A könyvekben, zenei alkotásokban, festményekben, fényképeken és filmeken őrzött sokszínű európai kultúra nemsokára mindenki számára elérhető lesz egyetlen internetes portálon keresztül – az Európai Digitális Könyvtár idén ősztől várhatóan már nem csak álom lesz.

  A könyvekben, zenei alkotásokban, festményekben, fényképeken és filmeken őrzött sokszínű európai kultúra nemsokára mindenki számára elérhető lesz egyetlen internetes portálon keresztül – az Európai Digitális Könyvtár idén ősztől várhatóan már nem csak álom lesz.

 

Ehhez azonban az uniós tagállamok további erőfeszítéseire lesz szükség – fejtette ki a Bizottság mai, a kulturális intézményeknél őrzött műalkotások digitális változatainak online elérhetővé tételéről szóló legújabb közleményében. A kulturális művek digitalizálásával az európai polgárok számára elérhetővé válnak a külföldi múzeumok, könyvtárak és levéltárak anyagai anélkül, hogy a keresett adatok felkutatására utazni kényszerülnének vagy több száz oldalt kellene átböngészniük. Az európai könyvtárak könyvállománya két és fél milliárdnál is több példányra tehető, az archív anyagoknak azonban csak 1%-a érhető el digitális formában. A Bizottság felkérte a tagállamokat, hogy tegyenek többet a digitalizált anyagok online elérhetősége érdekében, hogy az európai polgárok – tanulás és munkavégzés céljából vagy akár kedvtelésből – digitális formában böngészhessenek közöttük. A Bizottság a 2009-2010-es időszakban a maga részéről 120 millió euróval járul hozzá az európai kulturális örökség online elérhetőségének javításához.

„Az Európai Digitális Könyvtár gyors és egyszerű hozzáférést nyújt az érdeklődők számára az európai könyvekhez és művészeti alkotásokhoz, akár otthon tartózkodnak, akár külföldön. Így például a cseh diákok kedvükre böngészhetnek a British Library anyagai között anélkül, hogy ezért Londonba kellene utazniuk, az ír műkedvelők pedig a Louvre előtti sorban állást elkerülve csodálhatják meg a Mona Lisát – mondta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. – Ugyanakkor, bár a tagállamok jelentős előrelépéseket tettek a kulturális tartalmak internetes elérhetősége terén, mind a köz-, mind a magánszféra részéről több befektetésre lesz szükség a digitalizálás ütemének felgyorsításához. Szeretném, ha az Europeana névre keresztelt, tartalomban gazdag Európai Digitális Könyvtár az év vége előtt megnyílhatna a közönség előtt."

Mai közleményében a Bizottság megerősítette azon elkötelezettségét, hogy segítse a tagállamokat az értékes kulturális tartalmak online közzétételében. 2009-ben és 2010-ben az EU kutatási keretprogramjából összesen 69 millió euró jut a digitalizálási tevékenységekre és digitális könyvtárak kialakítására. Ugyanebben az időszakban a versenyképességi és innovációs program keretéből körülbelül 50 millió eurót különítenek el az európai kulturális tartalmak elérhetőségének javítására. Ugyanakkor az európai könyvtárakban fellelhető ötmillió könyv digitalizálásának teljes költsége – nem számítva a kéziratokat, festményeket és hasonló tételeket – önmagában körülbelül 225 millió euróra tehető. Az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) elképzelésének megvalósításához a nemzeti intézmények részéről jelentős befektetésekre van szükség, jelenleg azonban a legtöbb országban csak kisebb mértékű és szétaprózódott finanszírozással találkozunk.

A Bizottság ma arra kérte a tagállamokat, hogy gyűjteményeiknek az európai polgárok számára történő elérhetővé tétele érdekében növeljék a digitalizáláshoz rendelkezésre álló kapacitásaikat, vonják be a magánszektort, és összpontosítsanak az alábbi kulcskérdésekre:

  • Meg kell határozni a digitalizálandó mennyiségre vonatkozó terveket és további pénzügyi forrásokat kell biztosítani a digitalizálás elvégzésére.
  • A legtöbb országban még nem áll rendelkezésre a digitális tartalom megőrzésének módszertana, technológiai háttere és az ahhoz szükséges szakértelem, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a digitális tartalmak a jövő generációi számára is hozzáférhetők maradjanak.
  • Annak érdekében, hogy a különféle adatforrások és adatbázisok kompatibilisek legyenek az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) rendszerével, illetve az utóbbi által felhasználhatóak legyenek, közös normákat kell alkalmazni.

– Megoldást kell találni a szerzői jogi kérdésekre, mindenekelőtt a gazdátlan művek, vagyis az olyan művek esetében, amelyek szerzői jogának tulajdonosai nem lelhetők fel, így a művek digitalizálására vonatkozó engedélyük nem szerezhető be (IP/07/508).

A digitális könyvtárak látogatói már most is megtekinthetik digitális formában a híres Gutenberg-biblia, az első nyomtatott könyv egy-egy példányát a British Library honlapján, a francia Institut National de l'Audiovisuel (Nemzeti Audiovizuális Intézet) weboldalán élvezhetik Maria Callas és Jacques Brel előadását vagy jegy váltása nélkül csodálhatják Da Vinci Louvre-ban őrzött remekét, a Mona Lisát.

Egyes tagállamok máris példaértékű intézkedéseket tettek a kulturális gyűjtemények digitalizálásának fellendítésére. Szlovéniában 2007-ben a köz- és magánszektor együttműködéséről szóló törvényt fogadtak el, amely új lehetőségeket teremt a magáncégek számára a közintézményekben folyó digitalizálási projektekben való részvételre. Szlovákiában egy régi katonai létesítményt alakítottak át, amelyben most lapozórobotok alkalmazásával nagyszabású digitalizáló munka folyik. Finnország, Szlovákia és Litvánia az európai strukturális alapokon keresztül egészíti ki a digitalizálásra rendelkezésre álló forrásait.

A Bizottság értékeléséből azonban az is kitűnik, hogy sok esetben a digitalizálás művelete és a digitalizált művek online elérhetővé tétele nem jár együtt. Négy, digitális anyagokat őrző német múzeum közül például csak egy tette azokat elérhetővé, a lengyel archívumokban digitalizált anyagoknak pedig csupán 1%-a érhető el online.

Az Európai Digitális Könyvtár létrehozása a Bizottság által 2005. június 1-jén elfogadott, az információs társadalomra vonatkozó i2010 kezdeményezés részét képezi (IP/05/643). A Bizottság 2006. augusztus 24-én ajánlást fogadott el a digitalizálásról és a digitális megőrzésről (IP/06/1124). A Kulturális Tanács 2006. november 13-i ülésén a tagállamok szakminiszterei megállapodtak a digitalizálás ügyében való továbblépésről (Pres/06/309).

Információ a digitalizációról, valamint a területen eddig elért eredmények az alábbi címen érhetők el:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm

A Digitális Világkönyvtárról bővebben:

http://www.worlddigitallibrary.org/project/english/index.html

Az Európai Könyvtárról bővebben:

http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html

Europeana:

http://www.europeana.eu/

MEMO/08/546

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük