A NetLock Kft., a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés vezető vállalata bejelentette, hogy új hitelesítési algoritmussal működő főtanúsítványa már elérhető a Mozilla Firefox böngészőben is.

 

A NetLock Kft., a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés vezető vállalata bejelentette, hogy új hitelesítési algoritmussal működő főtanúsítványa már elérhető a Mozilla Firefox böngészőben is. A 2048 bit erősségű, valamint SHA-256 típusú kriptográfiai lenyomatképző algoritmust használó tanúsítványkiadó megfelel a legfrissebb kriptográfiai ajánlásoknak és szabványoknak, valamint a hitelesítés-szolgáltatókat felügyelő szervek határozatának.

Az Európai Unió kriptográfia szabványosítása kapcsán irányadó testülete, az European Telecommunications Standards Institute (ETSI) vonatkozó ajánlásának (ETSI TS 102 176-1 v2.0.0) hatására a hazai hitelesítés-szolgáltatókat felügyelő szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (korábbi nevén Nemzeti Hírközlési Hatóság) közzétette az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások nyújtása során alkalmazható megbízható kriptográfiai algoritmusokról és paraméterekről szóló határozatát. A határozat (HL-21917-14/2008) kifejti, hogy a kriptográfia fejlődésének és a számítási erőforrások gyors növekedésének következtében a jelenleg széles körben használt SHA-1 algoritmussal működő tanúsítványok fokozatos felváltása érdekében a hitelesítés-szolgáltatók készüljenek fel a magasabb szintű titkosítási algoritmusokat használó tanúsítványok kibocsátására.

A NetLock Kft. 1999-ben, a hazai piacon elsőként jelent meg a Microsoft termékekben, mint megbízható legfelső szintű hitelesítés-szolgáltató, és mindig arra törekedett, hogy élen járjon a legbiztonságosabb technológiák bevezetésében. Az NMHH határozatának megfelelve kialakította új típusú tanúsítványkiadóit, amelyeket egyébként a piacvezető Internet Explorerben már 2009. február 26. óta megtalálhatunk.

„A hiteles és biztonságos adat manapság olyan kincs, melyet meg kell őrizni, ezért ügyfeleink igényeinek legmagasabb szintű kiszolgálása érdekében folyamatosan keressük a lehetőséget a fejlesztésre és fejlődésre. Így ma már minden fontosabb böngészőben megtalálhatók a NetLock új hitelesítési algoritmussal működő tanúsítványkiadói" – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

A legnépszerűbb lenyomatképző algoritmusok használhatósága

  • MD5 hash algoritmus – alkalmazása nem ajánlott

Az MD5 lenyomat hossza 128 bit (32 hexadecimális karakter) és 2005 óta nem javasolt a használata az egyediségben tapasztalt hibák miatt.

  • SHA-1 kriptográfiai algoritmus – alkalmazása nem ajánlott

Az SHA-1 esetén a képzett lenyomat hossza 160 bit (40 hexadecimális karakter), azonban cseréje 2010.12.31 után elővigyázatosságból javasolt. Ugyan még nem látott napvilágot olyan tény, hogy az egyediséggel probléma lenne, de sajnos a rövidebb kulcshossz esetében már voltak sikeres faktorizálási kísérletek.

  • SHA-256 kriptográfiai algoritmus – a javasolt új lenyomatképző algoritmus

Az SHA-256 esetén a képzett lenyomat hossza 256 bit (64 hexadecimális karakter).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük