Foto:MTVAFoto:MTVAA szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi európai parlamenti (EP-) voksoláson, az összes szavazókörben.

 

Foto:MTVAFoto:MTVAA szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi európai parlamenti (EP-) voksoláson, az összes szavazókörben.

 

Szavazni csak az átvett szavazólapon lehet. Egyetlen jelöltnél kell a körben elhelyezett két egymást metsző vonallal. Majd a borítékba helyezve ezt kell bedobhi az urnába. ( A szavazat érvényes nem leragasztott boritékkal, illetve boríték nélkül is.) Csak az szavazhat, aki érvényes fényképes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel és lakcimkártyával igazolja magát. Régi lakcimet is tartalmazó személyi esetében az elegendő. A dolgot gyorsítja ha az értesitést is magunkkal visszük.

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazni érkező első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

 

A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra pedig címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

 

A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából – a szétszedése nélkül – ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

 

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, a korábbi voksolásokkal ellentétben nem kell ellenőrző lapot elhelyezni bennük. Mozgóurnás szavazás során azonban az urna lezárása után kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd az ellenőrző lapot a mozgóurnába dobják.

 

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán mintegy 3200 település 10 386 szavazókörében voksolhat a választásra jogosult több mint 8 millió választópolgár reggel 6 és este 7 óra között.

 

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok kihelyezése. Ebben az időszakban, tehát a szavazás 6 órai megkezdéséig a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben, kivéve a sajtót és a nemzetközi megfigyelőket.

 Az EU választási honlapja (magyarul)

http://www.elections2014.eu/hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük