Az Európai Bizottság a 2008 szeptember 16-án megnyittotta  az első olyan uniós szintű csúcstalálkozót, amely a roma közösségek helyzetének javítását szorgalmazza Unió-szerte.

Az Európai Bizottság a 2008 szeptember 16-án megnyittotta  az első olyan uniós szintű csúcstalálkozót, amely a roma közösségek helyzetének javítását szorgalmazza Unió-szerte.

 

A Brüsszelben megrendezésre kerülő esemény célja, hogy olyan közös kötelezettségvállalást indítson el a nemzeti, európai és civil társadalmi szereplők körében, amelyet a roma származású európaiak milliói által elszenvedett széles körű megkülönböztetés és kirekesztés leküzdése érdekében tennének (lásd még: MEMO/08/559).

„A romák helyzete a XXI. században szégyenfolt Európa lelkiismeretén" – nyilatkozta Vladimír Špidla, az esélyegyenlőségért felelős európai biztos. „A problémakör sokrétű és bonyolult, ugyanakkor rendelkezésünkre állnak az integráció javítását célzó eszközök: a jogalkotás, a finanszírozás és a bevált politikák egymással történő megosztása. Most helyi, regionális, nemzeti és európai szintű közös kötelezettségvállalásra van szükségünk ahhoz, hogy ezeket az eszközöket megfelelőbben használjuk fel, illetve hogy jobb jövőt biztosítsunk a roma közösségek számára Unió-szerte. A helyzet csak akkor változik, ha valamennyien elkötelezzük magunkat".

A mai lesz az első olyan csúcstalálkozó, amikor az uniós intézmények, a nemzeti kormányok és az európai roma közösségeket képviselő civil társadalmi szervezetek a legmagasabb szinten ülnek össze, hogy megvitassák a romák helyzetét az Unióban, illetve hogy arra megoldást találjanak. A faj és az etnikai származás alapján történő megkülönböztetés a Unióban az élet valamennyi területén tilos (lásd a 2000/43/EGK irányelvet). Ennek ellenére a romákkal szembeni megkülönböztetés továbbra is létezik, és az európaiak 77%-a gondolja úgy, hogy romának lenni Európában hátrány.

Az eseményt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitja meg, és a Bizottság más kulcsfontosságú tagjai is rész vesznek rajta, úgymint Jacques Barrot alelnök (igazságügy és belügy), valamint Vladimir Špidla és Jan' Figel (oktatás, képzés, kultúra és ifjúság) európai biztos.

Jelen lesz még a csúcstalálkozón Bernard Kouchner, a kül- és európai ügyekkel megbízott miniszter, Christine Boutin, a település- és lakásüggyel foglalkozó miniszter (a francia uniós elnökség részéről), számos miniszter az EU tagállamaiból és tagjelölt országaiból, illetve Soros György, az Open Society Institute elnöke, Shigeo Katsu, a Világbank alelnöke, valamint Romani Rose a Németországi Romák és Szintik Központi Tanácsának elnöke.

Az esemény központi eleme a roma szervezetek és képviseletek közvetlen részvétele, ott lesz például két roma származású európai parlamenti képviselő: Járóka Lívia (EPP-ED, HU) és Mohácsi Viktória (ALDE, HU).

A Bizottság 2008. július 2-i szociális menetrendjében a megkülönböztetés leküzdésére irányuló megújított kötelezettségvállalást, illetve a romák helyzetének javítását megcélzó fellépést tett közzé. Az előterjesztett munkadokumentum a romák integrációjának céljából uniós szinten rendelkezésre álló eszközöket és politikákat vizsgálja (IP/08/1072, MEMO/08/462). Azt a következtetést vonta le, hogy a jogi, pénzügyi és politikai koordináció eszközeinek szilárd kerete ugyan megvan, és hogy ezeket növekvő mértékben használják is, ugyanakkor a végrehajtás az egyes tagállamokban még mindig hiányos.

A csúcstalálkozó jelenti ebben a folyamatban a következő lépést: célja a tagállamok, az uniós intézmények és a civil társadalom közös kötelezettségvállalásának támogatása és előmozdítása. A következtetések hozzá fognak járulni az Unió vezetőinek vitáihoz a 2008 decemberi Európai Tanácson.

 

Információk a csúcstalálkozóról és program

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=88&langId=en&eventsId=105&furtherEvents=yes

Az Európai Bizottság fellépése a romákért

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=518&langId=en

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve

http://www.interculturaldialogue2008.eu/
Hírvideó: A romák jogainak védelme az Unióban
http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=6383

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük