Az európai rendezvénysorozat budapesti központi programjai a Millenáris Parkban zajlottak 2008. szept. 26-án,további érdekes eseményekkel pedig a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen szembesülhettek az érdeklődők.

Az európai rendezvénysorozat budapesti központi programjai a Millenáris Parkban zajlottak 2008. szept. 26-án,további érdekes eseményekkel pedig a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen szembesülhettek az érdeklődők.

Szervező intézmények, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezetek várták bemutatkozó standjaiknál az érdeklődőket.

A központi megnyitón a Kutatók éjszakája  keretében meghirdetett fotópályázat díjkiosztó ünnepségén dr. Kürti Sándor,  a rendezvény fővédnöke, a Kürt Zrt.  elnöke adta át a díjakat.

A Kürt Zrt.  sérülékenység-vizsgálat (legális hackelés) témakörben szerepelt a rendezvényen, Frész Ferenc, a Kürt Zrt. munkatársa gondozta a témakört:

-Mi van akkor, ha tinédzserek kényük-kedvük szerint tudják átszabni egy vállalat honlapját, vagy ha a konkurencia akkor sétál be a cég adatbázisaiba, amikor csak akar?

-ha a bizalmas belső információk rendszeresen feltűnnek a folyosói pletykákban?

-ha a milliós értékeket előállító gyártósor vezérlő számítógépét a parkolóból egy egyszerű wifi kapcsolattal át lehet programozni?

-ha a cégvezetés mindezekről ráadásul mit sem sejt?

Azaz,  informatikai rendszereinket sokféle veszedelem fenyegeti.  Hogy egy adott cég esetében ezek közül melyik milyen mértékű kockázatot jelent, az nagyban függ az informatikai rendszer biztonsági állapotától, sérülékenységétől. Ennek kiderítése, folyamatos figyelése minden vállalat, intézmény számára létfontosságú.

A sérülékenység vizsgálat során a KÜRT szakemberei ugyanazokkal az eszközökkel, módszerekkel kísérlik meg az informatikai rendszerek feltörését, mint a rosszindulatú hackerek,  azzal a lényeges különbséggel, hogy mindezt szerződéses alapon, szigorúan szabályozott körülmények között teszik. A vizsgálatok eredményéről jelentést készítenek, illetve javaslatot tesznek arra, hogy a feltárt hibák és biztonsági rések felszámolása érdekében milyen teendőket, milyen sorrendben szükséges elvégezni.

"A nanotudomány fűszeres világa!"  címen mutatkozott be a NanoTudomány Nemzetközi Közössége a TINC, (The International NanoScience Community), amely több mint 50 ország 950 kutatójának, diákjának és ipari szakemberének virtuális hálózatát jelenti.

NANOMOZAIK címszóval a jelen és jövő a nanokutatásairól lehetett informálódni, interaktív játékban résztvenni.

Az érdeklődők a nanokutatások napjainkban leginkább meghatározó irányaival ismerkedhettek meg játékos formában, az informális oktatás elemeinek felhasználásával.

A TINC pályázatot hirdetett meg magyarországi és határon túli középiskolás diákoknak, „A nanokorszak kezdetén…" címmel, melyben a diákok válaszát várják, mit gondolnak a nanokorszak új anyagairól, módszereiről, s az ezek segítségével létrehozott termékekről.

Két középiskolás korosztályról van szó:

I.  14-16 éves korig, ill.,

II.  17-18 éves korig.

A hivatalosan meghirdetett témák:

1.rajzpályázat:  „A nanokorszak kezdetén…" (csak elektronikus formában),

2.esszé:  „A nanokorszak kezdetén…", a nanotudományokhoz kapcsolódó, szabadon választott témával.

   Kétféle terjedelemmel pályázható:   3 gépelt oldallal vagy 5 gépelt oldallal.

A beküldési határidő 2008. december 1.

Az elektronikus formátumú pályázatokat az  editor@nanopaprika.hu címre kell küldeni.

Ugyanitt kérhető további információ, vagy tájékozódni lehet a www.nanopaprika.eu/group/nanopalyazat   weboldalon.

A pályázatok bemutatására és értékelésére a NanoTudomány Nemzetközi Közössége internetes oldalának magyar nyelvű tematikus csoportjában kerül sor, ahol szakmai zsűri végzi az értékelést.

A beérkezett műveket a közösség weboldalán teszik közzé, a szervezők a legjobb pályaműveket nyomtatott formában is megjelentetik.

A nanotudományok elkövetkező találkozói:

-Nanosensors for Industrial Applications,  2008.szeptember 29-30. Bécs, Ausztria, az Austrian Research Centers szervezésében.     http://www.nanosystemtechnology.com/

BioNanoMed 2009, International Congress Nanotechnology in Medicine & Biology,

  2009. január 26-27.  Krems, Austria,  a krems-i  Donau Universität  és a Techkonnex – High-Tech Promotion szervezésében.

Logo:  10­ -9

Online regisztráció:   http://www.bionanomed.at/office@bionanomed.at

Letölthető regisztrációs formanyomtatvány:   www.bionanomed.at/information&fees

Faxon:   +43 2732 893 4600

http://www.donau-uni.ac.at/

http://www.techkonnex.at/

http://www.nanopaprika.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük