2008. júniusában egy napilap "Kóros ügyek a Rákellenes Ligánál?" című cikkében tájékoztatta olvasóit arról, hogy a Magyar Rákellenes Liga által újjáépített, az Országos Onkológiai Intézet területén fekvő Irgalmas Jézus kápolnával kapcsolatban ismeretlen elkövető ellen sikkasztás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt nyomozást indítottak.

 

2008. júniusában egy napilap "Kóros ügyek a Rákellenes Ligánál?" című cikkében tájékoztatta olvasóit arról, hogy a Magyar Rákellenes Liga által újjáépített, az Országos Onkológiai Intézet területén fekvő Irgalmas Jézus kápolnával kapcsolatban ismeretlen elkövető ellen sikkasztás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt nyomozást indítottak.

    Ezt a cikket számos más médium átvette. A napokban értesült a Magyar Rákellenes Liga  hivatalosan arról, hogy a nyomozást azóta lezárták. A lezárás oka pedig az, hogy "a cselekmény nem bűncselekmény". Nem bűncselekmény az, hogy újjáépítettek egy raktárnak használt épületet, és az eredeti küldetését helyreállítva átadták a Magyar Államnak. Vagyis tették a dolgukat. A kápolna azóta is az oda betérők lelki-testi gyógyulását szolgálja.

    Az Országos Onkológiai Intézet területén fekvő Irgalmas Jézus kápolna építését 1942-ben a kezdték meg. Az 1944-es átadást követően a kápolna az 1950-es államosításig folyamatosan és rendszeresen működött. Az államosítás után raktárként használták: lebontották a tornyot, és egy vasbeton tartóelemsor beiktatásával kétszintessé alakították a belső teret. A torony elbontása következtében az épület beázott, állaga egyre romlott. Ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen lehessen használni, fel kellett számolni a raktárat, és – ami még ennél is nagyobb gondot okozott – tisztázni kellett a kápolna tulajdonjogát. A levéltári kutatások és tanúk felkutatása alapján derült ki, hogy az eredeti tulajdonos nem a Katolikus Egyház, hanem a Postás Jóléti Alap volt.

    1993-ban az Intézet betegeinek igényére a Magyar Rákellenes Liga vállalkozott a rendeltetésszerű használat visszaállítására.

    1998-ban a tulajdonjog tisztázása után elkezdődhettek a kápolna helyreállítási munkálatai. A szükséges anyagi háttér biztosítása és a megalapozott döntések meghozása érdekében a Liga kuratóriumot hozott létre, aminek az elnöke Lambert Zoltán kanonok lett. A kápolna helyreállítására befolyó adományok fogadására a Liga elkülönített bankszámlát nyitott.

    Az adományok kezelésének átláthatósága és a munkálatok megkezdésekor tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt a Liga saját beruházásként kezelte, és tartotta nyilván a kápolna helyreállítását. A bankszámlára befolyt összegekből a kuratórium döntései alapján a Magyar Rákellenes Liga saját beruházásként folyamatosan finanszírozta a munkákat:

2001.: Harangöntés, a torony keresztjének elkészítése

2002.: Cserépvásárlás a későbbi tetőfedéshez

2003.: A toronysisak, a tetőszerkezet újraépítése, tetőfedés, elektromos kiviteli terv, villanyszerelés, a szentély és a hajó belső szigetelése és vakolása, teljes belső felújítás.

2004.: Épületgépészet: központi fűtés, szellőzés, víz- és csatornaszerelés, külső csapadékvíz-elvezetés.

    Ezekre a munkákra a kuratórium által jóváhagyott szerződések alapján, műszaki ellenőr állandó felügyelete mellett, számlák ellenében és a befolyt adományokkal egyezően 17 millió 820 ezer forintot fizetett ki a Magyar Rákellenes Liga. Ebből a pénzből egy olyan – ökumenikus célok szolgálatára alkalmas – "félkész" kápolna jött létre, amin még több mindent meg kellett csinálni: a külső felújítást, tereprendezést, parkosítást, biztosítani kellett a belső felszerelést: belső festést, csillárt, oltárt, szobrot, oltárképet, keresztutat, padokat. Ezeket a munkákat azonban már nem a Liga, hanem az Esztergom Budapesti Főegyházmegye és az Országos Onkológiai Intézet végezte el 2004. december 20-áig.

    Az Országos Onkológiai Intézet és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 2004-ben a kápolnára bérleti szerződést kötött. A szerződés lényege az volt, hogy a Főegyházmegye 25 évre bérbe vette a kápolnát, és ezért egy összegben előre kifizetett 18,5 millió Ft-ot. Az Országos Onkológiai Intézetnek záros határidőn belül használatra kész állapotba kellett hozni a kápolnát ennek az összegnek a felhasználásával.

    2005. február 6-án dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentelte fel a kápolnát az Országos Onkológiai Intézet valamint a területén működő lelkészi szolgálatok vezetőinek a jelenlétében.

    A Liga az Esztergom Budapesti Főegyházmegyével, az Országos Onkológiai Intézettel és a Magyar Államkincstárral folytatott hosszú egyeztetést követően 2006. december 15-én ajándékozási szerződéssel adta át a 17 millió 820 ezer forint értékű kápolna-beruházást a Magyar Állam (képviseletében az Országos Onkológiai Intézet) részére, amely továbbra is a Kápolna épületének jogi tulajdonosa.

    A nyomozást pedig azért szüntették meg, mert "a cselekmény nem bűncselekmény". Nem bűncselekmény az, hogy újjáépítettek egy raktárnak használt épületet, és az eredeti küldetését helyreállítva átadták a Magyar Államnak. A kápolna több mint három éve szolgálja újra az Országos Onkológiai Intézetben fekvő betegek és hozzátartozóik, minden betérő lelki és testi gyógyulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük