Szeptember 26.-án nyílt meg A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 magyarországi programsorozatának kiemelt eseménye, A MásikÉvezredes hiedelmek, végzetes téveszmék, kulturális sokszínűség– című kiállítás. A kiállítást -mely a kultúrák sokféleségének tapasztalatával foglalkozik- 2009. április 6.-ig tekintetik meg a Budapesti Néprajzi Múzeumban.

Szeptember 26.-án nyílt meg A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 magyarországi programsorozatának kiemelt eseménye, A MásikÉvezredes hiedelmek, végzetes téveszmék, kulturális sokszínűség– című kiállítás. A kiállítást -mely a kultúrák sokféleségének tapasztalatával foglalkozik- 2009. április 6.-ig tekintetik meg a Budapesti Néprajzi Múzeumban.

A Másik című kiállítás a Musée d"ethnographie de Genéve, a Budapesti Néprajzi Múzeum és az Artemisszió Alapítvány közös ötlete volt. A tárlat a Genfi Néprajzi Múzeum alapötletét követve Claude Lévi-Strauss híres, 1952-es „Faj és történelem" címen megjelent írására épül. Lévi-Strauss célja a faji, etnikai előítéletek lebontása és a rasszizmus ideológiájának megcáfolása volt. Gondolatai még mindig érvényesek, különös aktualitással válaszolnak a mai modern társadalmak kulcsfontosságú kérdéseire.

 

1. *1. * 2. *2. * 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.

A kiállítás, bár egyetemes jelenségeket világít meg, mégis sajátosan európai szempontból beszéli el ennek a találkozásnak a történetét, melynek a mérföldköveit az első utazók fantasztikus beszámolói, Amerika „felfedezése" és leigázása, a gyarmatosítás, az antropológia tudományának megszületése, a rasszizmus uralkodó ideológiává válása- majd bukása, az idegen vissza-visszatérő egzotizálása jelzi. Ennek a történetnek az utolsó fejezetét ma írjuk, és ez az együttélésről szól.

A kiállítás fő mondanivalója, hogy bár alapvetően mind etnocentrikusak vagyunk, vagyis hajlunk arra, hogy az általunk elfogadott értékeket, elképzeléseket fogadjuk el egyedül érvényesnek, a másik lenézése, megvetése, leigázása és kiirtása mégsem végzetszerű. A kiállítás kilenc kérdéskörön keresztül mutatja be, hová vezethet, ha engedünk ennek a kísértésnek, egyúttal megmutatva azt is, hogy van választás. Ha a termeken végighaladva ezt végiggondoljuk, már tettünk valamit.

 

7.7. 8.8. 9.9.
10. Bakó Tamás10. Bakó Tamás 11.Akik Bicskéről jöttek..11.Akik Bicskéről jöttek.. 12. Csák Ferenc12. Csák Ferenc

A kultúrák között párbeszéd európai éve- 2008 kezdeményezés célja, hogy elősegítse egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz európai polgárai, az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdessen az európaiság eszméjét, és törekedjen az európai összetartozás érzésének megerősítésére. Az Év arra buzdítja a kontinens lakóit, hogy használják ki az Európa kulturális örökségből és jelenéből származó előnyöket, és tanuljanak a különböző kultúrák hagyományaiból.

A genfi kiállítás tárgyi anyaga kiegészülnek a Néprajzi Múzeum magyarországi, afrikai, amerikai, ázsiai és óceániai gyűjteményeinek kiemelkedő darabjaival, valamint már közgyűjteményekből kölcsönzött tárgyakkal, dokumentumokkal. A tárlatban feldolgozott témák: A sokszínűség botránya; Mi, egyedüli emberek; Mindenki etnocentrikus; A Másik, mint szörny?; A Másik, mint hitetlen?; A Másik, mint állat?; A Másik, mint primitív?; A leírható Másik?; A velünk élő Másik?.

 

13. Fejős Zoltán *13. Fejős Zoltán * 14. A genfi vendégek *14. A genfi vendégek * 15. Varga Dániel *15. Varga Dániel *

A megnyitón Varga Dániel vízilabdázó, a vízilabda -mint sport- szemszögéből igyekezett bemutatni a sokszínűséget, és az eltérő kultúrákat. Jellemezte a latin, a balkáni, és a magyar vízilabdázást, hisz a csapattal sokat utaznak, sok helyütt megfordulnak, sokféle kultúrával, néppel találkoznak.  Véleménye szerint bárhol járunk, tartunk a világon, mindent pozitív előjellel kell értékelnünk, így a saját kultúránkat is sokkal értékesebbnek fogjuk látni. 

Csák Ferenc, az oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára gondolatébresztőnek titulálta a kiállítást. Elmondta, hogy korunkban az elfogadás képtelenségére számos példa van, és bizony sokszor végzetes tragédiákhoz vezető tévedések között élünk. A kiállítás kilenc témakörön vezet minket keresztül, egészen a Bábel toronytól, napjainkig. Reményei szerint a „türelmetlenekhez" is eljut a kiállítás híre, és ebből kifolyólag meg is tekintik azt.

Fejős Zoltán a Néprajzi Múzeum igazgatója megköszönte minden segítőknek, közreműködőnek a munkáját. Felhívta a figyelmet, hogy a könyv (Faj és történelem) ugyan fél évszázada született, mégis hihetetlenül aktuális napjainkban is. A kiállítás arra ösztönzi megtekintőjét, hogy tükörbe nézzen, és törekedjen a megértésre.

A megnyitón Genf is képviseltette magát, a beszédekben a közreműködés öröme, és a remény szavai hangzottak el. Kiemelték, hogy a másik kultúrájának megértéséhez szükség van a sajtunk megismerésére is. A genfi tárlat, több mint 50 000 látogatót vonzott már, és ez mutatja, hogy igény van a másság -másikság-  megértésére.

A beszédek után a Bicskei Otthon lakói adtak valóban sokszínű műsort. Énekeltek, zenéltek, kultúrájuk egy részét mutatva be a hallgatóságnak. A kiállító terem ajtaja pedig Bakó Tamás táncművész előadásának segítségével nyílt meg előttünk.

A kiállítást 2009. április 6.-ig tekinthetik meg, az V. kerület, Kossuth Lajos téren található Néprajzi Múzeumban. A kiállításhoz számos kiadvány, és érdekes múzeumpedagógiai program tartozik, de csoportos tárlatvezetésre is lehetőség van.

Németh Krisztina

A fotók a szerző és Lantai József (*) felvételei

http://www.neprajz.hu/

http://www.parbeszed2008.eu/

http://www.dialogue2008.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük