Minden idõk legnagyobb szabású lovas eseményével, az Equifest-A Ló Ünnepe kiállítással, szakmai konferenciával és fesztivállal nyílik meg hivatalosan a megújult Budapesti Vásárközpont.
 

Minden idõk legnagyobb szabású lovas eseményével, az Equifest-A Ló Ünnepe kiállítással, szakmai konferenciával és fesztivállal nyílik meg hivatalosan a megújult Budapesti Vásárközpont.
 

A G pavilon ünnepélyes felavatásán a gálamûsor külföldi sztárvendége a Cadre Noir de Saumur, a Francia Nemzeti Lovas Iskola. A különleges mûsor magyaros elõprogramjának rangos fellépõi Kassai Lajos, a Mészáros gyerekek és Dallos Zsófi.

Az Equifest október 17-én zártkörû szakmai nappal nyit, 18-án és 19-én pedig a nagyközönséget is várja. A szakmai látogatók számára az Equifest kiállítás mindhárom napjára ingyenes belépést biztosít a szervezõ HUNGEXPO Zrt.
Az eseménysorozat kiemelt szponzorai a Generali-Providencia Biztosító Zrt., mint gyémánt fokozatú és a Szerencsejáték Zrt., mint arany fokozatú támogató, médiapartnere pedig a Magyar Televízió.
Az esemény védnökei és szakmai támogatói a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség, a Magyar Lótenyésztõ és Lovas Szervezetek Szövetsége és a Nemzeti Lóverseny Kft.

Exkluzív program impozáns helyszíne, az új G pavilon. A többfunkciós G pavilon, mint lovas manézs fogadja az érdeklõdõket, ahol 5000 fõs tribün, illetve 1400 m2-es, mintegy 30 kamionnyi, 300 köbméter speciális talajjal fedett pálya épült az ünnepi lovas gálára.

A külföldi sztárvendég, a Cadre Noir de Saumur elõadása és a hazai lovas élet kiválóságainak magyaros elõprogramja – Kassai Lajos lovas íjász, a Mészáros gyerekek, Dallos Zsófi szereplésével – két alkalommal látható, október 18-án 20.00 órától, valamint október 19-én 14.00 órától.
A különleges helyszín kivételes képességû fellépõje a több mint százéves múltra visszatekintõ és egyedi képzési elveket valló saumuri lovas iskola, amelynek magyarországi fellépése õsbemutató közép-Európában. A Cadre Noir tanítási módszerének sajátossága, hogy az itt képzett lovasok és lovaik egyedülálló gyakorlatokra képesek, amely a ló és lovasának teljes összhangjából adódik. Az októberi pavilonavató gálán a lovak tanításának, dresszírozásának magas színvonalú eszköztárából, módszereibõl láthat ízelítõt a közönség. Többek között föld feletti járásmódokat, azaz ívugrást, krupádot és szökellést, kengyel nélkül végrehajtott iskola-ugrásokat, díjugratást, karüsszeleket, azaz csoportos lovasbemutatókat, látványos koreográfiákat, valamint történelmi jeleneteket láthat a közönség. Mindezt élõ zenei kíséret mellett mutatják be a francia lovasok. Többek között Bizet, Brahms, Mozart, Strauss, Csajkovszkij, Ennio Moricone ismert dallamai csendülnek fel a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar elõadásában. A karmester a romániai származású, Franciaországban élõ Christian CIUCA, aki 2004 óta a Chant Choral de l'Alpe d'Huez Nemzetközi színpad zenei igazgatója.

A Francia Nemzeti Lovas Iskola egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Összesen 300 hektár területet foglalnak el az intézmény épületei, illetve a versenyek és futamok megtartására szolgáló pályák, 400 egyéni karámban tartott ló, 4 nagy istálló, 6 porond, 16 olimpiai lóversenypálya, közel 50 kilométernyi lovaspálya, több száz természetes akadály, valamint modern állatorvosi klinika tartozik az iskolához.

Izgalmas lovas programok a C pavilon manézsában is zajlanak mindkét napon. Látható lesz többek között Pénzes Gábor huszárbemutatója, Páska Ildi és a magyar válogatott „voltizs", azaz lovastornász produkciója, Balogh Menyhért kaszkadõr elõadása, Dallosék díjlovaglás bemutatója, Kis Bianka zenés díjlovas kûrje.

A kétnapos programban szerepel még western verseny és bemutató, Pas-de-deux páros verseny, karusszel lovaglás, lovas katonai alaki foglalkozás és ló fajtabemutató. A mûsor rangos fellépõje – természetesen lóháton – Sasvári Sándor színész is, aki az Equifest „arcaként" mutatkozik be.

A lovas élet legnagyobb külföldi és hazai képviselõi, lovas iskolák, panziók, ló és lovas felszerelések gyártói és forgalmazói révén átfogó termék- és szolgáltatás kínálatot láthatnak a látogatók a francia, illetve magyar falut idézõ kiállításon.

A kiállítók között itt lesz francia részrõl a Nemzeti Szakmaközi Lovas Unió, az UNIC, a francia nemzeti ménes. Itthonról szinte valamennyi rangos szakmai szervezet és szövetség képviselteti magát, s bemutatkoznak az agrár oktatással, illetve a lovasok képzésével foglalkozó iskolák, valamint a ménesek és lótenyésztõ telepek. A hotelek, panziók, lovas tanyák révén pedig a lovas turisztikai lehetõségekrõl tájékozódhatnak a kiállítás szakmai és magánlátogatói.

A lótartással, tenyésztéssel, ló kereskedelemmel foglalkozó magyar és a francia cégek, illetve rangos szakmai szövetségek és szervezetek számára tapasztalatcserére, konzultációkra, üzleti tárgyalásokra ad lehetõséget az Equifest szakmai napja. Két alkalommal tartanak a Cadre Noir lovasai szakmai bemutatót. A délelõtti és a délutáni programjukhoz lóidomítással kapcsolatos konzultácó is kapcsolódik. Ezt követõen több témában hangzanak el elõadások, úgy mint: a Francia Nemzeti Lovas Iskola oktatási, képzési rendszere, valamint a lógyógyászatban alkalmazható legújabb eljárások, módszerek. Az elõadásokat az egyes szakterületek elismert francia, illetve hazai képviselõi tartják.

Mindent elsöprõ sikert aratott a HUNGEXPO Zrt. a Ló Ünnepéhez kapcsolódó gyermekrajz és fotópályázata. Közel 2000 pályamunka érkezett, 60 vidéki, illetve fõvárosi általános és középiskolából. Az alkotások a www.alounnepe.hu  oldalon láthatók. A nyertesek október 18-án vehetik át a szponzorok által fölajánlott értékes díjakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük