertóniás betegek kezelését.  Újabb 30 ezer  hipertóniás beteg kerül a Magyar Hypertonia Társaság adatbázisába, illetve a vizsgálatba bevont beteg megkapja a magasvérnyomás-betegség legfontosabb kérdéseit és válaszait tartalmazó tanácsadó könyvet, valamint egy, kifejezetten ezen csoport számára készített, mozgásprogramot tartalmazó DVD-t,  amely segíti az érintetteket és családtagjaikat abban, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a jelentős szerepet játszó életmódbeli változásokra is megfelelő figyelmet fordítsanak.

A megjelent szakemberek hangsúlyozták, a betegeknél nagy jelentősége van ma az önellenőrzésnek, aki meg akar győződni egészségi állapotáról, az kérésével, kérdésével háziorvosánál jelentkezzen, a háziorvosnak az  egészségügyi törvény által megszabott kötelessége a betegnek bármely, a törvényben felsorolt vizsgálatra való elküldése, ha kéri!

A Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. a lakossági felvilágosítás mellett kiemelt figyelmet fordít az orvos-szakma továbbképzésére is.  2008 őszén az ország számos pontján tartanak a hirtelen szívhalállal kapcsolatos képzést a háziorvosok számára.

Az  Éljen 140/90 alatt!  program emellett a hagyományos szív- és érrendszeri szűrésekkel csatlakozik a Szívünk Napja  elnevezésű kezdeményezéshez;  2008. szeptember 28-án ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly mérésekkel, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődőket a mozgalom logójával jelzett sátorban.

Az érdeklődők további információt kaphatnak a magasvérnyomás-betegségről, annak megelőzéséről, szövődményeiről és kezeléséről az ingyenesen hívható  06-80/203-523-as  szív- és érrendszeri tanácsadó vonalon, valamint a  http://www.vernyomasnaplo.hu/  információs oldalon.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük