Munkás ököl vas ököl, oda üt hova nem köll!Munkás ököl vas ököl, oda üt hova nem köll! 

Igazságtalan János bácsi idejében volt nyugaton egy, a magyar kormánytól és annak politikai nézeteitől független – amerikai eszményeket képviselő – magyar nyelven is sugárzó rádióállomás a Szbad Európa Rádió. Ma már tudjuk, nem csak politikai munka, hanem értékteremtés is folyt ott derekasan. A népköztársasági  államrendszerünk fénykorában viszont természetesen betiltották, tilos volt hallgatni és megbeszélni akár másokkal is.(izgatás, rémhírterjesztés). Késöbb már a tűrt kategóriába került. De zavarták.

Munkás ököl vas ököl, oda üt hova nem köll!Munkás ököl vas ököl, oda üt hova nem köll! 

Igazságtalan János bácsi idejében volt nyugaton egy, a magyar kormánytól és annak politikai nézeteitől független – amerikai eszményeket képviselő – magyar nyelven is sugárzó rádióállomás a Szbad Európa Rádió. Ma már tudjuk, nem csak politikai munka, hanem értékteremtés is folyt ott derekasan. A népköztársasági  államrendszerünk fénykorában viszont természetesen betiltották, tilos volt hallgatni és megbeszélni akár másokkal is.(izgatás, rémhírterjesztés). Késöbb már a tűrt kategóriába került. De zavarták.

Az emberek nem hagyták magukat. A megbarkácsolt Sokol rádiókkal, a becsempészett nyugati rövidhullámú rádiókkal – melyet technikai paraméterei messze jobbak voltak, mint a nálunk gyártott és engedélyezett készülékek, hallgatták a Szabad Európát. Sok óvatlan diák egyetemi felvételije, sok magyar ember állása került ebbe, mert a rendszer bizony fénykorában nagyon bosszúálló természetű volt. A szintén független BBC és Vatikán nem volt ennyire intolerált, de azért itt is néha odacsapott a rendszer.

Kuricinfo jogesegély elutasitás angol 1. oldalKurucinfo jogsegély elutasitás angol 1. oldalMagyarországon zavaróadók hálózata megawattok százait nyelte el csak azért, nehogy a független – pontosabban más irányultságú – információk eljussanak a polgárokhoz. Az ember azt hitte mindez a múlté. Tévedtünk.

Csak a békeharc színtere áttevődött más csataterekre: az Internetre, valamit a szerzői és kapcsolt jogi világba. De van egy probléma, amit az illetékesek sem akkor, sem pedig most nem vettek tudomásul: amit tiltanak az a legjobb marketing.

Amikor anno megindult a Reform című újság  – ki emlékszik erre a kezdeti időszakában valóban független lapra? – az akkori zseniális főszerkesztő -Tőke Péter -a lap bevezetési kampányának részeként kitalálta, hogy a megindult lapnál három számot hagyjanak ki, és közben hireszteljék: A lapot betiltották. Nos ennek volt köszönhető, hogy a lap rakétaként szárnyallt a példányszámok akkori csúcsára.

Kurucinfo jogsegély elutasitás angol 2. oldalKurucinfo jogsegély elutasitás angol 2. oldalNos hasonló jelenséggel állunk szemben a http://www.kuruc.info/ esetében is. A rendszer verbális megnyilatkozásaiban erőteljes becsmérlés – mintha az egykori Szabad Európáról szóló anyagok lennének-, csak átirva benne a nevet. No meg az az igyekezet, hogy betiltsák, felnégyeljék, kerékbe törjék annak kiadóját, szerkesztőit. (Ha nem emlékeznének Kedves olvasóink: Annak idején a Szabad Európa ellen máig tisztázatlan körülmények között bombamerényletet kíséreltek meg, a bolgár piszkosszolgálat a rádió egyik munkatársát, egy írót Londonban megölte, de több homályos haláleset is van a történetben…)

Kurucinfo jogsegély hivatalos fordításKurucinfo jogsegély hivatalos fordításNos bombamerénylet, haláleset nem, de tisztázatlan eredetű piszkos kavarások ebben az ügyben is voltak. Ennek egyik fejezete most szivárgott ki, a magyar Igazságügyi és Rendészeti Miniszterium és az USA levélváltása, amelyből kiderül: ami itt nálunk a rendszer szempontjából nem tolerált, az ottani, a mienkénél szűkebb véleménnyilvánítási határokba is belefér…. Azaz a klasszikus szabály érvényesül: akármennyit költenek – a folyamatban lévő kártérítési perek összegéről nem beszélve… – a működést csak ideiglenesen tudták megzavarni. Az emberek hihetetlen igényét a független hírforrásokra – azok orientáltságától függetlenül – nem tudják megakadályozni.

A Charta eredeti oldalaA Charta eredeti oldala És a tapasztalatok szerint az emberek ezt a csatornát ma pontosan ugyanúgy kezelik, mint egykor a Szabad Európa Rádiót: Más hírforrásokkal összevetve kritikusan. Nem véletlen, hogy sokan a Nagy triász +1 alapon kezdik reggeli netes tájékozódásukat: Népszabadság (http://www.nol.hu/ ), Hir Tv (http://www.hirtv.hu/ ), Népszava (http://www.nepszava.hu/ ) és a +1 a Kurucinfo. Pártállástól függetlenül. Öreg szoci barátom, amikor a kurucinfo hallgatott, örökké kérdezte: nem tudod mikor indul? Ő aki mindent megantifáz, és neki Marx még mindig a közgazdaságtan alapja… (Néhány dologban igaza volt az öregnek…)

A charta oldala 2008. 09. 17. 08:13 hA charta oldala 2008. 09. 17. 08:13 hMost az informatikai háború szép lassan a Netre tevődott át. Gyurcsány Demokratikus Chartájának az internetes oldalát válószínüleg többször is feltörték. Előszor a Rendor Vero név és halott emberek neve is megjelent, amit késöbb nyilvánvaló idiótaságok követtek. Ma reggel pedig az ember aláíróként már a kuruc.info-t is ott látta. (Nincsen ott rendszergarázda?)

Ahogy mondani szokták: a történelem kereke fordul egyet és önnön magát ismétli meg. Természetesen a kornak megfelelő eszközökkel és módszerekkel. A társadalomban lefojtott indulatok rendészeti módszerekkel nem oldhatóak meg. Sem akkor sem most. Sem koncepciós perek, sem piszkosszolgálati „kiszorító" és ellehetetlenítő módszerekkel sem. A társadalmi és szociológiai folyamatok alapszábálya: Amire van igény, azok a társadalmi szükségletek legálisan vagy illegálisan de kielégülnek. Mivel a Nyugat megszüntette ide irányuló független, vagy legalábbis más orientáltségú magyar nyelvű hiradásait a magyar társadalom kitermelte a sajátját. Ezzel viaskodnak most az illetékesek. Ugyanúgy esélytelenül, mint egykor a Szabad Európa Rádióval, a BBC-vel és az Amerika Hangjával szemben.

Forráslinkek:

http://www.bombagyar.hu/index.php?post=1337

http://kuruc.info/r/1/28215/

http://kuruc.info/r/1/28224/

http://kuruc.info/r/26/27226/

http://kuruc.info/r/6/27047/

jh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük