A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT 2008-ban immáron huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

 

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT 2008-ban immáron huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

A Budavári Palota körül ebben az évben öt napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. A NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE által felkért szakértők szavatolják a bemutatott áruk és tevékenységek értékét és minőségét.

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. Két színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek fel.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 50 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen, 6000 tagukból évente 800 mester mutatkozik be.  A tagszervezetek, illetve a 2000-ben megalakult szakmai bizottságok döntik el, kik azok a jeles mesterek, akik részt vehetnek a rendezvényen.

Erdélyből és a Vajdaságból határon túli magyar kézművesek érkeznek, Európa több országából Finnországból, Kirgíziából, Szlovéniából, Lengyelországból, Szlovákiából is képviseltetik magukat mesterek és várunk népművészeket Algériából is. Táncegyüttesek jönnek Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, Romániából, Szerbiából, Kanadából, Kolumbiából és Oroszországból is.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást.

A rendezvény évente mintegy 80-100 ezer látogatót vonz, jelentős részben külföldi turistákat, így ez a népművészeti fesztivál nemcsak kulturális téren, hanem idegenforgalom szempontjából is jelentős esemény.

VIRÁGOS RENESZÁNSZ – KIÁLLÍTÁS A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008 – as évet a reneszánsz évének minősítette, s ehhez a kezdeményezéshez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége természetes módon kapcsolódik azzal, hogy a Budai Várban szervezett országos népi kézműves kiállítást a reneszánsz szellemiségének szenteli.

A tárgyalkotó népművészek nagy közössége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2007 őszén  határozta el, hogy  csatlakozik a 2008-ra meghirdetett Reneszánsz Év-hez, hiszen a magyar népművészet nagyon sokat köszönhet a reneszánsz kor szellemiségének, gazdag és változatos motívum kincsének. Elsősorban az itáliai reneszánszból áramlottak a mi Mátyás király korbeli kultúránkba a változatos formai megoldások a kézművesség területén.

A népi kézművesség minden terültén kimutatható a reneszánsz kultúra hatása, ezért is csatlakoztak örömmel  kézműveseink a pályázati felhíváshoz. Közel 200 alkotó küldött be pályamunkát a szövés, hímzés, faművesség, fazekas, ékszerkészítés, tojásfestés, viseletvarrás, mézeskalácsosság, csipkekészítés, nemezművészet mesterségekből.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria A épületében augusztus 16-tól szeptember 5-ig látogatható.

VENDÉGSÉGBEN A NÉPRAJZI MÚZEUM

„Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz"

Néprajzi Múzeum a XXII. Mesterségek Ünnepén

Vásári képmutogató Heltai Gáspár tanulságos fabulájával szórakoztatja a nagyérdemű közönséget augusztus 16-án, augusztus 17-én, valamint augusztus 20-án 12, 14, 16, 18 órakor.

„Kéz-mű-hely" foglalkozásán füveskönyvet készíthetnek a látogatók, hogy bajaik gyorsan múljanak. Szépérzék fejlesztésére takács, szűcs és egyéb régi mintákat foglalunk kis könyvecskébe. 16-20-án 10-13 és 14-18 óráig.

SZÍNPADI PROGRAMOK

Minden  napnak különböző témája lesz, ebből következik egy rövid ízelítő:

Augusztus 16. szombat: az Ünnep és Hangszerpárok tematikájú napból a hivatalos megnyitó mellett kiemelkedik a Bartók Táncegyüttes műsora, Szalóki Ági gyermekműsora, a Besh o drom nagykoncertje, Mandel Róbert rendhagyó reneszánsz-órája, de lesz bábelőadás, magyar táncház és még sok egyéb érdekesség is.

Augusztus 17. vasárnap: a nap mottója: Vendégeink ill. Világok találkozása. Ennek jegyében lesz osztrák, litván, török táncegyüttes is a színpadon, reneszánsz divatbemutató, Kaláka-koncert, este pedig a cseh Tomas Kocko és zenekara ill. a Momentán Társulat előadása szórakoztatja a közönséget.

Augusztus 18. hétfő: Kitekintés… műfaji kalandozás határok nélkül – ez a jelszava a hétfői és a keddi napnak is. Hétfőn felcsendül kárpátaljai és moldvai csángó népzene, szimfonikus jazzrockot játszik a Fugato Orchestra, muzsikál a 25 éves Méta Zenekar este pedig Athe Sam néven a roma zenekarvezetők adnak közös koncertet a Palota Színpadon.

Augusztus 19. kedd: Kedd is a világzene jegyében telik: lesz csángó boogie és balkáni worldmusic, EtnoRom koncert, interaktív mesepantomim és commedia dell'arte bemutató, az est fénypontja pedig a Palya Bea Quintett nagykoncertje lesz.

Augusztus 20. szerda: Apáról fiúra – Mesterek és tanítványok – a rendezvény zárónapján lesz többek között kalocsai táncmulatság, fellép a Tükrös Zenekar és a Százszorszép Táncegyüttes, koncertet ad Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, valamint Szvorák Katalin és zenekara.

GYERMEKJÁTSZÓHÁZ A RONDELLÁNÁL

5 napon át szeretettel várják a Rondellánál a Hagyományok Házában működő Népi játék és kismesterségek oktatója tanfolyam hallgatói a kicsiket és nagyokat.

Minden nap 10 – 18 óráig a játszóházban a gyerekek kipróbálhatják ügyességüket; készíthetnek nemezlabdát, bőrkarkötőt és rongybabát, meríthetnek papírt, verhetnek kötelet, szőhetnek madzagot és gyékény-fakanáltartót.

.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége – http://www.nesz.hu/

Mesterségek Ünnepe –                          – http://www.mestersegekunnepe.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük