Foto:VRFoto:VRFerenc pápa 2014 május 24-én szombaton magyar idő szerint 12 óra után pár perccel megérkezett Ammanba az Alitalia repülőgépével – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

 

Foto:VRFoto:VRFerenc pápa 2014 május 24-én szombaton magyar idő szerint 12 óra után pár perccel megérkezett Ammanba az Alitalia repülőgépével – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

 

A Szentatyát a jordán királyi család tagja, Ghazi bin Muhammad herceg és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, továbbá a P. Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos és az apostoli nuncius fogadta a repülőtéren.

Amint elhagyta a repülőgépet, néhány gyermek fekete nőszirmot ajándékozott a pápának, amely Jordánia nemzeti virága

Ezt követően Abdullah király és felesége a királyi palotában várták Ferenc pápát.

A pápának ez a második nemzetközi apostoli látogatása a Rio de Janeirói ifjúsági világtalálkozó után. Az Alitalia légitársaság A321-es gépe reggel fél kilenckor szállt fel Róma Fiumicino repülőteréről, rajta a Szentatyával. Útja során a gépe öt ország fölött repült el: Olaszország, Görögország, Ciprus, majd pedig Izrael után érkezett meg Jordániába. A szokásnak megfelelően az érintett országok államfőjét táviratban köszöntötte.

Pénteken reggel Ferenc pápa a római Santa Maria Maggiore bazilikában a Szűzanya oltalmába ajánlotta utazását. Mintegy ötvenezer hívőt várnak délután a pápai szentmisére az ammani nemzetközi stadionba. Több mint ezer újságíró akkreditáltatta magát az eseményre, akik a világ minden részéről a jordániai fővárosba siettek, hogy tudósítsanak a zarándoklat első napjáról.

A Vatikáni Rádió olasz tudósítója elmondta, hogy a közel-keleti nagyváros, Amman külső kerületeiben napok óta óriásplakátokat helyeztek el, amelyeken Ferenc pápa és II. Abdullah király látható, a szombati nap két főszereplője, amint kezet szorítanak egymással (a kép a jordán király vatikáni látogatásán készült). A Hasemita Királyság büszke rá, hogy őfelsége már két ízben találkozott a pápával, és a mai nappal Jordánia lesz az első ország, amelyet összesen négy pápa keresett föl az elmúlt ötven év leforgása alatt.

Ferenc pápa azért jön megy Jordániába, hogy megerősítse Abdullah király elkötelezettségét a vallásközi párbeszéd és a közel-keleti béke érdekében, mely igen bizonytalan minden fronton, Szíriától kezdve Irakon át Egyiptomig és az izraeli-palesztin határvillongásokig. A Szentatya látogatásával elismeri egész Jordánia erőfeszítéseit a menekültek befogadására, amely további terheket ró az amúgy is forrásokban szűkölködő gazdaságra. Főként azonban az apró keresztény közösséget kívánja megerősíteni a hitben, amely ugyan gyakorolhatja vallását, de szabadsága viszonylagos és folytonosan ki van téve az elvándorlás kísértésének. A pápa megerősíti: az egyház nem nyugszik bele, hogy Közel-Keleten ne legyenek keresztények.

  A Szentatya szombaton kora délután udvariassági látogatást tett a jordán királyi palotában, ahol a király és felesége fogadták. A magántalálkozót követően került sor az ajándékok átadására, majd a találkozóra a jordán hatóságokkal. Először II. Abdullah király köszöntötte angolul a pápát, aki ezt követően mondta el olasz nyelvű beszédét.

Ferenc pápa hálát adott Istennek, hogy fölkeresheti a jordán Hasemita Királyságot, követve elődeit: VI. Pált, II. János Pált és XVI. Benedeket. Köszöntötte a királyi családot, a kormányt és ennek a földnek a népét, mely „történelemben gazdag és nagy vallási jelentőséggel bír a zsidóság, a kereszténység és az iszlám számára".

Jordánia nagylelkűen befogadja a palesztin, iraki és szíriai menekülteket, akik az immár túl régóta elhúzódó konfliktus elől menekülnek. Ezért a nemzetközi közösség elismerése és támogatása illeti őket. A katolikus egyház lehetőségeihez mérten ki akarja venni részét a menekültek és a rászorulók ellátásában, főként a jordániai Karitászon keresztül.

A Szentatya fájdalommal veszi tudomásul a közel-keleti térségben továbbra is fennálló erős feszültséget. Köszönetét fejezi ki a jordán hatóságoknak az egész régió tartós békéjének megteremtésére irányuló erőfeszítéseikért. Sürgősen békés megoldást kell találni a szíriai válságra, mint ahogy igazságos megoldásra van szükség az izraeli-palesztin konfliktusban is.

Ferenc pápa mély tiszteletét és elismerését fejezte ki a muzulmán közösségnek, nagyra értékelve II. Abdullah király vezető szerepét az iszlám által hirdetett erények helyesebb megértésének elősegítése, valamint a különböző vallások tagjainak kiegyensúlyozott együttélése érdekében. Béketeremtőnek nevezte a jordán királyt, majd dicsérő szavakkal illette a zsidók, keresztények és muzulmánok kölcsönös megértését célzó törekvéseket, mint az ammani vallásközi üzenet vagy a vallások közötti harmónia hete elnevezésű kezdeményezés, amelyet évente tartanak az ENSZ keretein belül.

A Szentatya figyelme ezután a jordániai keresztény közösségek felé fordult, akik már az apostoli idők óta jelen vannak az országban és hozzájárulnak a társadalom javához, amelynek teljes jogú tagjai. Bár számszerű kisebbséget alkotnak, magas szintű és elismert munkát végeznek a nevelés és az egészségügy terén. Nyugodtan megvallhatják hitüket a vallásszabadság szellemében, amely minden emberi jog alapja.

Ferenc pápa reméli, hogy ezt a jogot a Közel-Keleten és az egész világon tiszteletben tartják. Idézett elődje, XVI. Benedek „Ecclesia in Medio Oriente" – kezdetű apostoli buzdításából, amely a vallásszabadsághoz való jog kapcsán a vallási meggyőződés és a vallásgyakorlat szabadságát, valamint annak nyilvános megvallását hangsúlyozza egyéni és közösségi szinten egyaránt. A keresztények teljes jogú állampolgároknak érzik magukat – mint ahogy azok is – és hozzá kívánnak járulni a társadalom építéséhez a muzulmán lakosokkal együtt.

A Szentatya békét és bőséget kívánt a Jordán Királyságnak abban a reményben, hogy látogatása tovább javítja majd a keresztények és muzulmánok közötti jó kapcsolatokat. Utalva a jordán király beszédére azért fohászkodott az Úrhoz, hogy óvjon meg minket a változástól való félelemtől. „Köszönöm a szívélyes fogadtatást. A mindenható és irgalmas Isten adjon boldogságot és hosszú életet őfelségének, árassza el Jordániát áldásaival. Salam!" – búcsúzott Ferenc pápa.

(gá)VR /Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük